Beden eğitimi derslerindeki öğrencilerin algıladıkları güdüsel iklimleri: ölçek uyarlama çalışması
  1. Tez No: 195696
  2. Yazar: ELİF NİLAY DAŞDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇAMLIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Güdülenme, İçsel Güdülenme, Güdüsel İklim, Yönelim, Physical Education, Motivation, İntrinsic Motivation, Motivational Climate, Orientation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın öncelikli amacı, Papaioannou tarafından geliştirilen ?Beden eğitimi derslerindeöğrenme ve performans yönelimi ölçeğini? (BEDÖPYÖ) Türk öğrenci evreni içinuyarlamaktı.Bu çalışmanın evrenini, orta öğretim düzeyinde öğrenim gören tüm öğrenciler oluşturmuştur.Örneklem ise, 469 kişiden (255 erkek, 214 kız) oluşturmaktadır. Bu çalışmada, buöğrencilerin Beden eğitimi sınıflarında ki performans yönelimleri ve öğrenmedekialgılamalarının ne olduğunu ölçmek için, aslı İngilizce olan Yunan öğrenciler içingeliştirilmiş ölçeğin, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe'ye uyarlanmıştır.Tüm maddeler 5'li likert tipine göre değerlendirilmiştir (1=kesinlikle katılmıyorum,5=kesinlikle katılıyorum). Orijinal BEDÖPYÖ toplam 5 faktör (alt ölçek )'ten oluşur(Papioannou, 1994). Bu alt ölçekler, ?öğretmen kaynaklı öğrenme yönelimi, öğrenci merkezliöğrenme yönelimi, hatalar hakkında endişe duyma, çabasız sonuca yönelme ve öğrencilerinyarışma yönelimi?dir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışması aşamalarında, ön çalışmayapılmış ve elde edilen bulgular sonucunda ölçeğin uyarlanabileceği ortaya çıkmıştır. Pilotçalışma, Manisa merkezde bulunan lise ve Anadolu Liselerinde okuyan 14-17 yaş arasındabulunan 10.sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Ölçek Türkçe olarak dağıtılmış ve bu yolla eldeedilen verilerin istatistiksel analizleri yapılmış ve bulgular yorumlanmıştır.Beden eğitimi derslerindeki öğrencilerin öğrenme ve performans yönelimleri ölçeğininuyarlama çalışması ile ilgili, yapı geçerliliğini test etmek için Oblique döndürme yöntemiyleyapılan temel bileşenler faktör analizi kullanılmış, madde ayırt edicilik indeksine (maddemadde,madde-toplam korelasyonları) bakılmış, iç tutarlığının belirlenmesi için Cronbach'sAlpha katsayısı ve Pearson korelasyon tekniği ile bir uygulamadan başka bir uygulamayatutarlı sonuçlar verebilme gücünün bir ölçüsü olarak test ?tekrar test güvenirliği incelenmiştir.Buna göre, Oblique yöntemiyle yapılan temel bileşenler faktör analizi sonrası, ölçeğioluşturan 26 maddenin orijinal ölçekte olduğu gibi 5 faktör altında toplandığı görülmüştür.Ancak, temel alt faktörler olan öğrenme ve performans yönelimlerine ait faktörlerden bazılarıfarklı alt ölçeklerin altına kayarak yer değiştirdiği görülmüştür.Toplam varyansın %46.85'i ile, ölçeğin kullanabilir bir yapıda olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to adapt the ?Learning and Performance Orientations In PysicalEducation (PE) Classes Questionnaire? for a uviverse of Turkish students.The universe of this study was composed of all secondary school students in Manisa. Oursample, was 469 pupils (255 boys and 214 girls). İn this study, in order to measure theperformance orientation of these students who are in PE classes and also to measure whattheir perception in learning is, the scale, whose origin is in English and which was developedfor Greek students, was adapted into Turkish by making the validity and reliability study of it.During the process validity and reliability studies of the scale, firstly a pilot study was carryout and as a result of the findings obtained, the scale has been proved to be adapted. The pilotstudy was carry out with the students at the age of 14-17 the 10th classes of high schools andAnatolian high schools in the center of Manisa. The scale was delivered in Turkish and thedata obtained statistically analyzed, interpreted and then some necessary suggestions weregiven.All items are responded on a five-point Likert-type scale (1 = strongly disagree, 5 = stronglyagree). LAPOPECQ consists of five factors (Papaioannou, 1994). Teacher-initiated learningorientation, Students? learning orientation, Students? competitive orientation, Outcomeorientation without effort, Students? worries about mistakesTo test the structure reliability of the ?Learning and performance orientations in physicaleducation classes questionnaire? oblique rotation was used in the principal component factoranalysis; item corelations (item to item, item to total corelations) to identify internalconsistency Cronbach?s alpha and Pearson corelation tecniques were used, test-re testreliability was measured to see if the questionnaire gives the same consistent results ananother practice. Accordingly, after the oblique rotation in the principal component analysis,the original items generating the questionnaire gethared in 5 factors like in the original.However, some factors of learning and performance orientations were changed place bysliding to other factors. The questionnaire total variance explained %46.85, this shows thatthis questionnaire is available structure.