Akut mezenter iskemi tanısında çok kesitli bilgisayarlı tomografi ve bilgisayarlı tomografik anjiyografinin yeri
The value of multisclice ct and ct anjiography for the diagnosis of acute mesenteric ischemia
  1. Tez No: 195309
  2. Yazar: SERKAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖKKEŞ İBRAHİM KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, X-ısını, Anjiyografi, Mezenter, skemi, Embolizm, Computed Tomography, X ray, Angiography, Mesentery, Ischemia, Embolism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Akut mezenter iskemi (AM) tanısında çok kesitli bilgisayarlı tomografi (BT) vebilgisayarlı tomografik anjiyografinin yerini arastırmak.MATERYAL ve METOD: Çalısmaya, ön tanısı AM olan, yasları 25-92 arasında degisentoplam 200 olgu alındı. Çok kesitli BT ile prekontrast, 100 ml intravenöz kontrast maddesonrası arteriyel ve venöz fazlarda görüntüler elde edildi. Görüntüler multiplanar reformat,maksimum intensite projeksiyonu ve hacim örnekleme teknikleri kullanılarak deneyimli birabdomen radyologu tarafından AM yönünden degerlendirildi.BULGULAR: Olgulardan 94 (%47 )'ü AM veya diger akut karın nedenleri ile cerrahiyapılırken, geriye kalan 106 (%53) olgu klinik, radyolojik ve laboratuvar sonuçlarına görekonservatif olarak takip edildi. Cerrahi uygulanan 94 olgudan 49 (%24.5)'unda AMsaptandı. AM saptanan 49 olgunun tamamında BT ile preoperatif AM tanısı konuldu.Cerrahi uygulanan diger 44 olguya BT ile, spesifik bir tanı konuldu veya AM olmadıgıgösterildi. Konservatif olarak takip edilen grupta bir hasta dısında hiçbir hasta nihai olarakAM tanısı almadı. Bir hastada ise klinik ve radyolojik bulgular AM ile uyumlu olmaklabirlikte hastanın genel durumunun iyi olmaması nedeniyle cerrahi uygulanamadı, hastaeksitus oldu.BT'ile AM tanısı alan 50 olgudan 27'sinde SMA'da emboli, 6 olguda SMV'detrombüs, 1 olguda SMA'da trombüse baglı darlık, 8 olguda SMA'da emboli ile birlikteSMV'de trombüs belirlendi. 8 olguda SMA ve SMV açık olarak izlendi. Bu olgularda AMtanısına iskeminin yardımcı BT bulgularıyla gidildi.BT'nin AM tanısındaki sensitivite ve spesifisite degerleri herbiri için %100 olarakhesaplandı.SONUÇ: Çok kesitli BT AM tanısını koymada mükemmel sensitivite ve spesifisite degerleriolan efektif bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To define the value of multislice computed tomography (CT) and computedtomography anjiography for the diagnosis of acute mesenteric ischemia.Material and Methods: Two hundred patients (range, 25-92 years) who were referred toemergency CT department because of suspected acute mesenteric ischemia were included inthe study. The CT examination was performed by multislice CT scanner, and the CT protocolincluded pre-contrast, arterial and venous phases after intravenous injection of 100 ml nonioniccontrast agent. The CT images were evaluated by an experienced abdominal radiologistby using multiplanar reconstruction, maximum intensity projection and volume-renderingtechniques.Results: ninety-four patients (%47) underwent surgery due to acute mesenteric ischemia orfor other various causes of acute abdominal pain. One hunded-six patients (%53) werefollowed conservatively according to clinical, radiological and laboratory findings. Of the 94patients who underwent surgery, 49 (%24.5) were surgically diagnosed as having acutemesenteric ischemia. These 49 patients were all diagnosed as having acute mesentericischemia by CT preoperatively. The other 44 patients who underwent surgery were all shownby CT to be negative for acute mesenteric ischemia or shown to have another disease. None ofthe patients who were followed conservatively were diagnosed with mesenteric ischemiaexcept one patient who could not undergo surgery and died despite clinical and radiologicalfindings that were consistent with acute mesenteric ischemia.Of the 50 patients who were diagnosed by CT as having acute mesenteric ischemia;there were emboli located in the superior mesenteric artery in 27, stenosis secondary tothrombosis in the superior mesenteric artery in 1, thrombus in the superior mesenteric vein in6, and combined emboli in the superior mesenteric artery and thrombus in superior mesentericvein in 8. In 8 patients, although the mesenteric vessels were normal, acute mesentericischemia was diagnosed with secondary CT findings.The sensitivity and specificity values of CT for the detection of acute mesentericischemia were calculated to be 100% for each.Conclusion: Multislice CT is an effective imaging technique for the diagnosis of acutemesenteric ischemia with excellent sensitivity and specificity values.