Rijid intramedüller çivileme ile stabil elastik intramedüller çivilemenin kırık iyileşmesi ve kallus oluşumuna etkileri
  1. Tez No: 86695
  2. Yazar: ŞEMSETTİN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ EZİRMİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Stabil elastik tespit, rijid tespit, kırık iyileşmesi, kallus, intramedüller çivileme, Stable elastic fixation, rigid fixation, fracture healing, kallus, intramedullary nailing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ill ÖZET Bu deneysel çalışmada, taze kırıkların tedavisi amacıyla uygulanmakta olan, rijid intramedüller çivileme ve stabil elastik intramedüller çivileme modellerinin kırık iyileşmesine ve kallus oluşumuna etkileri araştırıldı. Otuz adet tavşanın sağ tibialanna subperiosteal transvers osteotomi uygulandı. Rijid intramedüller tespit (Küntscher çivisi gibi) uygulanan grupta (n:15) medüller kanalı dolduran 2.5-3 mm kalınlığında tek bir Kirshner teliyle, stabil elastik intramedüller tespit (Ender çivisi gibi) uygulanan grupta (n:15) ise) medüller kanalı dolduran 1.0-1.5 mm kalınlığında iki adet Kirshner teliyle tespit yapıldı. Post operatif 15, 21, 30, 45 ve 60. günlerde direkt röntgen grafisi ile kırık iyileşmesi ve kallus oluşumu takip edildi. Postoperatif 2. ayda deneye son verildi, osteotomi hatundan alman örnekler histolojik olarak incelendi. Radyolojik incelemede; stabil elastik intramedüller tespit (SEİT) yapılan grupta yeni kemik oluşumu ve kaynama, rijid intramedüller tespit (RİT) yapılan gruba göre daha fazlaydı. Her iki grupta intramedüller kanalın remodelizasyonu vardı, korteksin tam remodelizasyonu ise görülmedi. Histolojik incelemede; SEİT yapılan grupta osteokondral ve kemiksel kaynama mevcut olup, spongioza yer yer reorganize olmuştu, korteks şekillenmeye başlamış ancak çoğu yeniden organize olmamıştı. RİT yapılan grupta ise; osteokondral kaynama mevcut olup, kemiksel kaynama yoktu. Spongioza aktif yeni kemik oluşumu devresinde olup reorganize değildi, kortekste şekillenme yoktu. Deney verilerinin genel incelemesinde, SEİT yapılan grupta, RİT yapılan gruba göre kaynama daha hızlıydı ve kallus teşekkülü daha fazlaydı. Radyolojik ve histolojik sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, sonuç SEİT yapılan grup lehine anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this experimental study, with the aim of treating of fresh fractures, the effects of rigid and stable elastic intramedullary nailing models to the fracture healing and callus formation were researched. Subperiosteal transverse osteotomy was applied to the right tibiae of 30 rabbits. In the group applied rigid intramedullary fixation (RIF) (like Kuntscher nail) (n:15), a fixation was made with a single Kirshner wire, 2.5-3 mm thickness and filling medullar canal, and in another group applied stable elastic intramedullary fixation (SEIF) (like Ender nail) (n:15), a fixation was made with two Kirshner wires 1.0-1.5 mm thickness and filling medullary canal. In postoperative 15th, 21st, 30th, 45th and 60th days, fracture healing and callus formation were controlled with direct x-ray graphy. In postoperative second month, the experiment was ended. The examples taken from osteotomy area were examined histologically. In radiologic research, new bone formation and union in the group applied SEIF was high in terms of the group applied RIF. In both groups, there was remodeling of intramedullary canal, and full remodeling of cortex wasn't observed. In histologic research, there was osteochondral and bony union in the group applied SEIF, and spongioza became reorganized here and there cortex began to form but most of it wasn't reorganized. In the group applied RTF, there was osteochondral union but there was no bony union. Spongioza was in active new bony formation but it wasn't reorganized, there was no formation in cortex. In general research of experimental data, union was faster in the group applied SEIF and the formation of callus was more compared to RIF. When radiologic and histologic results were evaluated statistically, these results were found significant in favour of the group applied SETF.