Tip 2 diyabet ve evre 2-5 kronik böbrek hastalığı olan bireylerde RAAS inhibitörleri ile SGLT-2 inhibitörleri kombinasyon tedavisinin renal parametreler ve hastalık progresyonu üzerine retrospektif etki analizi
Retrospective analysis of the effects of combination therapy with RAAS inhibitors and SGLT-2 inhibitors on renal parameters and disease progression in individuals with type 2 diabetes and stage 2–5 chronic kidney disease
- Tez No: 995679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, diyabetik nefropati, SGLT 2 inhibitörleri, RAAS blokajı, GFR, proteinüri, Chronic kidney disease, diabetic nephropathy, SGLT 2 inhibitors, RAAS blockade, GFR, proteinuria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tip 2 diyabetes mellitus (T2DM) ve evre 2 5 kronik böbrek hastalığı (KBH) tanısı ile renin anjiyotensin aldosteron sistemi (RAAS) inhibitörü tedavisi almakta olan hastalarda, tedaviye SGLT 2 inhibitörü eklenmesinin böbrek işlev parametreleri (GFR, kreatinin, proteinüri) üzerindeki etkisini geriye dönük olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif kohort çalışmasına Ocak 2021 – Ağustos 2025 tarihleri arasında Bursa Şehir Hastanesi Nefroloji Polikliniği'nde takip edilen, RAAS inhibitörü kullanan ve sonrasında SGLT 2 inhibitörü (dapagliflozin veya empagliflozin) başlanan, T2DM ve evre 2 5 KBH tanılı 105 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, ilaç kullanım bilgileri, HbA1c düzeyi ile SGLT 2 inhibitörü başlangıcından önceki ve sonraki 24 aylık dönemlerde altışar aylık aralıklarla ölçülen GFR, kreatinin ve proteinüri değerleri elektronik kayıtlardan toplandı. Tedavi öncesi ve sonrası farklar (delta) hesaplandı; bağımlı gruplarda Wilcoxon testi, alt grup analizlerinde Mann Whitney U testi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 105 hastanın yaş ortancası 66 (28 84) olup %43,8'i kadın, %56,2'si erkekti. Hastaların %61'i dapagliflozin, %39'u empagliflozin kullanmaktaydı; RAAS blokörü olarak %53,3'ü ACE inhibitörü, %46,7'si ARB kullanıyordu. Başlangıç HbA1c ortalaması 7,7±1,6 idi. SGLT 2 inhibitörü tedavisi sonrası tüm takip dönemlerinde (6., 12., 18., 24. ay) GFR düşüş hızında anlamlı yavaşlama saptandı (p<0,05). Tedavi öncesi 24 ayda medyan GFR değişimi –10,0 mL/dk/1.73 m² iken tedavi sonrası 24 ayda +0,55 mL/dk/1.73 m²'ye dönüştü (p<0,001). Kreatinin düzeyinde ilk 12 ayda anlamlı fark gözlenmezken 18. ve 24. aylarda tedavi lehine anlamlı iyileşme görüldü (24. ay medyan Δ=0,00 mg/dL; p<0,001). Proteinüride 6. aydan itibaren tüm dönemlerde anlamlı azalma saptandı; 24. ayda medyan Δ –0,16 mg/mg'ye ulaştı (p<0,001). Alt grup analizlerinde dapagliflozin ile empagliflozin arasında renal parametreler açısından anlamlı fark bulunmadı (sınıf etkisi). Cinsiyete göre tedavi yanıtı benzerdi. RAAS inhibitörü türü (ACEi/ARB) GFR ve kreatinin değişimini etkilemezken, ARB grubunda proteinüri azalması bazı dönemlerde daha belirgindi (p<0,05). Sonuç: RAAS inhibitörü tedavisi alan tip 2 diyabetli ve evre 2 5 KBH hastalarında SGLT 2 inhibitörü eklenmesi, GFR düşüşünü yavaşlatmakta, kreatinin düzeyini stabilize etmekte ve proteinüriyi azaltmaktadır. Bu koruyucu etki erken dönemde başlamakta ve 24 ay boyunca devam etmektedir. Dapagliflozin ve empagliflozin renal etkinlik açısından benzerdir. Bulgular, güncel kılavuz önerilerini gerçek yaşam verileriyle desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of adding a sodium glucose cotransporter 2 (SGLT 2) inhibitor on renal function parameters (GFR, creatinine, proteinuria) in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM) and stage 2 5 chronic kidney disease (CKD) already receiving renin angiotensin aldosterone system (RAAS) inhibitor therapy. Materials and Methods: This single center, retrospective cohort study included 105 patients with T2DM and stage 2 5 CKD who were followed at the Nephrology Outpatient Clinic of Bursa City Hospital between January 2021 and August 2025, were on stable RAAS inhibitor treatment, and subsequently initiated an SGLT 2 inhibitor (dapagliflozin or empagliflozin). Demographic data, medication details, HbA1c levels, and GFR, creatinine, and proteinuria values measured at 6 month intervals during the 24 month periods before and after SGLT 2 inhibitor initiation were collected from electronic medical records. Differences (delta) between pre and post treatment values were calculated. The Wilcoxon signed rank test was used for paired comparisons, and the Mann Whitney U test for subgroup analyses. Bonferroni correction was applied for multiple comparisons. Results: The median age of the 105 patients was 66 (28 84) years; 43.8% were female and 56.2% male. Of the patients, 61% were using dapagliflozin and 39% empagliflozin; 53.3% were on an ACE inhibitor and 46.7% on an ARB. Mean baseline HbA1c was 7.7±1.6%. SGLT 2 inhibitor treatment significantly slowed the rate of GFR decline at all follow up time points (6, 12, 18, and 24 months; p<0.05). The median GFR change over 24 months improved from –10.0 mL/min/1.73 m² before treatment to +0.55 mL/min/1.73 m² after treatment (p<0.001). While no significant change in serum creatinine was observed during the first 12 months, a significant improvement favoring treatment was noted at 18 and 24 months (median Δ at 24 months: 0.00 mg/dL; p<0.001). Proteinuria significantly decreased from month 6 onwards across all follow up periods, reaching a median Δ of –0.16 mg/mg at 24 months (p<0.001). Subgroup analyses revealed no significant difference between dapagliflozin and empagliflozin regarding any renal parameter, supporting a class effect. Treatment response was similar between sexes. Although the type of RAAS inhibitor (ACEi/ARB) did not affect changes in GFR or creatinine, proteinuria reduction was more pronounced in the ARB group at some time points (p<0.05). Conclusion: Adding an SGLT 2 inhibitor in patients with T2DM and stage 2 5 CKD who are already on RAAS inhibitor therapy slows GFR decline, stabilizes serum creatinine, and reduces proteinuria. This renoprotective effect begins early and persists throughout 24 months. Dapagliflozin and empagliflozin exhibit comparable renal efficacy. These findings support current guideline recommendations with real world evidence.