Aşırı kilo ve obezite sorunu yaşayan bireylerde egzersiz ve NLP uygulamalarının yeme tutumlarına etkisinin karşılatırılması
Comparison of the effects of exercises and NLP applications on eating attitudes of people facing excess weight and obesity problems
  1. Tez No: 195694
  2. Yazar: YASEMİN SOYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAMLIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Aırı kilo, NLP( Duyu Dili Programlanması), egzersiz, zayıflama, yeme tutumları, davranı deiiklii, Obesity, excess weight, NLP (neuro linguistic programming), exercise, slimming, eating habits, behavioral change
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
imanlık çeitli nedenlerle fazla miktarda ya depolanması sonucuortaya çıkar. Birçok salık problemlerine neden olduu için çaımızın en büyüksorunlarından biridir. Ayrıca, kilo problemi maddi manevi pek çok kayıplarortaya koymaktadır.Aratırmanın amacı: aırı kilo ve obezite sorunu yaan bireylere 45günlük, neuro linguistic programming (NLP), eitimi verilmesi, daha sonra yemetutumları üzerindeki etkilerinin deerlendirilmesi ve egzersizle birliktedesteklendiinde ortaya çıkan sonuçların karılatırılmasıdır. Bireyler, aırı kilove obezite sorunu yaayanlar arasında gönüllük esasına göre seçildi. Vücutkütle indeksi (VK) 25.0'ın üzerinde, 4 gruptan oluan 200 kii ile çalımayabalandı. 1.Grup; NLP, 2.Grup; Egzersiz, 3.Grup; NLP+Egzersiz, 4.Grup;Kontrol grubudur. Çalıma balangıcında her grubun katılımcı sayısı 50 idi. NLPgrubu katılımcıları 45 gün boyunca haftada 2 gün NLP eitimleri aldılar.Egzersiz grubu katılımcıları 45 gün boyunca haftanın 3 günü aerobik egzersizleryaptılar. NLP+Egzersiz grubu katılımcıları hem 45 gün boyunca haftada 2 günNLP eitimi hem de haftanın 3 günü 45 dakikalık aerobik egzersiz yaptılar.Kontrol grubu hiçbir programa katılmayarak sadece rutin yeme alıkanlıklarınısürdürüp sürdürmediklerini belirlemek için gözlemlendiler. Çalımanın sonundaNLP grubu 29 kii, Egzersiz grubu 19 kii, NLP+Egzersiz grubu 39 kii veKontrol grubu 32 kii olarak kalmıtır. Tüm gruplara çalımanın baında vesonunda yeme tutum envanteri uygulandı. Ya oranları vücut kompoziyonuanalizörü (Tanita) ile belirlendi ve fiziksel ölçüleri alındı. Aratırmamızsonuçlarına göre NLP eitiminden sonra NLP+Egzersiz ve NLP gruplarınınyeme tutumları ve vücut aırlıkları anlamlı yönde deimitir.
Özet (Çeviri)
Obesity or fatness is the result of the storage of excess fat due toseveral reasons. It is one of the biggest problems of our century since it createsmany health related problems. Excess weight problem leads to many financialand psychological problems.The purpose of the study: to give 45 day training on Neuro LingusiticProgramming (NLP) to people facing overweight and obesity problems for 45days; to assess the effects of their eating habits and to compare; the resultswhen supported with exercise. Individuals were chosen among volunteaersfacing overweight and obesity problems. 200 people, whose body mess indexwas over 25.0 were sepaerated into 4 groups and examined. 1st group; NLP,2nd group; Exercise, 3rd group; NLP+exercise, 4th group; was the controlgroup. At the beginning, each group was compoted of somembers. NLP groupattendants had NLP trainings for 45 days twice a week. The exercise groupattendants were given a 45 day program during which they performed aerobicexercises three times a week. NLP +exercise group attendants had both anNLP training twice a performed 45 minute aerobic exercises three times a week.The control group members weren?t given any treatment, but they were onlyobserved if they went on their routine eating habits. At the end of this studythere were 29 people in NLP group, 19 people in exercise group, 39 people inNLP+exercise group, and 32 people in control group left. Their fat ratios weredetermired by a body composition analyzer. The results of this study showedthat after NLP trainings, the eating habits and the body weight of the NLP andNLP+exercise groups have positively changed.