Huzurevinde yaşayan yaşlılarda uyku kalitesinin değerlendirilmesi
The evaluation of sleep quality old people who live at rest houses
- Tez No: 194779
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMDİ TUTKUN, Y.DOÇ.DR. GÜLÜMSER SERTBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Hemşirelik, Psikiyatri, Geriatrics, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Huzurevi, yaşlılık, uyku kalitesi, Resthouse, elderness, sleep quality
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
HUZUREV NDE YAŞAYAN YAŞLILARDA UYKU KAL TES N NDEĞERLEND R LMESFatma DEM RLYüksek Lisans TeziGaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüHemşirelik Anabilim DalıPsikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans ProgramıTez Yöneticileri: Prof. Dr. Hamdi TUTKUNYrd. Doç. Dr. Gülümser SERTBAŞMayıs-2005,86 sayfaÖZETAraştırma huzurevinde yaşayan yaşlıların uyku kalitesi düzeylerini belirlemekamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. 1-15 Ekim 2004 tarihleri arasında GaziantepHuzurevi'nde kalan 70 yaşlı örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarakaraştırmacı tarafından hazırlanan, sosyo-demografik değişkenleri ve yaşlıları tanıtıcıbilgileri içeren görüşme formu, uyku kalitesi düzeylerini belirlemek için PittsburgUyku Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesindeyüzdelik hesaplaması, Independent Samples t-testi,one way Anova yöntemlerikullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; uyku kalitesi ile sosyo-demografikdeğişkenler arasında ilişki bulunamamıştır (p>0,05).Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından,yaşlıların uyku kalitesinin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EVALUAT ON OF SLEEP QUALITY OLD PEOPLE WHO LIVE ATREST HOUSESFatma DEM RLM.S. ThesisGaziantep University-Graduate School Of Health SciencesDepartment Of NursingMaster Of Science Programme of Psychiatry NursingSupervisors: Prof. Dr. Hamdi TUTKUNAsisst. Prof. Dr. Gülümser SERTBAŞMay-2005, 86 pagesABSTRACTThe research was done as descriptive one in order to determine the sleep qualitylevels of old people who live at rest houses. The sample was compriosed from the 70old people who live at Gaziantep Resthouse between 1-15 October 2004. In order tocollect data, a form that includes socio-demographic variables and information aboutthe older people was used. It was desipred by the researcher. Pittsburg Sleep QualityScale was used in order to determine the sleep quality levels. Independent Samples t-test, one way Anova and percentage calculation methods were used in evaluation ofthe data gained.According to the results; there wasn?t any relation between the sleep quality andsocio-demographic variables (p>0,05).