Gaziantep il merkezindeki bankaların büro ergonomisine uygunluk durumları ve banka çalışanlarının bazı sağlık yakınmaları
Suitability of the banks to office ergonomy in Gaziantep city center and health complaints of the bank staff
  1. Tez No: 195578
  2. Yazar: ÖMER BALCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRGÜL ÖZÇIRPICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Ergonomi, Kas iskelet sistemi, Bank, Ergonomy, Musculo-Skeletal system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çalısmada Gaziantep il merkezindeki bankaların büro ergonomisine uygunluk durumlarının ve banka çalısanlarının bazı sağlık yakınmalarının belirlenmesi amaçlanmıstır. Gereç-Yöntem: Çalısma tanımlayıcı-kesitsel tipte bir arastırmadır. Gaziantep il merkezinde bulunan toplam 73 banka subesi ve bunların personeli örnek seçilmeden arastırmaya alınmıstır. Arastırmaya katılan kisi sayısı 1006'dır. Arastırma evrenine ulasım hızı %91.1'dir. Bulgular: Arastırmada yas ortalaması 32.34±6.90'dır. Çalısanların; %44.0'ı gürültü, %24.0'ı sıcaklık, %12.0'ı ısık, %5.3'ü nemden rahatsız olduklarını belirtmislerdir. Çalısanların %58.5'inin kas-iskelet sistemine ait yakınmalarının olduğu, en sık görülen yakınmaların bel ağrısı (%29.0), sırt ağrısı (%28.8) ve boyun ağrısı (%27.9) olduğu belirlenmistir. Çalısanların %20.4'ünün görme bozukluğu mevcuttur. Çalısanların %6.5'inin varisi, %6.9'unun hemoroidi vardır. Banka subelerinin %97.7'sinin açık renk olduğu, %87.7'sinin dolaylı aydınlatmasının olduğu belirlenmistir. Çalısanların %87.8'inin masa yüksekliğinin, %42.9'unun masa uzunluğunun uygun olduğu belirlenmistir. Banka çalısanlarının kullandıkları sandalyelerin %96.2'sinin bes ayaklı ve döner oturaklı olduğu, %95.9'unun sandalyesinde kol desteği, %94.0'ının yükseklik ayarı bulunduğu belirlenmistir. Yapılan lojistik regresyon analiz sonucunda; kas iskelet sistemi yakınması olma olasılığının, egzersiz yapmayanlarda yapanlara göre 2.710 kat; kadınlarda erkeklere göre 2.314 kat; yüksek öğrenim mezunu olanlarda ortaöğrenim mezunu olanlara göre 2.288 kat; evli olanlarda bekar olanlara göre 1.915 kat; yöneticilerde memurlara göre 1.552 kat daha fazla olduğu belirlenmistir. Sonuç: ?s ortamı kisinin en fazla zaman geçirdiği ve önemli çevresel faktörlere maruz kaldığı ortamdır. Teknolojik gelismelere paralel olarak daha fazla is daha az hareketle yapılır olmustur. Çalısmamızda yas ortalaması düsük olmasına rağmen kisilerin yarısından fazlasında kas-iskelet sistemi yakınmasının bulunması konunun önemini vurgulamaktadır. Özellikle uzun süre oturularak çalısılan isyerlerinde kısa molalar verilerek hareketin sağlanması çok önemlidir. Yöneticilerin ve çalısanların bu konuda eğitilmesi hayati önem tasımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine the suitability of the banks to office ergonomy in the Gaziantep city center, and health complaints of the bank staff. Materials and Methods: This is a descriptive, cross-sectional study. 73 bank offices and their staff at the Gaziantep city center were examined without sampling. Number of people involved to the study was 1006. Access rate to the study area was 91.1%. Results: Age average in the study was 32.34±6.90 years. 44% of the staff reported that they were disturbed by noise; 24% by heat; 12% by light and 5.3% by moisture. It was found that 58.5% of the staff had musculo-skeletal system complaints. The most frequent complaints were of waist pain (29%), back pain (28.8%) and neck pain (27.9%). 20.4% of the staff had visual disturbances, 6.5% had varicosis and 6.9% had hemorrhoid. It was observed that 97.7% of the offices were light colored and 87.7% had indirect lightening. Table height of 87.8% and table length of 42.9% of the staff were suitable. It was found that 96.2% of the staff had 5 leged and rotatable chairs, 95.9% had arm supported chairs, and 94% had height level adjustment on their chairs. As a result of logistic regression analysis it was found that the probability of having musculo-skeletal system complaints was 2.710 times higher for the ones that do exercise as compared to the ones that do not do exercise; 2.314 times higher for women as compared to men; 2.288 times higher for the ones have university degree as compared to high school graduates; 1.915 times higher for marrieds as compared to singles; 1.552 times higher for the administrators as compared to officers. Conclusion: Offices is the place where a person spends most of his/her time and exposed to important environmental factors. Today, parallel to technological developments, more work has been done with less movements. The importance of the study can be concluded from the fact that more than half of the people in the study have musculo-skeletal system complaints although the age average is low. It is very important to give short breaks and to make little movements especially in the workplaces where the works are done by sitting for a long time. It is vital to educate the administrators and the staff on this issue.