Majör abdominal cerrahi geçiren hastalarda sistein (N-AC)eklemesinin bazı antioksidan ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
Effect of N-acetylcysteine on some biochemical and antioxidant parameters of major abdominal surgical patient
- Tez No: 194826
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHİR ÖZMEN, PROF.DR. TANJU BESLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Genel Cerrahi, Nutrition and Dietetics, Biochemistry, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Oksidan stress, antioksidan, N-asetil sistein, majörabdominal cerrahi, glutatyon, nitrik oksitDestekleyen Kurum HUBAB 01 02 402 004, Oxidant stress, antioxidant, N-acetyl cysteine, major abdominalsurgery, glutathione, nitric oxideDestekleyen Kurum HUBAB 01 02 402 004
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZETKuyumcu A. Majör abdominal cerrahi geçiren hastalarda sistein (N-AC)eklemesinin bazı antioksidan ve biyokimyasal parametreler üzerineetkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme veDiyetetik Doktora Tezi, Ankara 2005. Bu çalışmada; majör abdominalcerrahi geçiren hastalara N-AC uygulamasının oksidan stres ve antioksidandüzeylerine etkisi incelenmiştir. Ankara Numune Eğitim ve AraştırmaHastanesi 3. Cerrahi Kliniği'ne majör abdominal cerrahi nedeniyle kabuledilen 33 hasta ile çalışılmıştır. ki gruba ayrılan örneklemde 1. gruba sekizgün süresince operasyon sonrası 5. gün dahil olmak üzere toplam 9.6 g (1.2g/kg) N-AC IV yolla uygulanmıştır. Hastalara operasyon sonrası en az 5 günizokalorik, izonitrojenik total parenteral beslenme uygulanmıştır. Operasyonöncesinde uygulama başlamadan, operasyon günü ve operasyon sonrası 5gün toplanan kan örneklerinde A, C, E vitaminleri MDA, GSH, GSSG ve 24saatlik idrar örneklerinde nitrit ve nitrat düzeyleri incelenmiştir. N-asetil sisteinuygulamasının plazma A, E, C vitaminlerine ve MDA düzeyine bir etkisi tespitedilmemiştir. N-asetil sistein uygulanan hastaların plazma GSH/GSSG oranıoperasyon sonrasında, bazal değerlerle karşılaştırıldığında artarken kontrolgrubunda bu oran düşmüştür. drar nitrat düzeyleri operasyon günü N-ACuygulanan grupta operasyon öncesine göre % 4.4 azalırken kontrol grubunda%7.3 oranında artmıştır. N-asetil sistein uygulaması, önemliantioksidanlardan GSH düzeylerini arttırırken, NO miktarlarının göstergesiolan idrar nitrat düzeylerini azaltmıştır. Bu sonuçlar N-AC uygulamasınınmajör abdominal cerrahi geçiren hastalarda antioksidan sistem üzerineolumlu etkisinin olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKuyumcu A. Effect of N-acetylcysteine on some biochemical andantioxidant parameters of major abdominal surgical patient. HacettepeUniversity Health Technology Institute Nutrition and DieteticsPhylosophy Doctorate Thesis, Ankara 2005.The effects of N-AC on oxidant stress and antioxidant status of patientsunder major abdominal surgery were investigated. We randomly entered 33surgical patients of Ankara Numune Education and Research Hospital 3.Surgery Clinic in two groups. One of the two groups of patients received 9.6g N-acetylcysteine for 8 days (1.2 g/day) intravenously. All patients receivedisocaloric, isonitrogenous total parenteral nutrition at least 5 postoperativedays. Plasma vitamin A, vitamin E, vitamin C, GSH, GSSG and MDA weremeasured on preoperative day, operation day and postoperative days.Urinary nitrite and nitrate measured in 24 hours urine samples. N-ACadministration was not effected plasma vitamin A, vitamin E and vitamin Cand MDA levels. While postoperative GSH/GSSG ratio was increased in N-AC group, it was decreased in control group as compared with basal level.Urinary nitrate was decreased 4.4% in N-AC group but increased 7.3% incontrol group at operation day as compared with basal level. In conclusion N-AC administration was increased GSH, one of the important antioxidant anddecreased urinary nitrate, product of NO production. N-AC was improvedantioxidant status of major abdominal surgery patients by increasing GSHlevel but was not effected vitamin A, vitamin E and vitamin C levels.