Adli otopsilerde tüberküloz prevalansı
Tuberculosis prevalance in forensic autopsies
- Tez No: 195716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BİROL DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otopsi, M. Tuberculosis, tüberküloz, kültür
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Adli Otopsilerde Tüberküloz PrevalansıDr. Sait ÖzsoyÖZETDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre; her yıl dünya nüfusunun %1'inin tüberküloz basili ile enfekte olduğu ve yılda iki milyon kişinin tüberküloz (TB) hastalığından öldüğü ve 2002-2020 yılları arasında dünyada bir milyar kişinin enfekte olacağı, bu enfekte kişilerin 150 milyonunun TB hastalığına yakalanacağı ve 36 milyon TB hastasının bu hastalık nedeniyle öleceği tahmin edilmektedir.Ülkemiz, TB enfeksiyonu açısından yüksek riskli ülkelerden birisidir. Türkiye'de son yıllarda TB insidansında artış görülmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde her yıl 35-40 bin kişinin TB'den hastalandığı, bu hastaların ancak 17 bininin saptanabildiği ve bunların da sadece altı bininin tam olarak tedavi edilebildiği bildirilmektedir.Adli tıp uzmanlık alanında çalışanlarda TB enfeksiyonu gelişme riski; (i) otopsi öncesinde olguların tıbbi özgeçmişleri hakkında çoğu zaman hiçbir bilgi bulunmaması, (ii) otopsi salonlarının teknik yetersizlikleri, (iii) organların disseksiyonu ve (iv) elektrikli testere (Tur) kullanımı sırasında ortama karışan partiküllerin hekimi enfekte etme ihtimalinin çok yüksek oluşu ve (v) maalesef sağlık çalışanları tarafından gözardı edilen yeterli biyogüvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yüksektir.Araştırmamızda; rastgele örnekleme ile incelenen 302 adli otopsi olgusundan üç tanesinin (%1,0) akciğer doku örneğinde kültüre edildiği Löwenstein Jensen (L-J) besiyerinde TB basili üretilmiş, histopatolojik incelemede kazeifiye granülomatöz inflamasyon tespit edilmiş ve ARB yönünden mikroskobik incelemede basil pozitifliği (sırasıyla 1+, 2+ ve 2+) gösterilmiştir. Histopatolojik değerlendirme sonucunda; bir olgunun akciğer ve karaciğer, diğer iki olgunun ise sadece akciğer dokusunda kazeifiye granülomatöz inflamatuar reaksiyonun tespit edilmiştir. Bunun yanında bu 3 olgunun tıbbi geçmişleri incelendiğinde TB ile ilgili herhangi bir kayıt olmadığı da saptanmıştır. Bu nedenle, otopsi çalışanlarının, otopsi esnasında diğer enfeksiyonlar kadar tüberküloza karşı da dikkatli olmaları gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis Prevalance in Forensic AutopsiesSait ÖZSOY, MD.SUMMARYAccording to World Health Organization (WHO) reports; 1% of the world population has been infected with tuberculosis (TB) each year and 2 million people have died because of tuberculosis and it is estimated that 1 billion people will be infected with M.tuberculosis; 150 million of them going to have tuberculosis illness and 36 million TB patients will be died between 2002-2020 years.Turkey is one of the high risk countries for TB. Recently, the incidence for TB appears to increase in Turkey. According to data obtained from Turkish Health Ministry, approximately 35-40 thousand people have exposed to tuberculosis each year in our country, but only 17 thousand of them were diagnosed as tuberculosis and only six thousand of them were treated exactly.The risk for TB infection in forensic medicine field workers is high because of; (i) generally the lack of any medical history information for cases before autopsy, (ii) technical limitations of autopsy rooms, (iii) the aerosols with high risk for TB originated during using electrical saw instrument and (iv) organ dissection and (v) unfortunately insufficient biosafety measures that health workers have to follow.In conclusion, TB bacilli was not only cultured in Löwenstein Jensen (L-J) on tissue samples that were obtained from lungs of 3 of randomized 302 cases but it was also demonstrated granuloma with caseating necrosis in histopathological examination and ARB (+) bacilli (1+, 2+ and 2+, respectively) microscopically analysis in these tissue samples. In addition, granuloma with caseating necrosis was demonstrated in only lung tissue samples of two cases and both lung and liver tissue samples of one case. When the previous medical history of these 3 cases was evaluated, there were no information and any record about their tuberculosis. In this reason, we think that autopsy workers have to be careful about tuberculosis as well as other infectious diseases during their autopsy working.Key word: Autopsy, M. tuberculosis, tuberculosis, culture.