Müzikle yapılan egzersizlerin sürekli kaygıya etkisi ve bu etkinin beyin dalgalarıyla desteklenmesi
The effects of musical activities on trait anxiety and the comparison of the effects by brain waves
- Tez No: 194764
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE BASARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Psikoloji, Spor, Music, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Egzersiz, Müzik, Kaygı, Beyin Dalgaları, Physical Exercise, Music, Anxiety, Brain Wave
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETMÜZ KL YAPILAN EGZERS ZLER N SÜREKL KAYGIYA ETK S VEBU ETK N N BEY N DALGALARIYLA DESTEKLENMESBu çalışmanın amacı, düzenli olarak yapılan müzikli fizikselegzersizlerin ve özel seçilmiş müziklerin sürekli kaygı ve beyin bioelektrikselişleyişine etkisini araştırmaktır.Araştırmaya katılan bireyler, yaş ortalamaları x: 21,76±2,45 olan 30deney grubu ve yaş ortalamaları x: 21,40±2,18 olan 30 kontrol grubuöğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada, sürekli kaygıyı ölçmek amacıylaSpielberger'in geliştirdiği Sürekli Kaygı Envanteri-State Trait AnxietyInventory (STAI), beyin dalgalarını ölçmek için Procomp Infinity EEG cihazıkullanılmıştır. Çalışmada betimsel istatistik, Paired Sapled testi ve PearsonCorrelasyon testi kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizi SPSS 11,5programı ile yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular istatistiksel olarakdeğerlendirildiğinde, deney grubu ön test - son test sürekli kaygı puanlarındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilirken (p0,05). Deney grubu ön test - son test beyin alfa dalgalarıarasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir (p0,05).Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulgulara göre, düzenli olarakyapılan müzikli çalışmalarla beyin alfa dalgalarında ve sürekli kaygıpuanlarında istatistiksel olarak anlamlı değişimler gözlenebilmiştir. Busonuçlardan hareketle, müzikli fiziksel egzersizin kaygı ve beyin dalgalarınaetkisi vardır denilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFECTS OF MUSICAL ACTIVITIES ON TRAIT ANXIETY AND THECOMPARISON OF THE EFFECTS BY BRAIN WAVESThe purpose of the study is to research the effects of regular physicalexercise and music that determined particularly on anxiety and brainbioelectrical working.In this study there are 30 experiment and 30 control students whovoluntereed to participate in the study were ramdomly determined. Thedescriptive statistics of the experiment group age is x: 21,76±2,45 andexperimental group is x: 21,40±2,18. In the study, State Trait Anxiety (STAI)was used for measuring anxiety and Procomp Infinity EEG device was used formeasuring brain waves (bioelectrical working). In the study, descriptive statistictecniques, Paired Sapled Test and Pearson Correlasyon Test used for statisticalanalysis. Datas were analyzed by SPSS 11,5 program for Windows.The result of statistical analysis of experimental group, there is astatistical significant diffrences between pre-test and post-test of anxiety(p0,05).In the study, there is a negative relation between post test of brainwaves and post test of anxiety test but its not significant of statistical (r;-,057p>0,05).In conclusion, it is observed that musical activity constituted significantchanges, statisticaly on State Trait Anxiety and brain wave according to theresearch datas.