Farklı dönen nikel titanyum eğelerin temizleme ve şekillendirme özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi
The in vitro evaluation of cleaning and shaping features of different rotary nickel titanium instruments
- Tez No: 194852
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜGEN TAŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ProTaper, RaCe, Hero Shaper, bilgisayarlı tomografi, hacim, yüzey alanı, sapma, çalışma zamanı, ProTaper, RaCe, Hero Shaper, computed tomography, volume, surfacearea, transportation, working time
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETUyanık, MÖ. Farklı Dönen Nikel Titanyum Eğelerin Temizleme Ve ŞekillendirmeÖzelliklerinin n vitro Olarak ncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü, Endodonti (Diş) Programı, Doktora Tezi, Ankara 2005. Buçalışmanın amacı, bilgisayarlı tomografi kullanarak tasarım olarak farklılık gösterenProTaper, RaCe ve Hero Shaper dönen Ni-Ti şekillendirme tekniklerinin preparasyonetkinlikleri hacim, yüzey alanı, sapma, kaldırılan dentin miktarı ve çalışma zamanıaçısından karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, periodontal nedenlerle çekilmiş alt birincimolarların eğimli mesial kanalları kullanıldı. Her gruba 10 kanal düşecek şekildeayrılan 3 grup, Hero Shaper, ProTaper ve RaCe dönen Ni-Ti eğe sistemlerikullanılarak şekillendirildi. Şekillendirme öncesi ve sonrasında elde edilen bilgisayarlıtomografi kesitlerinde, 3D-Doctor ve Canvas 9 yazılımları aracılığıyla hacim, yüzeyalanları ve sapma ölçümleri gerçekleştirildi. Çalışma süreleri, dijital bir kronometre ileirrigasyon ve aletlerin değişim süreleri dahil edilerek elde edildi. Çalışmanınsonucunda, Protaper sisteminin, Hero Shaper sistemine göre istatistiksel olarakanlamlı derecede daha fazla dentin kaldırdığı tespit edilirken, ProTaper ve RaCearasında hacim yönünden anlamlı fark gözlenmedi. Yüzey alanı bakımından isegruplar arasındaki farkın anlam taşımadığı bulundu. Apikal ve orta üçlüde gruplararasında sapma yönünden fark gözlenmemiş olup koronal yönde sapmayı en fazlaRaCe sistemi oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak, kümülatif sapmanın da RaCesisteminde görüldü. Çalışma süreleri yönünden gruplar arası istatistiksel olarakherhangi anlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUyanik, MO. The in vitro evaulation of cleaning and shaping features ofdifferent rotary nickel titanium instruments, Hacettepe University HealthScience Institute, Program of Endodontics (Dentistry), PhD Thesis, Ankara2005. The aim of this study is to compare the preparation effeciency of ProTaper,RaCe and Hero Shaper rotary Ni-Ti instrumantation systems, different in designs, bythe means of volume, surface area, dentinal tissue removed, transportation andworking time using computed tomography. In this study, the mesial canals ofmandibular first molars extracted due to the periodontal diseases was used. It wasseperated into 3 groups, each has 10 canals. The canals was prepared by usingProTaper, RaCe and Hero Shaper rotary Ni-Ti instrumantation systems. In cross-sections of computed tomography obtained from pre- and post-preparations, volume,surface areas and transportation measurements was realized by 3D-Doctor andCanvas 9 softwares. Working time was managed with dijital cronometre includingirrigation and file changing times. In the result of this study, while it is observed thatProTaper rotary system is removed significantly more dentin from Hero Shaper rotaryinstrumantation system, there is no significant difference between ProTaper andRaCe statistically. For surface areas, there is no significant difference to compare thegroups. RaCe rotary Ni-Ti instrumantation system shows more transportation not onlyin coronal regions but also cumulatively. There is no significant difference in theapical and middle thirds in the means of transportation. There is no statisticaldifference for working time.