The role of emotion regulation difficulties in dysfunctional eating behaviors and food addiction
Sorunlu yeme davranışları ve yeme bağımlılığında duygu düzenleme güçlüklerinin rolü
- Tez No: 473414
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ŞALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme bağımlılığı, sorunlu yeme davranışları, duygu düzenleme, Food addiction, dysfunctional eating behavior, emotion regulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çağdaş gıda ortamı, lezzetli, yüksek enerjili gıdaların yaygınlığı nedeniyle“toksik”olarak tanımlanmaktadır. Yüksek oranda şeker, karbonhidrat veya yağ içeren lezzetli yiyecekleri sık tüketenler, obezite ve gıda bağımlılığı da dahil olmak üzere geniş bir yeme bozukluğu yelpazesi geliştirme riski altındadır. Özellikle, olumsuz duyguları etkili bir şekilde düzenlemede sorun yaşayan kişiler, bu duyguları azaltmak için lezzetli yiyeceklere başvurabilirler. Bu çalışma, kilo sorunu yaşadığını düşünen 319 kişide duygu düzenleme zorlukları ile yeme bağımlılığı ve problemli yeme davranışları arasındaki ilişkiyi araştırdı. Veriler, Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Depresyon Değerlendirme Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve problemli yeme davranışlarını değerlendiren sorular kullanılarak toplanmıştır. Duygu düzenleme güçlükleri; anksiyete ve depresif belirtiler, problemli yeme davranışları ve yeme bağımlılığı düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Yapılan lojistik regresyon analizi, dürtü kontrol zorluklarının, duygusal tepkilerin kabul edilmemesinin ve depresyon semptomlarının yeme bağımlılığı tanısını öngördüğünü gösterdi. Bu bulgu, depresif hissettiğinde yüksek oranda şeker, karbonhidrat veya yağ içeren yiyecek tüketmenin, duygusal durumunu kabullenemeyen ve acil tatmin arayışında olan bireylere hızlı bir rahatlama veya zevk getirdiğini ileri sürmektedir. Bu sonuç yeme bağımlılığının etkin bir şekilde yönetilmesinin bireylerin etkili duygu düzenleme stratejilerini öğrenmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Contemporary food environment has been described as“toxic”due to the pervasiveness of palatable, high-energy foods. Individuals who frequently consume palatable food are at a greater risk of developing a wide range of eating disorders, including obesity and food addiction. Particularly, certain individuals who show an inability to regulate negative emotions effectively could resort to palatable food to reduce negative emotions. The current study examined the association between emotion regulation difficulties and food addiction and dysfunctional eating behaviors in 319 individuals who perceived themselves as having weight problem. Data were collected using the Yale Food Addiction Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale, Depression Rating Scale, Beck Anxiety Inventory and series of questions assessing dysfunctional eating behaviors. Emotion regulation difficulties were associated significantly with greater levels of anxiety and depressive symptoms, dysfunctional eating behaviors, and food addiction. A logistic regression analysis showed that impulse control difficulties, non-acceptance of emotional responses, and depression symptoms predicted food addiction diagnosis. This finding suggested that eating palatable food when feeling depressed brings about immediate pleasure or relief for individuals who fail to accept their affective state and seek immediate gratification. This implies that effective management of food addiction necessitates teaching individuals effective emotion regulation strategies.