Rüzgar sörfünün yayılması açısından sörf tüketicilerinin profilinin belirlenmesi ve sörf okullarının önemi
- Tez No: 195695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELHAN ÖZBEY ALKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor turizmi, Rüzgâr sörfü, Tüketici Profili, Alaçatı, SörfOkulları, Sports Tourism, Windsurfing, Consumers profile, Alaçatı, WindsurfSchools
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, rüzgâr sörfü tüketicilerinin profilini belirlemek ve sörfokullarının rüzgâr sörfü tüketicilerinin tercihlerinde ne düzeyde önemli olduğunu analizederek yorumlamak ve gerekli durumlarda önerileri yapmaktır.Yerli ve yabancı birçok rüzgâr sörfü tüketicisini bünyesine çektiği ve gün geçtikçeönem kazandığı düşünülen Alaçatı, son yıllarda (Avrupa ve Dünya Şampiyonası gibi)büyük rüzgâr sörfü organizasyonlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Turizmin sürekliliğiaçısından, ziyaretçi memnuniyetinin ancak tüketicilerin iyi anlaşılabilmesi ve doğruhizmetin verilmesiyle mümkün olacağı düşünülmektedirAraştırmada geniş bir literatür taraması, uzman görüşleri ve bir anket uygulamasıyapılmıştır. Çalışmaya 75'i yabancı, 282'si yerli toplam 357 rüzgâr sörfü tüketicisikatılmıştır. 49 sorunun yer aldığı anket formunda rüzgâr sörfü tüketicilerine,demografik özellikleri, seyahatleri ile ilgili tercihleri, sörf yaptıkları yerin seçimi ileilgili tercihleri, güvenlik ve okulların önemi gibi konuları içeren sorular sorulmuştur. Buveriler tüketicilerin, rüzgâr sörfü yapabilirlik düzeylerine göre gruplandırılarak, yüzdeve frekans değerlerine bakılmıştır.Sonuç olarak rüzgâr sörfü tüketicilerinin profili tespit edilerek yorumlar yapılmışve gerekli öneriler sunulmuştur. Rüzgâr sörfü tüketicileri bakımından sörf okullarınınönemi ortaya konmuş, ayrıca sörf okullarında çalışan eğitmenlerin çoğunun uluslar arasıya da ulusal düzeyde sertifika sahibi olmadığı önemli bir eksiklik olarak tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the profile of wind-surf consumer andanalyze the importance level of their choises for wind-surf schools by makinginterpretations and giving advise.Alaçatı is thougth to be more important day by day for domestic and internationawind-surf consumers, in the recent years the most biggest wind-surf organizations likeEuropean and World Championships were hosted. It is thought that if the consumers areunderstood clearly and if correct services are given the visitors pleasure will help thecontinuity of tourism.In this study a wide litterature reading was made, specialist advices were taenand a survey was applied. 357 (75 international and 282domestic) wind-surf consumerwere involved in this study. 49 questions were in this survey which asked wind-surfconsumers their demographical properties choices of their visits, choices of the place forwind-surfing, safety and the impotance of surf schools.The data was considered by grouping wind-surf consumers ability levels andanalyses were made by percentage and frequency proportions. As a result wind-surfconsumers profile was indicated, comments were made and the needed advices werepresented. The wind-surf schools importance were found from the sight of wind-surfconsumers. Also most of the instructers working in the wind-surf schools were foundnot to have national or inernational certificates, which is a very important deficiency.