Dual akslı çiğneme simülatörü ile yapılan dinamik yorulmanın tam seramik ve metal destekli seramik kronların kırılma dayanıklılığına etkisi
The influence of dynamic loading on the frature strength of all-ceramic and porcelain fused to metal crowns with a dual axis chewing simulator
  1. Tez No: 194858
  2. Yazar: DİLEK PINAR ŞENYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞENAY CANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: All-Ceramic Crown, Dynamic Loading, Maximum Load, FractureStrength, Dual Axis Chewing Simulator, Tam Seramik Kron, Dinamik Yükleme, Maksimum Yük, Kırılma Dayanıklılığı, Dual Akslı Çiğneme Simülatörü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ABSTRACTŞenyılmaz, D. P., The Influence of Dynamic Loading on the Frature Strength ofAll-Ceramic and Porcelain Fused to Metal Crowns with a Dual Axis ChewingSimulator, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis inProsthodontics, Ankara, 2005. In this study, four different kinds of mandibular firstmolar all-ceramic and a control group of PFM crowns were prepared in order toinvestigate the influence of fatigue on the fracture strength. Half of the specimens foreach group (n=8) were subjected to 1.200.000 cycles of thermomechanical fatigue in adual axis chewing simulator under a load of 49 N. The test samples without fatigueloading and with fatigue loading of which survived 1.200.000 cycles of dynamicloading and thermocycling in the artificial oral environment were loaded till fractureoccurred using a universal testing machine. The statistical anaysis of the fracturestrength tests were performed for both loaded and non loaded groups of five ceramicsystems. The statistical analysis demonstrated that there wasn't a significant influenceof the fatigue loading in the artificial mouth on the fracture strength of Cercon,Procera, In-Ceram ve PFM where the results for IPS Empress 2 were very close to ?p?value (p‹0.005). Cercon system showed the highest fracture resistance for both loadedand non loaded groups. The lowest fracture resistance values were seen in IPS-Empress 2. Within the limitations of this study, the fracture strengths of five ceramicsystems were higher than peak physiological chewing forces. Therefore, all-ceramicsystems may be a good clinical treatment modality under load conditions for posteriorsingle crown replacements.
Özet (Çeviri)
ÖZETŞenyılmaz, D. P., Dual Akslı Çiğneme Simülatörü ile Yapılan DinamikYorulmanın Tam Seramik ve Metal Destekli Seramik Kronların KırılmaDayanıklılığına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez(Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada, alt birinci azı dişlere,dört farklı tam seramik sistemine ait kronlar (Cercon, Procera, In-Ceram, IPS-Empress 2) ve kontrol grubunu oluşturması amacıyla Metal Destekli Seramik (MDS)kronlar, kırılma dayanıklılıklarının test edilmesi amacıyla hazırlandı. Her gruba aitörneklerin yarısı (n=8), dual akslı çiğneme simülatörü ile 49 N yük altında, 1.200.000kez termomekanik olarak yüklendi. Dinamik yükleme ile yorulmayan ve yapay ağızortamında 1.200.000 adet dinamik yükleme ve termal siklüs ile yorulan örneklere,kırılma testi uygulandı. Dinamik yükleme uygulanan ve uygulanmayan beş farklıseramik sistemine ait kırılma dayanıklılık değerleri, grup içi ve gruplar arasındaistatistiksel olarak karşılaştırıldı. Buna göre, Cercon, In-Ceram, Procera ve MDSgrupları için yapay ağız ortamında dinamik olarak yüklemenin, kırılmadayanıklılıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı saptandı(p‹0.005). IPS-Empress 2 sisteminde ise, yorulmanın kırılma dayanıklılığına etkisi,istatististiksel anlamlılık sınırına,?p?, oldukça yakın bulundu. En yüksek kırılmadayanıklık değerleri, yükleme ile yorulan ve yorulmayan Cercon gruplarına aittir. Endüşük kırılma dayanıklılık değerleri, yükleme ile yorulan ve yorulmayan gruplarda,IPS-Empress 2 sistemine aittir. Bu çalışmada, tüm tam seramik sistemlere ait kırılmadayanıklıklık değerleri, ortalama fizyolojik çiğneme kuvvetlerinin üzerinde bulundu.Sonuç olarak, tam seramik sistemlerin, posterior bölgede tek kron restorasyonları içiniyi bir klinik tedavi seçeneği olacağı düşünülmelidir.