İntramedüller çivilemenin akciğer dokusu ve oksidan-antioksidan sistemlere etkileri
The effects of intramedullary nailing on to the lung tissue and oxidantantioxidant systems
  1. Tez No: 195648
  2. Yazar: MEHMET KEMAL DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur kırıgı, ntramedüller çivileme, Oyucu, Tavsan, Yagembolisi, Femoral fracture, Fat embolism, Intramedullary nailing, rabbit
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Oymalı ve oymasız intramedüller çivileme yapılan tavsanların akcigerdokusu ve plazmasında myeloperoksidaz (MPO) ile antioksidan düzeylerinin (MDA,katalaz, SOD) karsılastırılması ve akciger dokusunda literatürde daha önce gösterilmemisolan elektron mikroskopik farklılıkların ve DNA fragmantasyonlarının gösterilmesiamaçlanmıstır.Materyal ve metod: Çalısmada 36 adet matür tavsan kullanıldı. Denekler üç anagruba ayrıldı. Sadece femur kırıgı olusturulup alçı tespiti yapılan gruba KFK (n= 12),femur kırıgı sonrası oyularak intramedüller çivi yapılan gruba RFK (n= 12) ve femurkırıgı sonrası oyma islemi yapılmadan intramedüller çivi yapılan gruba da UFK (n= 12)adı verildi. Her grup kendi içinde postoperatif sakrifikasyon sürelerine göre; 1. ve 7. günolarak iki alt gruba ayrıldı. KFK1 (n=6),KFK7 (n=6), RFK1 (n=6), RFK7 (n=6), UFK1(n=6), UFK 7 (n=6). Tüm tavsanların sag femurları 1/3 ortadan osteotomize edildi.Sakrifikasyon isleminden önce tüm deneklerin biyokimyasal inceleme için (MPO,SOD, MDA ve katalaz) kan alındı. Tüm deneklerin sag akcigerinden biyokimya,histopatoloji, elektron mikroskopi ve jel elektroforezi için doku örnekleri alındı.Bulgular: 1.gün plazma SOD ve katalaz degerleri RFK grubunda KFK ve UFKgrubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p0,05). 7.gün plazma MDA ve MPOdegerleri RFK grubunda UFK ve KFK grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı, SODdüzeyi ise UFK grubunda RFK ve UFK grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekbulundu (p0,05).1. gün AC doku katalaz ve MDA degerlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmadı(p>0,05). SOD degeri RFK grubunda KFK ve UFK grubuna göre anlamlı olarakyüksekti (p0,05).DNA kırılmaları en fazla 1. gün RFK ve UFK gruplarında, daha sonra 7. günsakrifiye edilen RFK grubunda gözlenirken KFK grubunda belirgin bir kırılmayarastlanmadı.Histopatolojik ve elektron mikroskopik incelemede RFK ve UFK gruplarındadaha belirgin olmak üzere 1 ve 7. gün örneklerinde dokuda lokal interalveolar ödemalanları ve konjestif damarlara rastlandı. KFK 1 ve 7. gün gruplarının normale en yakınmorfoloji gösteren gruplar oldugu saptandı.Sonuç: Çalısmamız akciger kontüzyonunun olmadıgı femur kırıklarında, oymalıintramedüller çivilemenin oymasız intramedüller çivileme kadar güvenli olabileceginigösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study on to the rabbits which reamed and unreamedintramedullary nailings were applied was to compare myeloperoxidase (MPO) andantioxidants (MDA, SOD, catalase) levels at the lung and plasma and to show thedifferences of electron microscopic findings and DNA fragmantations which wereundone before like this experimental model.Materials and methods: In this study 36 mature rabbits were used.Theenquetees divided into three main groups. Only femur fracture performed group wascalled as KFK (n=12), the group which reamed intramedullary nailing applied afterfracture was called as RFK (n=12) and the group which was unreamed intramedullarynailing apllied was called as UFK (n=12). Each group was divided into two subgroupsaccording to the time of sacrification day 1 and 7. KFK1 (n=6),KFK7 (n=6), RFK1 (n=6),RFK7 (n=6), UFK1 (n=6), UFK 7 (n=6).The 1/3 femoral osteotomy was performed all of the rabbits. Before thesacrifications, blood samples were collected for biochemical (MDA, MPO, SOD,catalase) parameters. The right lung tissues samples were taken from all enquetees forbiochemistry, histopathology, transmission electron microscopy and gel electrophoresis.Results: At first day plasma SOD and catalase levels are statistically significanthigher at RFK group than the UFK and the KFK groups (p0,05). At day 7. MDA andMPO levels were statistically significant higher at RFK group and SOD levels weresignificantly higher at UFK group than the other groups. There were no significantdifferences at catalase levels at day 7 (p>0,05).At day 1 lung tissue catalase and MDA levels were not significantly different(p>0,05). SOD levels were statistically higher at RFK group than the KFK and UFKgroups (p0,05).There were excess DNA fragmantations at the RFK and the UFK groups at day 1and less then respectively RFK group at day 7. There were no significantfragmantations at the KFK group. At the histopathological and electron microscopicexamining local intraalveolar eudema fields and congestive arteriols were seen at theUFK and the RFK groups more than the KFK group. It was seen that the KFK 1 andKFK 7 groups were more normally than the others.Conclusion: Our study showed that reamed intramedullary nailing is safe as wellas unreamed intramedullary nailing at femur fractures without pulmonary contusion.