Tip 2 diyabet tanısı alan hastalarda ilk altı aylık tedavinin oksidatif stres ve carbohydrate deficient transferrin (CDT) üzerine etkisi
The effect of diabet treatment on oxidative stres and carbohydrate-deficient transferrin (CDT) ın diabetic patients
  1. Tez No: 194845
  2. Yazar: KERİMAN ÖZUĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLAY KÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CDT, Tip 2 DM, oksidatif stres, CDT, Type II DM, oxidative stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
XIIIÖZETTip 2 Diyabet Tanısı Alan Hastalarda İlk Altı Aylık Tedavinin OksidatifStres Ve Carbohydrate Deficient Transferrin (CDT) Üzerine EtkisiDiabetes mellitus (DM), endojen insülinin mutlak veya göreceli eksikliği veyaperiferik etkisizliği sonucu ortaya çıkan kronik, progresif bir hastalıktır. İnsülindirenci; eksojen ve endojen insülinin etkilerine biyolojik yanıtın bozukluğuanlamına gelir ve tip 2 DM'nin patofizyolojisindeki temel sebeplerden biridir.Bu çalışmanın amacı rutin alkol alımının bir göstergesi olarak kullanılanCarbohydrate deficient transferinin (CDT) yeni bir parametre olarak DMizleminde kullanılıp kullanılamayacağının araştırılmasıdır.Çalışmaya, Tip 2 DM tanısı konulan 15 kişiden hasta grubu (70 yaşınaltında; 9 kadın, 6 erkek), sağlıklı gönüllü 15 kişiden de (70 yaşın altında; 9kadın, 6 erkek) kontrol grubu oluşturuldu. Çalışmaya alınan hastalarametformin (2 gr/gün) veya roziglitazon (8 mg/gün) tedavisi uygulandı.Hastaların tedavi öncesi, tedavi başladıktan sonra 3. ay, 6. ay kanörnekleri alındı. Hasta ve kontrol grubundan alınan tüm kan örneklerindenmalondialdehid (MDA), protein karbonil, sülfidril (SH) grupları, nitrik oksit(NO), % CDT, glukoz, insülin, fruktozamin, HbA1c ve düzeyleri ölçüldü veinsülin dirençleri hesaplandı.Yapılan çalışmalar sonucunda DM' li hastalarda kontrol grubuna göreartmış MDA, NO, glukoz, fruktozamin, HbA1c ve insülin direnci düzeylerigözlendi. Tedavi öncesi serum sülfidril ve karbonil düzeyleri, 3.ay'da ve6.ay'da belirgin bir düşüş göstermesine rağmen kontrol grubu ile anlamlı birfark gözlenmedi. Diabetik hastaların % CDT ve insülin düzeylerinde anlamlıbir fark gözlenmediBu sonuçlara göre, diyabette lipid peroksidasyonunun arttığı veantioksidan mekanizmaları etkilediği görüldü. Oksidatif stresin azalmasebebinin tedavi sonrası hipergliseminin azalmasından mı yoksa antioksidanözellikleri olan antidiyabetik ilaçların kulanımından mı kaynaklandığını bizedüşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
XIVSUMMARYThe Effect of Diabet Treatment on Oxidative Stres and Carbohydrate-Deficient Transferrin (CDT) ın Diabetic PatientsDiabetes mellitus (DM) is a chronic, progressive disease come out as a resultof the absolute or the relative lack of endogenous insulin or ineffectiveness ofit. Insulin resistance means the defect in the biological response to theeffects of exogenous or endogenous insulin and it is one of the main reasonsin the pathophysiology of type 2 DM. Metformin and rosiglitazone show theirmain antidiabetic effects by reducing insulin resistance.The objective of this study is investigating whether CDT used as anindicator of alcohol intake may be used as a new parameter in the follow-upof Diabetes Mellitus (DM).For this purpose, the patient group including fifteen patients (under 70years old; 9 female, 6 male) with Type II DM and the control group includingfifteen healthy volunteer (under 70 years old; 9 female, 6 male) were includedin the study. Metformin (2 g/day) or rosiglitazon (8 mg/day) treatments wereapplied for the patients included in the study.Blood samples were drawn from the patients before the treatment, 3and 6 months after the beginning time of the treatment. In all the bloodsamples of the patient and the control groups, Malondialdehyde (MDA),protein carbonyl, sulfhydryl (SH) groups, nitric okside (NO), CDT %, glucose,fructose amine, HbA1c levels were measured and insulin resistances werecalculated.As a result of the studies performed, in the patients with DM increasedMDA, NO, glucose, fructose amine, HbA1c and insulin resistance levelswere observed when compared with the control group. Although serumsulfhydryl and carbonyl levels showed a prominent decrease in the 3th andthe 6th months before the treatment, no significant difference was observedbetween the patient and the control groups. No significant difference wasobserved in the CDT % and the insulin levels of the diabetic patients.XVAccording to these results, in diabetes it was seen that lipidperoxidation was increased and this affected the antioxidant mechanisms.This made us think whether the reason of the decrease in the oxidativestress was due to the decrease of hyperglycemia after the treatment or dueto the intake of antidiabetic drugs with antioxidant properties.