Bazı psikometrik testlerin bilgisayar uygulamalarının geliştirilmesi
The development of computerised versions of some psychometric paper-pencil tests
  1. Tez No: 195587
  2. Yazar: NEDRET KESMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜL BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kompüterize Psikometrik Testler, Sayı-Sembol Testi, Harf ?ptal Testi, Sayı Birlestirme Testi, Stroop Testi, Computerised psychometric test battery, Digit-Symbol substitution test, d2 test, Trail Making test, Stroop Test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sübjektif veya Objektif psikometrik testler farmakolojide ilaç arastırmalarında ve kognitif durumun klinik değerlendirmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Psikometrik testlerin bilgisayarlı versiyonlarının gelistirilmesi ile, psikometrik test uygulamasının standartlastırılacağı, ve uygulayıcı /gözlemci farkının ortadan kalkması yoluyla bu testlerin güvenirliğinin artacağı ve zamanı daha etkili kullanma imkanı sağlayacağı düsünülmektedir. Ayrıca daha hafif psikometrik bozuklukların farkedilmesi sağlanılabilir. Gene bilgisayar versiyonları ile psikometrik testlerin variyantlarını hazırlamak mümkün olup veri toplanması ve bunların kayıt altına alınması, analizi ve raporlanması konusunda kolaylık sağlanabilir. Bu çalısmada, rutin olarak kullanılmakta olan Görsel Analog skalalar, Sayı-Sembol Testi, Harf ?ptal Testi, Sayı Birlestirme Testi ve Stroop Renk testlerinin konvansiyonel kağıt kalem versiyonları ele alınmıs, Visual Basic programı kullanılarak Microsoft Windows isletim sistemi altında çalısacak sekilde komputerize hale getirilmistir. Bilgisayar programı özel bir bilgisayar donanımına ihtiyaç göstermemektedir. Böylelikle, bunların daha kolaylıkla, herhangi bir kisisel bilgisayar aracılığı ile uygulanabilir hale gelmesini sağlamak ve uygulayıcıdan kaynaklanabilecek çalısmalar arası farklılıkları minimize etmek amaçlanmıstır. Gelistirdiğimiz bu test versiyonları, performansları sabit düzeye gelinceye kadar, her iki cinsiyetten, sağlıklı 6 gönüllü deneğe, yarım saat arayla uygulanmıstır böylelikle testlerin tekrarlanabilirlik, kullanım kolaylığı, öğrenme etkisi gibi çesitli yönleri. değerlendirilmistir. Öğrenme etkisinin 4. uygulamadan sonra önemsizlestiği gözlenmis, ve yapılacak olan uygulamalarda, deney öncesi, testlerin deneklere asgari dört kez tekrarlatılması gerektiği sonucuna ulasılmıstır. Bu testlerin sadece ilaç arastırmalarında değil klinik değerlendirmelerde bulunmak amacıyla da yararlı olabilecekleri düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Subjective and objective psychometic tests are widely used to assess some side effects of the drugs during clinical trials and the cognitive state of patients in clinic. It is belived that the development of the computerised versions will help standardising the use of these tests, increasing their accuracy by eliminating differences between operators, making a more effective use of time. On the other hand they may help to discern mild cognitive decline. Moreover the computerisation would make it possible to have more test versions and help for data collection, analysis and reporting. In this study, the rutinely used conventional paper-pencil versions of: Visual Analogue Scales, Digit-Symbol substitution test, d2 test, Trail Making test and Stroop test were computerised by making use of Visual Basic Compiler. The program runs under Microsoft Windows and does not require any special hardware for application. Thus the tests can be easily applied by making use of a personal computer and minimise differences between operators. The computerised test battery we developed, was applied to 6 healthy volunteers of both sexes with half an hour interval untill their performance was stabilised. It was aimed to assess different characteristics such as the test-retest ability, ease of use, effect of learning. It was observed that after the 4th trial the effect of learning can be neglected and that prior to start a clinical trial, the subjects should make at least 4 applications . It is tought that the test battery might be efficient in clinical practice as well.