Tavşanlarda oral atorvastatinin tamir edilen aşil tendon iyileşmesi ve iskelet kası üzerine etkisi (Tavşanlarda deneysel çalışma)
The effects of oral atorvastatinat the rabbit's repaired achilles tendon recovery and skeletal muscle.(Experimental study in rabbit's)
- Tez No: 195715
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ESENKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Atorvastatin, statins, tendon healing, side effects
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada statinlerin tendon iyileşmesi ve iskelet kası üzerine olan etkilerini araştırmak istedik.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 16 adet Yeni Zellanda tipi tavşan kullanıldı. Tavşanların aşil tendonlarına komplet kesi uygulandıktan sonra modifiye Kessler yöntemiyle onarıldı. Cerrahi sonrası tavşanlar dizleri fleksiyonda ve ayakları plantar fleksiyonda olacak şekilde uzun bacak alçısına alındı. Tavşanların 8 tanesine günde 5 mg/kg atorvastatin oral olarak 6 hafta boyunca verildi (GR 1A). Diğer 8 tanesine (GR 2A) herhangi bir ilaç verilmedi. 6 haftanın sonunda tavşanlar sakrifiye edildi. Tendon tamir bölgesi ve gastrokinemius adelesinden doku örnekleri alındı. Alınan örnekler Hematoksilen Eosin ve Masson Trikrom uygulaması sonrası ışık mikroskobunda x200 ve x400'lük büyütmelerle incelendi. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde Fisher'in kesin ki-kare test yöntemi kullanıldı.Bulgular: GR 1A ve GR 2A`nın histopatolojik incelenmesinde fibroblastik aktivite ve vaskülarizasyon açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ancak oransal olarak bakıldığında orta derecede damarlanma GR 2A grubunda GR 1A'ya göre daha yüksek bulundu (%37,5- %12,5). Kollajenizasyon ve iltihabi hücre infiltrasyonu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu, ancak oransal olarak bakıldığında GR 2A da iltihabi hücre infiltrasyonu daha fazla bulundu (%25). Düzenli kollojen lif dizilimi açısından bakıldığında GR 1A da düzenli kollejen lif dizilimi %25 iken, GR 2A da bu oran %87.5 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Objectives: We evaluated statins efffects on tendon healing and sceleteal muscle.Materials and method: There were 16 rabbits in our study which were New Zealand gender. Rabbits achilles tendons were cut down completely and repaired with modified Kessler technique. After surgery long leg cast applied in knee flexion and ankle plantar flexion. 5 mg/kg oral atorvastatin therapy were applied to eight of them (GR 1A) for six weeks. We didn?t give any mediciaton to other eight of rabbits (GR 2A). After six weeks rabbits were sacrificed. Gastrocnemius muscle and repaired tendon area tissue samples were prepared. After hemotoxilen eosin and masson tricrom application, speciemens were examined microscopically with x200 and x400 enlargening. Fischer?s chi-square method were used for statistical evaluaton.Results: For histopatologic fibroblastic activity and vascularisation, there were not statistically signficiant differences between GR 1A and GR 2A groups. However, vascularisation rates were found highest in GR 2A (%37,5) than GR 1A (%12,5) group. For collegenation and inflamatuary cell infiltration, there were not statistically signficiant differences, but, inflamatuary cell infiltration rates were highest in GR 2A group (%25). For regularity of collagen fiber lines, it was %25 in GR 1A group and % 87,5 in GR 2A. This result was statistically significant (p< 0,05). Skeletal muscle evaluation results were not statistically significant between two groups (GR 1B and GR 2B).Conclusion: According to our results, statins were affected tendon healing negatively. However we think that histopatologic special studies must be done for this affects of statins.