Siklosporin, etanersept ve PUVA tedavileri alan psoriazisli hastalarda hastalık aktivitesi ile CD26/Dipeptidil peptidaz IV ve ADA düzeylerinin korelasyonu
Correlation of disease activity with CD26/Dipeptidyl Peptidase IV and ADA levels in psoriatic patients under cyclosporin, etanercept and PUVA treatments
  1. Tez No: 195745
  2. Yazar: FATMA ELİF DEMİRGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN KARADUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, T hücresi, ADA, CD26/DPP IV, Psoriasis, T cell, ADA, CD26/DPP IV
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Psoriazis sık rastlanan, deri ile birlikte eklemleri de etkileyebilen kronik ve tekrarlayan karakterde bir hastalıktır. Patogenezi kesin olarak bilinmemekle birlikte; psoriazisin T hücre aracılı keratinosit çoğalmasıyla karakterize otoimmün, inflamatuvar bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, T hücre aktivasyon belirteçlerinden sayılan CD26/DPP IV ve ADA'nın kanda çözünmüş halde bulunan formlarının hastalık aktivitesi ile ilişkisini ve verilen tedavilerle düzeyindeki değişikliklerini belirlemek ve psoriazis patogenezine ışık tutmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma prospektif, kontrol grubu ve 3 aylık takip süresi olan, randomize bir klinik çalışma şeklinde yürütüldü. Çalışmaya 18 yaş ve üzerindeki 41 psoriazisli hasta ve kontrol grubu için 41 sağlıklı birey alındı. Çalışmada; PUVA (n=15) siklosporin (n=15), etanersept (n=11) tedavileri alan 3 grup yer aldı. Hastalardan tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere serum ADA, CD26/DPP IV düzeylerini belirlemek amacıyla iki kez kan alındı. CD26, ELISA yöntemiyle; ADA ve DPP IV ise spektrofotometrik yöntem kullanılarak ölçüldü. Psoriazisli hastalarda hastalık aktivitesini belirlemek amacıyla hastaların PASI skorları tedavi öncesi ve sonrasında hesaplandı. Kontrol grubuyla psoriazisli hastalar arasında sadece ADA düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.023). Tedavi öncesi ADA ortalamaları tedavi sonrasına göre anlamlı olarak daha yüksek (p=0.001) iken CD26 ve DPP IV ortalamaları daha düşük (sırasıyla p=0.049 ve p=0.000) olarak saptandı. ADA, CD26 ve DPP IV ile PASI değerleri arasında korelasyon saptanmadı. Çalışmamızın sonuçları ADA'nın hastalık şiddetini ve T hücre aktivasyonunu gösteren bir değişken olarak kabul edilebileceği görüşünü desteklemektedir. CD26 ve DPP IV'ün ise kontrol grubu ile psoriazisli hastalar arasında anlamlı fark göstermemesine rağmen, tedavi öncesi ve sonrası değerleri arasında anlamlı değişiklikler göstermesi nedeniyle psoriazis patogenezinde etkili olabileceklerini ve bu açıdan daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a common, chronic and relapsing disease which may involve skin and joints. Although exact pathogenesis of psoriasis is not known, it is thought to be an autoimmune and inflammatory disease characterized by T lymphocyte mediated keratinocyte proliferation. This study is planned to determine levels of soluble forms of CD26/DPP IV and ADA which are thought to be markers of T cell activation and changes in their levels after treatment with respect to disease activity to enlighten the pathogenesis of psoriasis. This study is designed as a randomized, clinical and prospective study with a control group and 3 months of follow-up. Study involved 41 psoriatic patients and 41 healthy control group who were older than 18 years. In this study there were 3 different treatment groups; PUVA (n=15), cyclosporin (n=15) and etanercept (n=11). Blood samples were collected before and after treatment to determine serum ADA, CD26/DPP IV levels. CD26 levels were measured by ELISA; DPP IV and ADA by spectrophotometric method. To determine disease severity of psoriatic patients PASI scores were calculated before and after treatment. Only mean serum ADA levels were different between psoriatic patients and control group (p=0.023). Mean serum ADA levels were significantly higher (p=0.001) before treatment than after treatment in contrast to CD26 and DPP IV which were significantly lower before treatment (respectively p=0.049 and p=0.000). There was no correlation between ADA, CD 26 and DPP IV with PASI values. The results of our study showed that ADA might be a useful variable indicating disease severity and T cell activation. Although there was no statistically significant difference in CD26 and DPP IV levels between control and patient groups, since significant changes in levels of these before and after treatment were present we think CD26 and DPP IV might play a role in psoriasis pathogenesis which should be clarified by further studies.