Koroner arter bypass operasyonlarında greft olarak kullanılan internal torasik arter üzerine prostaglandin E1, prostaglandin I2 ve papaverin etkilerinin in vitro karşılaştırılması
In vitro effects of prostaglandin E1, prostaglandin I2 and papavarine on internal thoracic artery grafts which are used in coronary artery bypass surgery
- Tez No: 351229
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT CANBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnternal torasik arter, safen ven, koroner arter bypass greft operasyonu, organ banyosu, papaverin, prostaglandin E1, prostaglandin I2, Internal thoracic artery, saphenous vein, coronary artery“bypass”graft operation, tissue bath, papaverine, prostaglandin E1, prostaglandin I2
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Aterosklerotik kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde koroner kan akımını iyileştirme amaçlı koroner arter bypass greft operasyonları uygulanmaktadır. Kullanılan greftlerin vazospazmını önlemek açısından peroperatif ve postoperatif dönemlerde medikal tedavinin önemi büyüktür. Prostaglandinler özellikle aterosklerotik periferik arter hastalığında kullanılmakta olup, koroner arter bypass hastalığı tedavisinde de etkili olabilecekleri düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı Prostaglandin E1 ve Prostaglandin I2' nin internal torasik arter grefti üzerine Papaverin ile karşılaştırmalı olarak etkilerini, izole organ banyosu düzeneğinde koroner arter ''bypass'' greft operasyonu geçiren hastalardan alınan internal torasik arter halkalarında in vitro araştırmaktır. Mart 2013 - Eylül 2013 tarihleri arasında kliniğimizde opere olan 1'i kadın, 9'u erkek toplam 10 hasta çalışmaya alındı. Yapılan bu çalışmada, Prostaglandin E1 ve Prostaglandin I2' nin 10-9 M -10-2,5 M konsantrasyon aralığında internal torasik arter'de doza bağımlı gevşeme yanıtı gerçekleştirdiği gözlendi. Papaverin' den sonra Prostaglandin I2' nin internal torasik arter greftindeki gevşeme yanıtının, Prostaglandin E1' e göre daha güçlü olduğu tespit edildi. Bu araştırma sonucunda aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklar, periferik damar hastalıkları gibi birçok kardiyovasküler hastalığın tedavisinde kullanılan Prostaglandin E1 ve Prostaglandin I2' nin kullanımı sırasında İTA greftinde vazokonstriksiyonun önleneceği anlaşılmıştır. Daha fazla klinik çalışmalarla da desteklenerek, uzun dönemde greft açık kalma oranlarını arttırarak perioperatif mortalite ve morbiditede azalma elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery bypass graft operations are performed because of healing the coronary blood flow in cases of atherosclerotic cardiovascular diseases. Medical treatment is important in peroperative and postoperative period, for preventing the vasospasm of grafts which are used in operations. Prostaglandins are mainly used for atherosclerotic peripheral artery diseases and it is also thought to be useful in treatment of coronary artery bypass disease. The aim of this study is to compare Prostaglandin E1, Prostaglandin I2 and Papaverine effects in isolated tissue bath manifold in vitro on internal thoracic artery graft which is taken in coronary artery bypass operation. Ten patients (1 woman, 9 men) were enrolled in the study between March 2013 and September 2013. In this study, on internal thoracic arteries Prostaglandin E1, Prostaglandin I2 caused dose- dependent relaxation at the concentrations between 10-9 M -10-2,5 M. After Papaverine, Prostaglandin I2 has the higher relaxation effect on internal thoracic artery graft, in compare to Prostaglandin E1. In conclusion of this study, we determine that Prostaglandin E1 and Prostaglandin I2, which are used in treatment of cardiovascular diseases, especially in peripheral artery disease, it is possible to prevent vasoconstriction of ITA graft. In addition to support of other clinical studies, we consider that there can be a decrease in mortality and morbidity perioperative, by increasing graft patency in long term.