Gaziantep üniversitesi tıp fakültesi şahinbey araştırma ve uygulama hastanesi tarafından ocak 2004-temmuz 2007 tarihleri arasında verilen özürlü sağlık kurulu raporlarının incelenmesi
The study of health comittee reports about the disabled given by Gaziantep university şahinbey medical faculty research and application hospital between january 2004-july 2007
  1. Tez No: 195676
  2. Yazar: SERDAR ÖZDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ERGİN DÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Özürlü Sağlık Kurulu Raporu, Maluliyet, Rehabilitasyon, Özürlü Sınıflandırması, The Disabled Health Committee Report, Disability, Rehabilitation, DisabilityCategories
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Özürlülerin toplum yaşamına tam katılımının sağlanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi çağdaş toplum anlayışının gereğidir. Özürlü insanlar, normal sağlıklı bireylerin faydalandığı çoğu haklardan yararlanamamaktadırlar. Gelişmiş devletlerin özürlülere sağladığı geniş imkânlar, ülkelerin sosyoekonomik seviyeleri ile doğru orantılı olarak farklılık göstermektedir. Sosyal güvenlik uygulamaları toplumda adil bir paylaşım ve eşitliği sağlamada etkin bir araç olma konumundadır. Öncelikle kabul edilmesi gereken konu, özürlülerin sağlam insanlara göre istihdam edilmeye çok daha fazla ihtiyaç duyduklarıdır. Araştırmamızda, Ocak 2004-Temmuz 2007 tarihlerini kapsayan dönemde özürlü raporu almak için başvuran 601 olgunun raporları geriye dönük incelendi. Bunların 494'ü (%82.2) erkek, 107'si (%17.8) kadındı. Olgular en çok 21?40 yaş aralığında başvurdular. Başvuranların 205'i (%31.1) için malulen emeklilik kararı verildi. Araştırmamız daha çok bir sakatlığı olup, bunu raporla belgelemek isteyen olguları kapsadığı için, maluliyet oranları Türkiye'de genel nüfus üzerinde yapılan araştırmalara oranla yüksek çıkmıştır. Resmi Gazete'nin 16 Temmuz 2006 tarih, 26230. sayısında yer alan özürlü maluliyet cetveli'nin uygulanmaya başlamasıyla, uygulayıcılar çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Cetveldeki eksiklik ve hatalardan oluşan bu sorunlar, dağınık bir görüntü içinde olan özürlüler ile ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyon halinde olması gerektiğinin kanıtıdır. Bu raporlar, Hastanemiz'e başvuru yapan olguları kapsadığından, raporu olmayan benzer olgular hakkında da yorum yapmamızı sağlayacağı gibi, elde ettiğimiz veriler, yapılacak benzer araştırmalara basamak olabilir. Ülkemizde bu konuda yapılan araştırmaların sayısının az, veri tabanın sınırlı olması ve özürlülerle ilgili uygulamaların farklı kurumlar tarafından değişik kanunlarla yürütülmesi, özürlülere daha fazla önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is a necessity for a modern society concept to provide fully participating of thedisabled in society life and to promote their life standards. The disabled aren't able to benefitfrom many of the advantages which normal healty people make use of. The broad advantageswhich developped countries provide for the disabled are increasing directly proportional tosocioeconomic levels of that countries. Practices of social security remains as an effectivemean in society to provide a just sharing and equality. First of all, it must be admitted that thedisabled need to be employed much more than healty people.In our study, between January 2004-July 2007, reports of 601 cases which apply forgetting disability medical certificate were studied retrospectively. There were men andwomen in study respectively 494(%82.2) and 107(%17.8). The cases applied mostly in theages of 21-40. For 205(%31.1) of them, disability retirement was decided. As our studycovered the ones who are disabled and want to document this with a certificate, the rates ofdisability retirement appeared high than other studies which performed in Turkey on generalpopulation.With the start of practicing of disablement and disabled schedule which appear in officialgazette dated July 16, 2007, issue 26230, practicioners have had problems. This problemsstemming from deficiencies and errors in the schedule proves that organizations andinstitutions concerning the disabled are disorganized and so should act in coordination.As this reports covered the phenomenons applying to our Hospital, we can comment onother similar phenomenons without reports and this data can be a step to other similar studies.In our country, that the number of studies concerning this subject are very few and database islimited; the practices about the disabled are conducted by different institutions with divergentlaws show that necessary importance to the disabled isn't given.