Primer ve alevlenmeli jüvenil idyopatik artritin etiyopatogenezinde rol oynayan enfeksiyon etkenleri ve prokalsitonin düzeyi ile ilişkisi
The infection agents which play a role in the etiopathogenesis of primary and chronic juvenile idiopathic arthritis with the association of procalcitonin level
- Tez No: 195588
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR KOCAZEYBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Jüvenil idyopatik artrit, Enfeksiyon etkenleri, Etiyopatogenez, Prokalsitonin, C-reaktif protein, Juvenile idiopathic arthritis, Infection agents, Etiopathogenesis, Procalcitonin, Creactive protein
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Jüvenildyopatik Artrit (JA) agırlıklı olarak periferik artrit ile ortaya çıkan, endojen ve eksojen antijenlerin patogenezinde rol aldıgı bagısıklık sisteminde artmıs yangısal yanıtla belirginlesen bir hastalıktır. Hastalık enfeksiyonla birlikte ya da postenfeksiyöz süreçte ortaya çıkabilir. Ancak JIA ile enfeksiyonlar arasındaki iliski net olarak belirlenememesine ragmen, eriskin kronik artritlerinde bu iliski gösterilmistir. Bu çalısmada Primer JA'lı 26, alevlenmeli JA'lı 20 ve saglıklı kontrol grubu olarak 24 olmak üzere toplam 70 olgu çalısmaya dahil edilmistir. Primer JA olarak tanımlanan hastaların 4'ünde M. pneumoniae, 1'inde C. pneumoniae, 1'inde C. jejuni ve 4'ünde idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere toplam 10(%38,46)'unda pozitiflik saptanmıstır. Alevlenmeli JA'lı olguların 1'inde hem dıskı kültüründe üretilip hem de aglütinasyon yöntemiyle S. enteritidis, 2'sinde EBV, 2'sinde M. pneumoniae, 2'sinde C. jejuni ve 1'inde B. burgdorferi olmak üzere toplam 8(%40) olguda enfeksiyon saptanmıstır. Hasta ve kontrol grubunda yapılan mikrobiyolojik testler sonucunda; hastalıklı grubunun 18(%39.13)'inde, saglıklı kontrol grubundaki olguların 1'inde C. pneumoniae ve 1'inde C. jejuni olmak üzere toplam 2(%8,33)'sinde pozitif sonuç belirlenmistir. Çalısma grubumuzdaki hastalıklı ve saglıklı kontrol grubunun hiç birinde bogaz kültür pozitifligi görülmemistir. Sonuç olarak; etiyopatogenezi tam olarak bilinmeyen ve birçok faktörün tetikleyici rol oynadıgı düsünülen JA, çocukluk çagının en çok görülen romatizmal hastalıgıdır. Arastırdıgımız etkenler açısından JA'nın etiyopatogenezinde rol oynayabilecegi düsünülen mikroorganizmalarla bu klinik tablo arasındaki iliskiyi göstermesi bakımından uluslar arası literatür irdelendiginde tek tek etken düzeyinde arastırmalar olmasına karsın bu kadar genis bir etken grubunun arastırılması bakımından ilk olma özelligi gösteren çalısmamızın sonuçları degerlendirildiginde; bazı mikroorganizmaların olgu düzeyinde tetikleyici veya klinik tabloyu arttırıcı oldugu düsünülebilir. Özellikle primer ve alevlenmeli JA'lı her iki grup toplam olarak incelendiginde; öne çıkan etkenler olarak M. pneumoniae ve C. jejuni ile karsılasmanın daha fazla oldugu dikkati çekmektedir. Çalısma verilerimize göre; JA'nın etiyopatogenezinde primer ya da araya giren enfeksiyonlar olarak rolü oldugu düsünülen mikroorganizmaların erken tanısı ve bu mikroorganizmaların eradikasyonu için standart JA tedavisine spesifik anti mikrobiyal tedavinin eklenmesi ile birlikte hastada antijenik uyarımın ortadan kalkabilecegi ve beraberinde klinik tabloda bir gerileme olabilecegi düsünülebilir olsa da, JA etiyopatogenezi ve mikroorganizma iliskisini net olarak ortaya koyabilmek ve bununla baglantılı hastaların spesifik ve non spesifik tedavi protokollerinin hasta yararına daha genis kapsamlı sunabilmek için, sinovyal bölgeden örnek alabilme gibi ülkemize özgü zorluk gösteren etik problemlerin giderilmesi kaydıyla daha genis çaplı, seri olgularla özellikle moleküler temelli çalısmaların yapılmasının yararlı olacagını düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA) is a disease that was prominent with increased inflammation response in immune system, appeared mostly with peripheral arthritis and endogenous and exogenous antigens play a role in the pathogenesis of disease. JIA can emerge with infection or in post infectious period. However, the relation between JIA and infections is not clearly defined but the relation between adult chronic arthritis and infections was well-defined. A total of 70 patients, 26 with primer JIA, 20 with recurrent JIA, 24 healthy controls were included in this study. M. pneumoniae, C. pneumoniae and C. jejuni were detected in 4, 1 and 1 of 10(38.46%) patients with primer JIA, respectively. S. enteritidis, EBV, M. pneumoniae, C. jejuni and B. burgdorferi were detected in 1, 2, 2, 2, and 1 of the 8(40%) patients with recurrent JIA, respectively. S. enteritidis were isolated in feces culture and also identified by agglutination method. Infection was detected in total 18(39.13%) of patient groups. C. pneumoniae and C. jejuni were detected in 1 and 1 of 2(8.33) healthy control groups, respectively. Throat culture positivity was not detected in any of the patient and healthy control groups. In conclusion, etiopathogenesis of JIA is not clearly understood and suggested various factors can trigger the disease and it is the most common rheumatoid disease of childhood. However, there some studies, focusing especially on one infectious agent but this is the first study including such a big range of infectious agents in the literature for the microorganisms that can be suggested to have a role in the etiopathogenesis of JIA. We have a conclusion in the light of our results and suggest that some microorganisms can trigger and increase the intensity of clinical situation according to the case. When we evaluate the primer and recurrent JIA groups; M. pneumoniae and C. jejuni come forward and seen common in JIA cases. We also suggest that the pre-diagnosis of microorganisms which can play a role as primarily or by interventing in the etiopathogenesis of JIA and adding specific antimicrobial therapy to the standard JIA therapy for the eradication of this microorganisms can result of disappearance of antigenic stimulation in the patients and the clinical presentation can be recover, according to the our results but in order to show the relationship between JIA etiopathogenesis and microorganism and to apply specific and non-specific therapy protocols for the treatment of patients in a condition by solving the ethic problems like difficulties taking samples from synovial region, specific to our country, it is possible to perform new, extended, especially molecular based serial case studies.