Koroner arter bypass greft operasyonlarında kullanılan internal torasik arter, radial arter ve safen ven greftlerinde in vitro amiodarone'un etkileri
In vitro effects of amiodarone on internal thoracic artery, radial artery and saphenous vein grafts which are used in coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 248320
  2. Yazar: OKAY GÜVEN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN EGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal torasik arter, radial arter, safen ven, koroner arter bypass greft operasyonu, amiodarone, organ banyosu, Internal thoracic artery, radial artery, saphenous vein, coronary artery by-pass graft operation, amiodarone, tissue bath
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Koroner arter hastalığına bağlı ölümler dünyada en sık ölüm sebepleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle hastaların koroner dolaşımını iyileştirmek amaçlı koroner bypass greft operasyonu uygulanmaktadır. İntraoperatif ve postoperatif dönemde uygulanan medikal tedavinin vazospazm gelişiminin önlenmesinde ve greft açık kalma patensisinde önemi büyüktür. Amiodarone intraoperatif ve postoperatif dönemde antiaritmik bir ajan olarak koroner arter bypass greft operasyonu yapılan hastalarda sık olarak uygulanır.Bu çalışmanın amacı Amiodarone'un internal torasik arter, radial arter ve safen ven greftlerine etkilerini, izole organ banyosu düzeneğinde koroner arter bypass greft operasyonu geçiren hastalardan alınan radial arter, safen ven ve internal torasik arter halkalarında in vitro araştırmaktır.Mayıs 2008-Ekim 2008 tarihleri arasında kliniğimizde opere olan 4'ü kadın 16'sı erkek toplam 20 hasta çalışmaya alındı.Yapılan bu çalışmada, Amiodarone 10-9 M-10-3,5 M konsantrasyon aralığında internal torasik arter'de doza bağımlı gevşeme yanıtı gerçekleştirdiği gözlendi.Radial arter'de Amiodarone 10-9 M-10-3,5 M konsantrasyon aralığında doza bağımlı gevşeme yanıtı gerçekleştirdiği gözlendi.Safen ven'de Amiodarone 10-9 M-10-3,5 M konsantrasyon aralığında doza bağımlı gevşeme yanıtı gerçekleştirdiği gözlendi.Gevşeme yanıtları en yüksek internal torasik arterde sonra sırasıyla radial ve safen ven greftlerine olacak şekilde idi.Bu araştırma sonucunda intraoperatif ve postoperatif dönemde antiaritmik olarak kullanılan amiodarone tedavisi esnasında radial arter, internal torasik arter ve safen ven greftlerinde vazodialatasyon meydana gelebileceği, bu açıdan güvenle kullanılabileceğini ayrıca perioperatif morbidite ile mortalitede azalma, uzun dönemde ise daha iyi greft açık kalma oranları elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease is the major cause of mortality in the world. Coronary artery bypass grafting surgery is performed to improve coronary circulation. Medical therapy that performed intraoperative and postoperative period is important to prevent vasospasm and to provide patency of graft. Amiodarone that is an antiarrhythmic drug performed to patients which undergone coronary artey bypass surgery during intraoperative and postoperative period. The aim of the study is to evaluate the in vitro effects of amiodarone on internal thoracic artery, radial artery and saphenous vein grafts using the tissue bath.Twenty (20) consecutive patients (4 women and 16 men) were enrolled in the study between May 2008 and October 2008.In this study, on internal mammary arteries, amiodarone caused dose dependent relaxation at the concentrations between 10-9 M-10-3,5 M.On radial artries, amiodarone caused dose dependent relaxation at the concentrations between 10-9 M-10-3,5 M.On saphaneus vein grafts, amiodarone caused dose dependent relaxation at the concentrations between 10-9 M-10-3,5 M.Internal mammary artery has the highest relaxation responses and than radial artery, saphenous vein respectively.Based on the results of the study, we conclude that, avoiding high doses of amiodarone infusion in the perioperative period is mandatory to diminish the vasospasm of internal thoracic artery, radial artery and saphaneus vein grafts, and hence improve perioperative and long term mortality and morbidity.