Çeşitli klinik örneklerden izole edilen moraxella catarrhalis suşlarının antibiyotik duyarlılığının saptanması ve beta-laktamaz üretiminin izoelektrik odakalama yöntemi ile tayini.
The detection of antimicrobial susceptibilities and beta-lactamase production of moraxella catarrhalis strains isolated from various clinical samples by isoeletric focusing (ief)
  1. Tez No: 195589
  2. Yazar: SİNEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEVRİYE GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Moraxella catarrhalis, antimikrobiyal duyarlılık, BRO betalaktamaz, MİK, izoelektrik odaklama (IEF), Moraxella catarrhalis, antimicrobial susceptibility, BRO beta-lactamase, MIC, isoelectric focusing (IEF)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Çalışmamıza, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilimdalı'na gelen çeşitli klinik örneklerden (45 balgam, iki boğaz sürüntüsü, bir burun sürüntüsü, bir hemokültür ve bir endotrakeal aspirat) izole edilen toplam 50 Moraxella catarrhalis kökeni dahil edilmiştir. Bakterilerin tanımlanmasında standart mikrobiyolojik yöntemler ve API NH (Bio Merieux SA/ABD) sistemi kullanılmıştır. Suşların ampisilin, sefuroksim, sefotaksim, seftriakson, eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, gentamisin ve siprofloksasine karşı duyarlılıkları, Clinical and Laboratory Standarts Institute (CLSI) önerilerine göre agar dilüsyon yöntemi ile tespit edilmiştir. Beta-laktamaz enzimleri, izoelektrik odaklama (IEF) yöntemi ile tiplendirilmiştir. M.catarrhalis suşlarının 47'sinde (%94), nitrosefin disk testi (Remel, USA) ile beta-laktamaz pozitifliği belirlenmiş; üç köken ise (%6) beta-laktamaz negatif bulunmuştur. Beta-laktamazların 41'i (%87.2) BRO-1, altısı (%12.7) BRO-2 olarak tiplendirilmiştir. Sonuç olarak M.catarrhalis kökenlerinin antibiyotik duyarlılığının oranları ve BRO beta-laktamazların tanımlanması, bu bakteriye bağlı olarak gelişebilecek solunum yolu enfeksiyonlarının tanı ve tedavisinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Our study included 50 Moraxella catarrhalis strain isolated from various clinical samples (45 sputum, 2 throat smear, 1 nose leakage smear, 1 hemoculture, 1 endotracheal aspirate) in Microbiology and Clinical Microbiology Department of Cerrahpasa Faculty of Medicine. The identification of strains was applied with standart microbiological methods and API NH (Bio Merieux SA/USA). The antimicrobial susceptibilities of strains against ampiciline, cefuroxime cefotaxime, ceftriaxone, erythromicine, clindamicine, tetracycline, gentamycin, ciprofloxacine were detected by the agar dilution method with the recommendations of Clinical and Laboratory Standarts Institute (CLSI). Moreover, beta-lactamases of M.catarrhalis strains were typed by isoelectric focusing (IEF) method. Beta-lactamases positivity was detected in 47 (94 %) of the M.catarrhalis strains by nitrocephin disc test (Remel, USA). Three (6%) of the M. catarrhalis strains showed no beta-lactamases. 41 (87.7%) and six (12.2%) of the BRO beta- lactamases were identified as BRO-1 and BRO-2, respectively. As a result, the prevalence of antimicrobial susceptibilities of M.catarrhalis strains and the detection and identification of BRO beta-lactamases of M.catarrhalis strains will contribute to the treatment and diagnosis of respiratory tract infections which will be caused by this bacteria.