Farklı müzik hızlarında yapılan step aerobik çalışmalarında alt ekstremite eklem fleksibilite ve izokinetik performans farklılıklarının değerlendirilmesi
Lower exremity joint flexibilty and isokinetic performance differences in step aerobic exercise which was done with different music speed
  1. Tez No: 194768
  2. Yazar: ÖZLEM YENİGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Step Aerobics, Isokinetic Strength Test
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETFARKLI MÜZİK HIZLARINDA YAPILAN STEP AEROBİK ÇALIŞMALARINDAALT EKSTREMİTE EKLEM FLEKSİBİLİTE VE İZOKİNETİK PERFORMANSFARKLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİBu çalışmanın amacı, farklı müzik hızlarında yapılan step aerobik çalışmalarında altekstremite eklem fleksibilite ve izokinetik kuvvet performans farklılıklarınındeğerlendirilmesidir. Çalışmaya 40 adet bayan üniversite öğrencisi katılmıştır. Çalışmahaftada 3 gün 1 saat olmak üzere toplam 12 hafta süresince devam etmiştir. Step aerobikçalışması 10 dk ısınma, 40 dk step aerobik koreografisi ve 10 dk streching bölümleriniiçermektedir. Çalışmada kullanılan müzik hızları ise 125 BPM ve 130 BPM olmak üzere ikifarklı hız olarak belirlenmiştir. Antrenman öncesi ve sonrası, deneklerin %60 deg/sec, %180deg/sec ve %300 deg/sec deki diz fleksiyon/ekstansiyon ve %60 deg/sec ve %300 deg/secdeki ayak bileği plantar fleksiyon/dorsi fleksiyon kas kuvveti ölçümleri Biodex sistem-3dinamometresi ile ölçülmüştür. Gruplar arasındaki farklar Mann Whitney U testi ile gruplarınön test-son test değerleri ise Wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Test öncesi yapılanölçümlerde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTLOWER EXREMITY JOINT FLEXIBILTY AND ISOKINETIC PERFORMANCEDIFFERENCES IN STEP AEROBIC EXERCISE WHICH WAS DONE WITHDIFFERENT MUSIC SPEEDThe purpose of this study was to evaluate the lower exremity joint flexibilty andisokinetic strength performance differences in step aerobic exercise which was done withdifferent music speed. 40 university students were participated in this study. This studycontinued three times per week for 12 weeks. Each 60 minute exercise sessions consists of 10minute warm up pase, 40 minute step aerobic choreography and 10 minute cool down phase.Two different music speed 125 BPM and 130 BPM was selected for this study. BiodexSystem 3 Dynamometer was used to measure %60 deg/sec, %180 deg/sec ve %300 deg/secknee flexion/extension and %60 deg/sec ve %300 deg/sec ankle plantar flexion/dorsi flexionmuscle strength before and after training. The differences between groups was analyzed byMann Whitney U and the value of pre-test post-test was analyzed with Wilcoxon test. Astatistically significant difference was not found in pre-test measurements. But, a statisticallysignificant difference was found in post-test measurements to %300 deg/sec kneeflexion/extension and %300 deg/sec ankle plantar flexion/dorsi flexion. Normally, musclestrength values were increased in two groups after training.