Propofol ısısının enjeksiyon ağrısı üzerine etkisi
The effect of propofol temperature on pain of injection
  1. Tez No: 195771
  2. Yazar: ŞEVKET ŞENOL AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, temperature of propofol, pain of injection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETPropofol enjeksiyon ağrısı yaygın bir problemdir ve hastalarda huzursuzluk oluşturabilir. Yetişkin hastalarda anestezi indüksiyonu sırasında %28-90 oranları arasındaki karşılaşılabilen ağrı bazen çok şiddetli olabilmektedir.Propofol enjeksiyon ağrısının şiddetini ve insidansını azaltmak için farmakolojik olan veya olmayan birçok yöntem kullanılarak değişik düzeylerde başarı elde edilmiştir.Biz bu çalışmada, propofol enjeksiyon ağrısının azaltılması veya oluşmamasına propofol ısısının etkisini karşılaştırmayı amaçladık.Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanesinde etik kurul onayı ve hastalardan yazılı onam alındıktan sonra prospektif, randomize, tek kör olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya ASA sınıflaması I-II olan ve genel anestezi altında elektif cerrahi operasyon geçirecek 18-65 yaş arası 300 olgu dahil edildi.Hastalar randomizasyonla 3 eşit gruba ayrıldı.1.Grup soğuk [n=100]: Soğuk ?04-10 oC? Propofol 2,5 mg/kg, ( n=50 kadın{grup IK}, n=50 erkek {grup IE})2.Grup oda ısısı [n=100]: Ameliyathane oda ısısı ?18-26 oC? Propofol 2,5 mg/kg, (n=50 kadın{IIK}, n=50 erkek {grup IIE})3.Grup vücut ısısı [n=100]: Vücut ısısı ?34-38 oC? Propofol 2,5 mg/kg, ( n=50 kadın{grup IIIK}, n=50 erkek {grup IIIE})Hastalar ameliyathaneye alındıktan sonra el sırtından 20G branül ile damar yolu açıldı. Monitörize edilerek bazal, 1., 2. ve 3., dakikalarda kalp atım hızı (KAH), sistolik kan basınçları (SAB), diyastolik kan basınçları (DAB), ortalama arter kan basınçları (OAB), periferik oksijen satürasyon (Sp02 ) değerleri ölçülerek kaydedildi. Toplam propofol dozu 1 dakikada enjekte edildi. Enjeksiyonun başlamasını takiben 15. saniyede hastanın kendiliğinden ağrı şikayeti veya belirtisi olmadığında, ağrısı sorgulandı. İlacın enjeksiyonu bitinceye kadar gözlenen bulgular kaydedildi ve en yüksek ağrı skoru kaydedildiPropofolün ısısı arttıkça ağrı insidansı da arttı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPain on injection with propofol is a common problem and can be very distressing to the patient. The incidence of pain varies between 28 % and 90% in adults during induction of anesthesia and may be severe.Based on the proposed mechanism and factors associated with propofol injection pain, several methods for the prevention of pain have been tried with varying degrees of success. One of them is administered different temperature of propofol.This prospective, single-blind, randomised clinical study was approved by the Faculty Medical Ethics Committee and informed consent was obtained from the patient. The study was undertaken 300 patients (ASA Class I and II), aged 18 ?65 years, who presented for elective surgery under general anesthesia.Patient were randomly allocated to one of three groups.1.Cold group [n=100]: Cold ?04-10 oC? Propofol 2,5 mg/kg, ( n=50 female{group IK}, n=50 male {group IE})2.Operating room temperature group[n=100]: Operating room temperature group ?18-26 oC? Propofol 2,5 mg/kg, (n=50 female{group IIK}, n=50 male{group IIE})3.Body temperature group [n=100]: Body temperature group ?34-38 oC? Propofol 2,5 mg/kg, ( n=50 female{group IIIK}, n=50 male {group IIIE})There were no difference between the groups with respect to age, weight and gender.On arrival in the operating room, a 20 G cannula was inserted into a vein on the dorsum of the patient?s hand. After monitorisation, noninvasive blood pressure (systolic, diastolic and mean), heart rate, peripheric oxygen saturation was recorded just prior to induction and at 1minute intervals for 3 minutes. Total dose of propofol was injected in one minute.In conclusion, it appears that the use of propofol at 04-10 oC may provide a simple and safe method of reducing the incidency of pain on injection without using another pharmacologic agent.