Çeşitli klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas aeruginosa suşlarının antimikrobiyal ajanlara duyarlılığı
- Tez No: 88491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, antimikrobiyal ajan, Pseudomonas aeruginosa, antimicrobial agent
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
IV oz Bu çalışma çeşitli klinik örneklerden enfeksiyon etkeni olarak soyutlanan Pseudomonas aeruginosa suşlannın antimikrobiyal ajanlara duyarlılıklarının saptanması ve bunun daha önce yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılarak, P. aeruginosa 'nın antibiyotik paternlerinin ortaya konulması amacı ile yapılmıştır. Çalışma Eylül 1997 ile Mart 1998 aylan arasında Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvanna gelen kan, cerahat, idrar, boğaz ve kulak sürüntüleri, gaita ve balgam gibi klinik örneklerden yapılan kültürlerden izole edilen 67 P. aeruginosa susu üzerinde yapılmıştır. Kültürlerden izole edilen suşlann türlerinin belirlenmesinde önce oksidaz testi uygulanmış, daha sonra pigment yapımı, hemoliz ve 42°C üreme özellikleri araştırılmıştır. Oksidaz testi pozitif, %5 Brain Heart Infusion Broth besiyerinde yeşil pigment yapan ve bu pigment içinde Kloroform testi ile dibe çökmüş koyu mavi renkte piyosiyanin pigmenti saptanan, arka arkaya yapılan 3 pasajla 42°C'de üreme yeteneğindeki suşlar, P. aeruginosa olarak tanımlanmıştır. Ayrıca kesin identifikasyon için Becton Dickinson firmasının Sceptor cihazma ait identifikasyon panellerinden yararlanılmıştır. Bu çalışma sonucunda imipenem %86.20, ciprofloxacin %81.25, amikacin %71.88, ticarcillin / clavulanat % 68.85, tobramycin %60.34, ticarcillin %57.81, ceftazidime %55.36, gentamicin %48.43, cefaperazone %47.27 oranında P. aeurginosa'ya. en etkili antimikrobiyal ajanlar olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT The objectives of this study were to investigate the susceptibility of Pseudomonas aeruginosa species isolated from clinical sepcimens as an infection factor to antibiotic agents, to compare the results obtained in this study to the results that have been obtained from other similar studies, and to identify antibiotic patterns of Pseudomonas aeruginosa. In this study, 67 Pseudomonas aeruginosa species that have been isolated from cultures prepared using clinical specimens such as blood, pus, urine, mucus, feces, throat, and ear sweepings that were collected between September 1997 and March 1998 at Van Yüzüncü Yıl University Medical School, Microbiology Laboratory were used. To identify types of species obtained from cultures, first oxidase test was performed, and then, production of pigments, hemolysis, and the ability to proliferate at 42 °C were investigated. The species that were oxidase test, made p -hemolysis at Brain Heart Infusion with 5% Sheep Blood Agar, produced green pigment at Brain Heart Broth Infusion medium, produced dark-blue-colored pyocyanine which is precipitated in this (green) pigment and detected using chloroform test, and were able to proliferate after three consecutive passages at 42°C were identified as Pseudomonas aeruginosa. In addition, for the purpose of definite identification, identification panels of Sceptor equipment by Becton Dickinson were used. As a result of this study, the antibiotic agents that were most effective against Pseudomonas aeruginosa were found to be imipenem 86.20%, ciprofloxacin 81.25%, amikacin 71.88%, ticarcillin/clavulanat 68.86%, tobramicin 60.34%, ticarcillin 57.81%, ceftazidime 55.36%, gentamicin 48.43%, cefoperazone 47.27%.