Termomekanik yaşlandırma işleminin derin marjin elevasyonu uygulanan dişlerde marjinal mikrosızıntıya olan etkisinin in-vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of thermomechanical aging on marginal microleakage in teeth with deep margin elevation
- Tez No: 902781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA ŞANIVAR ABBASGHOLIZADEH
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Derin marjin elevasyonu, termomekanik yaşlandırma, mikrosızıntı, Deep margin elevation, thermomechanical aging, microleakege
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tezin başlığı: Termomekanik Yaşlandırma İşleminin Derin Marjin Elevasyonu Uygulanan Dişlerde Marjinal Mikrosızıntıya Olan Etkisinin İn-Vitro Olarak Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı Soyadı : Şeyma Atlı Danışmanın Adı Soyadı: Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Şanıvar Abbasgholizadeh Programın Adı: Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı kompozit materyalleri kullanılarak yapılan derin marjin elavasyonu sonrasında uygulanan inley restorasyonların termomekanik yaşlandırma sonrası mikrosızıntı miktarlarını in- vitro olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Periodontal sebeplerle çekilmiş 30 adet molar diş mine sement sınırlarının 3 mm altından olacak şekilde akrilik bloklara gömüldü. Bitim sınırı; distal marjinal yüzeyde mine sement sınırının 2 mm altında, mezial marjinal yüzeyde ise mine sement sınırında olacak şekilde MOD inley preparasyonları yapıldı. Örnekler distal basamakta kullanılan elevasyon materyaline göre her grupta 20 diş olacak şekilde 3 farklı gruba (Grup 1; Bulkfill kompozit, Grup 2; Kondanse edilebilir kompozit, Grup 3; Akışkan kompozit.) ayrıldı. Restorasyonlar dual-cure adeziv rezin siman (G-CEM LinkForce, Tokyo, Japonya) ile simante edildi. 3 farklı gruba ait toplam 30 adet örnek, dual akslı çiğneme simülatöründe 50 N kuvvet altında, 240.000 döngüde termomekanik olarak yaşlandırıldı. Kontrol grubundaki 30 adet örneğe herhangi bir yaşlandırma işlemi uygulanmadı. Mikrosızıntının değerlendirilmesi için termomekanik yaşlandırma işlemi uygulanan ve uygulanmayan örneklerin tamamı; 24 saat boyunca %0,2'lik metilen mavisi solüsyonunda bekletildi. Dişlerden Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ARGE laboratuvarındaki hassas kesim cihazı ile su soğutması altında meziodistal yönde kesitler alındı. Kesitler; stereomikroskop altında incelenerek dişler ve inley restorasyonlar arasındaki mikrosızıntı değerleri skorlanarak ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS istatistik programı ile yapıldı. Bulgular: Tüm gruplar termomekanik yaşlandırma işleminden etkilenmiştir. Mezial ve distal marjinal kenar arasındaki mikrosızıntı skor değerleri grup içi karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktur (p>0.05). Sonuç: Üç farklı kompozit materyali ile yapılan DME sonrası tüm örnekler mikrosızıntı değeri göstermiştir; DME ve termomekanik yaşlandırma işlemi mikrosızıntı skor değerlerini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis: In Vitro Evaluation of the Effect of Thermomechanical Aging on Marginal Microleakage in Teeth with Deep Margin Elevation Student Name, Surname: Şeyma ATLI Supervisor Name: Dr. Zeliha Şanıvar Abbasgholizadeh Program Name: Department of Prosthodontics Objective: The aim of this study was to evaluate in vitro microleakage levels during thermomechanical aging of inlay restorations performed after deep margin elevation using different composite materials. Materials and Methods: Thirty molar teeth, extracted for periodontal reasons, were embedded with acrylic blocks 3 mm below the cemento-enamel junction. MOD inlay preparations were performed, with the finishing line located 2 mm below the CEJ on the distal marginal surface and at the CEJ on the mesial marginal surface. The samples were divided into three groups (n=10) based on the elevation material used on the distal step: Group 1: bulk-fill composite, Group 2: condensable composite, Group 3: flowable composite. The inlay restorations were manufactured using GC CERASMART® 270 Block material. The restorations were cemented with a dual-cure adhesive resin cement. All samples were stored in distilled water for 24 hours after cementation. A total of 30 samples from 3 different groups were thermomechanically aged in a dual-axis chewing simulator under 50 N force for 240,000 cycles. No aging process was applied to the 30 samples in the control group. Sections were taken in the mesiodistal direction. The sections were examined from 3 different points, occlusal, mesial and distal, under a stereomicroscope and the microleakage values between the teeth and inlay restorations were scored and measured. Statistical analysis of the data was performed using SPSS software. Results: All groups were affected by the thermomechanical aging process. There was no significant difference the microleakage score values between the mesial and distal marginal side when intragroup comparison (p>0.05). Conclusion: After the DME technique performed with three different composite materials, all samples showed microleakage values. The DME technique and thermomechanical aging process increased the microleakage score values.