Perinatal dönemde uygulanan propiltiurasilin ratların öğrenme ve bellek fonksiyonları üzerine etkileri
Effects propiltiouracil on rats learning and memory function used in perinatal period
  1. Tez No: 195737
  2. Yazar: NİHAL HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KURTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Perinatal hipotiroidizm, gestasyonel hipertiroidizm, PTU tedavisi, uzaysal ögrenme, Perinatal hypothyroidism, gestational hyperthyroidism, PTU treatment, uzaysalögrenme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Gebelikte annenin hipotiroidizmi hem insane hem de ratlarda beyin fonksiyonlarınıbozer fakat nörogelisim üzerine annenin hipertiroidizmi yada propiltiurasil (PTU) tedavisininetkileri hakkında çok az bilgi vardır. PTU gestasyonel hipertiroidizmin tedavisi için sıklıklakullanılan antitiroid ilaçtır. Bu çalısmada amaç yenidogan ratlarda ögrenme ve hafıza üzerinePTU'in etkisini belirlemektir.Gereç ve yöntem: Gebe Winstar Albino ratlar üç gruba ayrıldı. 1.grup; kontrol, 2. grup:gestasyonun 6. günü ve postnatal 28.günler arasında 5 ppm PTU içme suyuna karıstırılarakverildi. Üçüncü gruba gestasyonun 5 ve 15. günleri arasında L-tiroksin 10mg/100g olacaksekilde gavajla verilip sonrasında gebelik sonlanıncay kadar PTU 5 ppm dozunda içmesuyuna karıstırılarak verildi. Tiroid fonksiyonlarını degerlendirmek için kanlar annelerdengestasyonun sonunda, yavrulardan ise laktasyonun sonunda alındı.Bulgular: ikinci ve 3. gruptaki anneler ve 2. gruptaki yavrular hipotiroidik iken kontrolgrubları ve 3. grubun yavruları ötiroidik olarak degerlendirildi. Yavrularda uzaysalögrenmeyi degerlendirmek için Morris su tankı kullanıldı. Morris su tankı testinde, kontrolgrubu ve 3. gruptaki yavrular tekrarlayan denemelerde, platforma ulasmak için iyiperformans gösterdiler, bu çevre ipuçlarını nasıl kullanacaklarını ögrendiklerini gösterdi.kinci gruptaki yavrular muhtemelen nörodavranıssal gelisimleri bozuldugu için platformubulamadılar. Üçüncü gruptaki yavrular kontrollerle karsılastırıldıgında ögrenme düzeylerinindaha az oldugu bulundu. Bu bulgu ya erken gestasyonel hipertiroidimin yada PTU tedavisininyavruların uzaysal ögrenme yeteneklerini bozdugunu gösterir.Sonuç: kinci grup kontrolle karsılastırıldıgında perinatal hipotiroidizmin nörodavranıssalgelisim ve kognitif fonksiyonları bozdugu anlasıldı. PTU ile tedavi nörodavranıssal gelisimietkiler ve uzaysal ögrenmeyi zorlastırır. Üçüncü grupta uzaysal ögrenemede bozulmanınnedeni erken gestasyonel peryoddaki hipertiroidzm yada PTU kulanımı olabilir fakathangisinin uzaysal ögrenmeyi bozdugu belirsizdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Maternal hypothyroidism during pregnancy impairs brain function both in human andrat offspring, but little is known regarding the influence of maternal hyperthyroidism orpropyl thiouracil (PTU) treatment on neurodevelopment. Propylthiouracil is a frequently usedantithyroid drugs for the treatment of gestational hyperthyroidism. The aim of the presentstudy was to determine the effects of PTU? on learning and memory in neonatal rats.Material and Methods: Pregnant Wistar Albino rats were divided into three equal groups; 1st group; control, 2nd group: given drinking water which contains 5 ppm of PTU betweengestational day (GD) 6 and postnatal day 28. Third group was given with gastric gavaj thatcontains L-thyroxin of 10mg/100g between GD 5 and 15 days, than they were given 5 ppm ofPTU until the end of gestational period. Blood was collected from dams at the end of thegestation and from offsprings at the end of lactation period to determine thyroid functions.Result: Second and 3rd groups dams and 2nd group offspring were determined ashypothyroid but control and 3rd group offspring were found as euthyroid. Morris water mazewas used to assess effects of spatial learning on offspring. In Morris water maze test, controland 3rd group offspring showed higher performance in reaching the platform in repetitivetrials; this indicates that they learned how to use environmental cues. Second offspring groupcould not find the platform because of their possible impairment in neurobehavioraldevelopment. Third group compared with control and their learning performance has found tobe decreased. This finding indicates that either early gestational hyperthyroidism or PTUtreatment impairs spatial learning in offspring.Conclusion: When compared with the controls in the second group, perinatalhypothyroidism led impairment in neurobehavioral development and cognitive function.Treatment with PTU affected neurobehavioral development and difficulty in spatial learning.At the third group, the reason of impairment in spatial learning can be resulted byhyperthyroidism during the early gestational period or PTU use but we could not explainwhich of these was the cause of spatial impairment.