Duodenal perforasyonlarda farklı cerrahi tekniklerin kullanımının karşılaştırılması
Comparison of the use of different surgical techniques in duedonal perforations
- Tez No: 699015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BUĞRA BOZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: duedonal perforasyon, siyanoakrilat, omentoplasti, duodenal perforation, cyanoacrylate, omentoplasty
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Duodenal perforasyon, cerrahi tedavi gerektiren acil bir durumdur. Peptik ülser hastalığı duodenal perforasyonun en sık nedenidir. Geç veya başarısız cerrahi ile mortalite ve morbidite oranları artar. Duodenal peptik ülser perforasyonlarında klasik açık cerrahi teknik veya laparoskopi ile primer onarım yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında sıçanlarda oluşturulan deneysel duodenal perforasyonda klasik cerrahi teknikler ile siyanoakrilat ile uygulanan onarım tekniklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Ağırlığı 350-400 gr olan 39 adet Wistar-Albino cinsi sıçanlar 13'er adet üç gruba ayrıldı. Bir gruba primer sütur ile omentoplasti, bir gruba siyanoakrilat ile omentoplasti, bir gruba da siyanoakrilat ile otolog peritoneal greft uygulanması operasyonu yapıldı. Doku iyileşmesini değerlendirmek için anastomoz patlama basıncı düzeyi ölçüldü ve histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Siyanoakrilat ile otolog peritoneal greft uygulanması yapılan grupta anastomoz patlama basıncı siyanoakrilat ile omentoplasti yapılan gruptan istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu. Histopatolojik incelemede primer sütür ile omentoplasti yapılan grupta polimorf nüveli lökosit sayısı, makrofaj, lenfosit, mukozal epitel ve submukozal köprüleşme oluşumunun daha fazla olduğu görüldü. iv Sonuç: Siyanoakrilat ile yapılan onarımlar operasyonu kolaylaştırabilir ve operasyon süresini kısaltabilir. Siyanoakrilat ile otolog peritoneal greft uygulanması klasik yöntemlere alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE USE OF DIFFERENT SURGICAL TECHNIQUES IN DUEDONAL PERFORATIONS Specialization Thesis MD. Ali ÖZKÖMEÇ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE NOVEMBER-2021 ABTRACT Objective: Duodenal perforation is an emergent case that requires emergent surgery. The most commone cause of the duodenal perforation is the peptic ulcus disease. The mortality and morbidity rates increase with delayed or unsuccessful surgery. In this thesis, it was aimed to compare the classical surgical techniques and the repair techniques applied with cyanoacrylate in experimental duodenal perforation in rats. Method: 39 Wistar-Albino rats weighing 350-400 g were divided into three groups of 13 each. Omentoplasty with primary suture was performed in one group, omentoplasty with cyanoacrylate in one group, and autologous peritoneal graft application with cyanoacrylate in another group. Anastomotic burst pressure level was measured and histopathological examination was performed to evaluate tissue healing. Results: Anastomotic burst pressure was found to be statistically significantly higher in the group that underwent autologous peritoneal grafting with cyanoacrylate than in the group that underwent omentoplasty with cyanoacrylate. In the histopathological examination, it was observed that the polymorph core leukocyte count, macrophage, lymphocyte, mucosal epithelium and submucosal bridging formation were higher in the group that underwent omentoplasty with primary suture. vi Conclusion: Repairs with cyanoacrylate may facilitate operation and shorten operation time. Autologous peritoneal graft application with cyanoacrylate can be alternative to conventional methods.
Benzer Tezler
- Bir ERCP merkezinin, son 10 yıllık perforasyon sıklığı ve tedavi yönetimi.
A ERCP center last 10 years perforation frequency and therapy management.
HAKAN YILDIZ
Tıpta Yan Dal Uzmanlık
Türkçe
2014
GastroenterolojiSağlık BakanlığıGastroenteroloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BÜLENT ÖDEMİŞ
- Duodenal ülser perforasyonlarında uygulanacak cerrahi seçimi ve mortalite etkenleri
Surgery selection and mortality factors in duodenal ulcer perforations
SELDA GÜCEK HACİYANLI
- Gastro intestinal fistüllerin tedavisinde seroza yaması (serozal patch) yöntemi
Başlık çevirisi yok
MASSİHS MADANİ
- Duodenal ülser perforasyonlarında antibiotik profilaksisinin yara enfeksiyonuna etkisi
Başlık çevirisi yok
İLYAS ÇİÇEK
- Duodenal ülser perforasyonlarında falsiform ligament kullanımı
The use of ligamantum falciforme in duodenal ulcus perforation
AYDEMİR ÖLMEZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2008
Genel Cerrahiİnönü ÜniversitesiGenel Cerrahi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN AYDIN