Akalküloz akut kolesistit modelinde l-arginin ve aminoguanidin tedavisinin safra kesesi inflamasyonu ve kontraktilitesi üzerine etkileri
Effect of aminoguanidine and l-arginine on gallbladder inflamation and contractility in a model of acalculous cholecystisis
- Tez No: 195569
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut akalküloz kolesistit, Aminoguanidin, L-arginin, Safra kesesi kontraksiyonu, Safra kesesi inflamasyonu, Acute acalculous cholecystitis, Aminoguanidine, L-arginine, Contraction of Gallbladder, Inflammation of Gallbladder
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Akut akalküloz kolesistit safra kesesi taşı olmadan akut safra kesesi inflamasyonunu içeren klinik bir durumdur ve klinik olarak ateş, lökositoz ve sağ üst kadran ağrısıyla karakterizedir. Bu hastalığın patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Bilier staz ile olan bozulmuş kas kontaktilitesi ve/veya safra kesesinin inflamasyonu ile sonuçlanan non?oklüziv iskemisi patojenik faktörler olarak ileri sürülmektedir. Ana safra kanalı ligasyonu (ASKL) safra kesesi distansiyonu yapan akalküloz kolesistitin hayvan modelidir ve akut inflamasyon insanlardaki akut akalküloz kolesistit ile benzerdir. ASKL ile akut safra kesesi inflamasyonunun safra kesesi kontraktilitesine etkisi, azalmış düz kas kontraktilitesi ve sinir ile uyarılan kontraksiyonda azalma ile olur. Guinea pigdeki kas kontraktilitesi ASKL + SF, ASKL + Aminoguanidin(AG), ASKL + Aninoguanidin + L-arginin(AG + L-ARG) ve opere sham gruplarında in vitro olarak çalışıldı. KCl, karbakol, histamin ve elektrik alan uyarımı (EAU) safra kesesi kas şeritlerini kasmak için kullanıldı. Hematoxylin eozin boyama ile kas şeritlerinin inflamasyon skorları tespit edildi. Çalışmamızda karbakol, histamine ve EAU'ya bağlı kasılma cevaplarında, akut kolesistit grubunda kontrol grubuna göre azalma olduğu görüldü. AG tedavisi verilen grubun diğer iki kolesistit gruplarına göre kasılma cevabında iyileşme olduğu görüldü(p0,05). AG ile 24 saatlik tedavinin SF grubuna göre inflamasyon skorunu arttırdığı görüldü(p0,05). Bu bulgular ışığında, AG ve AG + L-ARG ile tedavinin akut kolesistitte görülen inflamasyonu iyileştirici etkilerinin olmadığı, AG'in akut kolesistitte kas kasılma cevaplarını düzelttiği sonucu elde edilmiştir. Bu düzelme inflamasyondan bağımsız olup NO sisteminin diğer etkilerinden kaynaklanmış olabilir.
Özet (Çeviri)
Acute acalculous cholecystitis is a clinical condition consisting of acute gallbladder inflammation in the absence of gallstones and is characterized clinically by fever, leukocystosis, and right upper quadrant abdominal pain. The pathogenesis of this disorder is not fully understood. Biliary stasis from impaired smooth muscle contractility and/or nonocclusive ischemia of the gallbadder with resultant inflammation have been suggested as pathogenic factors. Common bile duct ligation (CBDL) is an animal model of acute acalculous cholecytitis producing gallbladder distension and acute inflammation similar to human acute acalculous cholecytitis. CBDL with its acute gallbladder inflammation affects gallbladder contractility by decreased smooth muscle contactility, and decreased neurally mediated contractions. Gallbladder muscle contractility was studied in vitro in CBDL+salin, CBDL + Aminoguanidine(AG), CBDL + Aminoguanidine + L-arginine(AG+L-ARG), and sham-operated guinea pigs. KCl, Carbachol, histamine, and electic field stimulation (EFS) were used to contact the gallbladder muscle strips. Hematoxylin and eosin-stained slides of muscle strips were scored for inflammation. In our study, the contraction responds to carbachol, histamine and EFS in acute cholecystitis were decreased as compared to sham-operated group. Contraction responds were beter in AG treated groups than the other two cholecystitis groups(p0,05). AG treatment for 24 hours has found to increase the inflammation score compared with the CBDL+salin group(p0,05). These findings suggest that AG and AG+L-ARG treatment has no curative effect on inflammation seen in acute cholecystitis that AG has an improving effect on the muscle contraction in acute cholecystitis.