Tam seramikler ve dentin arasındaki dual-cure rezin simanların kesme ve gerilme dayanıklılıgının incelenmesi
Evaluation of shear and tensile strength of dual-cured resin cements between dentin and all-ceramics
- Tez No: 194853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tam seramikler, rezin simanlar, ısıl döngü, bağlantıdayanıklığı, All-ceramics, resin cements, thermocycling, bond strength
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, 2 tam seramik sisteminin (IPS Empress 2ve Cergo Pressable Ceramic), 3 dual-cure rezin siman (Nexus 2, DuoLink,Variolink II) ile insan dentinine yapıştırılması sonrası kesme ve gerilmedayanıklılığı incelenmiştir. Her bir tam seramik sisteminden bağlantı yüzeyi 3mm çapında olan 60 adet örnek hazırlanmıştır. Dual-cure rezin simanlarınher biri ile tam seramik örnek gruplarından 20 adet örnek yapıştırılarak, 6grupta toplam 120 test örneği elde edilmiştir. Her bir gruptan 10 adet örneğekesme dayanıklılığı testi, 10 adet örneğe ise gerilme dayanıklılığı testiuygulanmıştır. Kopma yüzeylerinin taramalı elekron mikroskop (SEM)incelemesi yapılmıştır. IPS Empress 2 tam seramiğin dentine Nexus 2,DuoLink ve Variolink II ile yapıştırılması sonucu ortalama kesme dayanıklılığıdeğerleri sırasıyla 5,3 MPa, 10,3 MPa ve 9,1 MPa bulunmuştur. CergoPressable Ceramic tam seramiğin dentine, Nexus 2, DuoLink ve Variolink IIile yapıştırılması sonucu ortalama kesme dayanıklılığı değerleri sırasıyla 6,8MPa, 10,5 MPa ve 7,4 MPa bulunmuştur. IPS Empress 2 tam seramiğindentine, Nexus 2, DuoLink ve Variolink II ile yapıştırılması sonucu ortalamagerilme dayanıklılığı değerleri sırasıyla 4,0 MPa, 6,2 MPa ve 5,7 MPabulunmuştur. Cergo Pressable Ceramic tam seramiğin dentine Nexus 2,DuoLink ve Variolink II ile yapıştırılması sonucu ortalama gerilmedayanıklılığı değerleri sırasıyla 4,1 MPa, 4,8 MPa ve 5,4 MPa bulunmuştur.Kesme ve gerilme dayanıklılığı değerlerinde istatistiksel olarak önemli farklılıkgörülmüştür (p< 0,05). DuoLink dual-cure rezin siman her iki seramik sistemiile dentine yapıştırıldığında en yüksek kesme dayanıklılığı değerleri eldeedilirken, Nexus 2 dual-cure rezin simanın her iki tam seramik sistemi iledentine yapıştırılması sonucu düşük kesme ve gerilme dayanıklılığı değerlerielde edilmiştir. SEM incelemesi sonucu kopma tiplerinin, dentin ve hibrittabaka arası veya dentinde koheziv kopma şeklinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, shear and tensile strengths were examined after luting 2all-ceramic systems (IPS Empress 2 and Cergo Pressible Ceramic) with 3dual-cure resin cements (Nexus 2, Duolink, and Variolink II) to human dentin.60 samples with a diameter of 3 mm bond surface were prepared from eachof all-ceramic systems. From all-ceramic sample groups, 20 samples wereluted with each dual-cure resin cement, and totally in 6 groups, 120 testsamples were obtained. Shear strength tests were applied to 10 samples andtensile strength tests were applied to 10 samples from each group. Fracturesurfaces were examined with Scanning Electron Microscopy (SEM). As aresult of luting IPS Empress 2 all-ceramic with Nexus 2, Duolink, andVariolink II to dentin, mean shear strength values were found 5.3 MPa, 10.3MPa, and 9.1 MPa, respectively. As a result of luting Cergo PressibleCeramic all-ceramic with Nexus 2, Duolink, and Variolink II to the dentin,mean shear strength values were found 6.8 MPa, 10.5 MPa, and 7.4 MPa,respectively. As a consequence of luting IPS Empress 2 all-ceramic withNexus 2, Duolink, and Variolink II to dentin, mean tensile strength valueswere found 4.0 MPa, 6.2 MPa, and 5.7 MPa, respectively. As a consequenceof luting Cergo Pressible Ceramic all-ceramic with Nexus 2, Duolink, andVariolink II to dentin, mean shear strength values were found 4.1 MPa, 4.8MPa, and 5.4 MPa, respectively. Statistically significant differences wereobserved in shear and tensile strength values (p< 0.05). When Duolink dual-cure resin cement was luted to dentin with both ceramic systems, highestshear strength values were obtained. However, when Nexus 2 dual-cureresin cement was luted to the dentin with both ceramic systems, lower shearand tensile strength values were achieved. SEM observations revealed that,the fracture modes were between hybrid layer and dentin or cohesive indentin.