İnfant dönemi bebeklerde beslenme epidemiyolojisi ve enfeksiyon hastalıkları ile beslenme arasındaki ilişki
Infant feeding epidemology and relations between feeding and infection disease development in infants
- Tez No: 195083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnfant beslenmesi, anne sütü ile beslenme, enfeksiyon, Infant feeding, breast-feeding, infection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
vÖZETN. Demet Altay. İnfant dönemi bebeklerde beslenme epidemiyolojisi veenfeksiyon hastalıkları ile beslenme arasındaki ilişki. Atatürk ÜniversitesiTıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Erzurum 2007.Bu çalışma infant dönemi bebeklerde beslenme yöntemlerinin ve beslenme ileakut enfeksiyonlar arasındaki ilişkinin araştırılması için planlanmıştır. Ekim 2005ile Kasım 2006 tarihleri arasında 37 haftadan büyük gebelik haftası ve 2500gramın üzerine doğum ağırlığı olan 445 bebek doğumdan itibaren her ay olmaküzere 7 kez takip edilmiştir. Altı aylık takip boyunca bebeklerin anne sütü almaoranı % 94,4 olarak bulunmuştur. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerinoranını ise % 39,3 olarak tespit edilmiştir. Anneler ek gıdalara en çok altıncıayda başlamışlardı. Anne sütünü tercih eden anneler, eğitim düzeyi yüksek olanannelerdi. Bebeklerin % 92,1' ine doğumdan sonra kolostrum verilmişti. Çalışmaboyunca erkeklerde enfeksiyon gelişim oranı % 97,3 ve kızlarda % 76,9 olarakbulundu. Eğitim düzeyi düşük annelerin bebeklerinin hepsinde akut enfeksiyongeliştiğini görüldü. Evinde sigara içilen bebeklerde akut otitis medianın dahafazla olduğunu tespit ettik. Beslenme tipine göre bebeklerde akut enfeksiyongelişimini araştırdık. Anne sütü verilmeyen bebeklerin tamamında akutgastroenterit gelişmişti. Bu da bize anne sütünün akut gastroenterite karşıbebeği koruduğunu göstermiş oldu. Altı aylık takbimiz boyunca inek sütü ilebeslenen bebeklerin tümünde akut gastroenterit geliştiğini gördük. Formülmama ile beslenen bebeklerde bu gıdayı almayanlara kıyasla idrar yoluenfeksiyonu dışında akut gastroenterit, akut otitis media ve solunum yoluenfeksiyonunun daha fazla oranda meydana geldiğini tespit ettik. Ek gıdabaşlanan bebeklerin enfeksiyona daha fazla yakalandığını da kanıtlamış olduk.Çalışmamız bebeklerde yaşamlarının ilk altı ayında anne sütünün akutgastroenterite karşı koruyucu olduğunu göstermiş oldu.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTN. Demet Altay. Infant feeding epidemology and relations between feedingand infection disease development in infants. Ataturk University Facultyof Medicine. Thesis in Department of Pediatrics. Erzurum 2007.This study was planned to investigate feeding methods of infants and therelation between feeding and acute infections. Between October 2005 andNovember 2006, 445 infants born with a weight over 2500 grams and agestation of age over 37 weeks were followed up seven times at the 0,1,2,3,4,5and 6th months. During the six-month follow-up period, breast feedingpercentage of the infants was 94.4%. The percentage of infants who were fedonly with breast milk was 39.3%. Mothers started supplementary feeding forinfants by sixth month. Mothers who preferred breast feeding were of highereducation level. 92.1% of the infants were given colostrum after birth. Infectionpercentage was 97.3% in boys and 76.9% in girls during the study. In all infantsof the mothers with lower education level, infection was observed. We observedthat acute otitis media is more common in infants who were exposed to tobaccosmoke in their homes. We investigated acute infection develeopment in relationto feeding types. In infants who were not breast fed, acute gastroenteritisoccurred. This showed us that breast milk protects infants against acutegastroenteritis. In the first six months of their lives, we saw that all bottle-fedinfants had acute gastroenteritis. The percentage of acute gastroenterit, acuteotitis media and respiratory track infections in addition to urinary track infectionswas more common in infants who did not have formula than those having it. Weproved that infants who were given supplementary feeding had more infections.At the end of our study we found that breast feeding is protective against acutegastroenterit in the first six months of infants' lives.