Fakoemülsifikasyon sonrası intrakameral kokteyl ve topikal damlalarının karşılaştırılması
Comparison of intracameral cocktail and topical drops following phacoemulcification
- Tez No: 195778
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKİN KIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fakoemulsifikasyon, vancomycin, ceftazidime, diclofenac, dexamethasone, triamcinolone acetonide, göz içi basıncı, görme keskinligi, Phacoemulsification, vancomycin, ceftazidime, diclofenac, dexamethasone, triamcinolone acetonide, intraocular pressure, best corrected visual acuity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Fakoemulsifikasyon cerrahisi sonrası ön kamaraya verilen ilaç karısımı kokteyl ile konvansiyonel postoperatif topikal antibiyotik ve steroid kullanımının karsılastırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif olarak yapılan çalısmada topikal anestezi ile ameliyat edilen 60 hastanın 60 gözü dahil edildi. Kokteylin içinde vancomycin, ceftazidime, diclofenac, dexamethasone, triamcinolone acetonide ve dengeli tuz solüsyonu bulunuyordu. Ameliyat öncesi ve ameliyattan sonraki 1., 4., 8., 15. ve 29. günlerde tashihli görme keskinligi ve göz içi basıncı ölçülen hastalar çalısmaya dahil edildi. Bulgular: Yapılan takiplerde iki grup arasında tashihli görme keskinligi ve göz içi basıncı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kokteyl grubunda postoperatif 1. günde 5mmHg veya daha fazla yükselme 9(%30) gözde, Topikal grubunda 3(%10) gözde görülmüstür. Ancak fark istatistiksel olarak anlamlı degildir (p=0,053). Sonuç: Fakoemulsifikasyon sonrası ön kamaraya verilen kokteyl, postoperatif topikal ilaç kullanımı kadar etkin ve güvenlidir. Aynı günde üç veya daha fazla ameliyat yapıldıgında kokteyl kullanımı daha ekonomiktir. Ayrıca kokteyl verilen hastalarda topikal ilaç kullanımına baglı uyum sorunu ortadan kalkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare intracameral drug mixture cocktail with postoperative conventional topical antibiotic-steroid following phacoemulsification. Materials and Methods: This retrospective study comprised 60 eyes of 60 patients having phacoemulsification under topical anesthesia. Eyes were randomized to receive intracameral drug mixture cocktail or postoperative topical antibiotic-steroid. The cocktail comprised of vancomycin, ceftazidime, diclofenac, dexamethasone, triamcinolone acetonide and balanced salt solution. Best corrected visual acuity and intraocular pressure were measured preoperatively and at 1., 4., 8., 15. and 29. days postoperatively. Results: Best corrected visual acuity and intraocular pressure measurements did not show significant difference at any time points. More than or equal to 5mmHg rise in intraocular pressure was observed on postoperative day 1 in 9(30%) eyes of Cocktail group and 3(10%) eyes of Topical group. The difference was not significant (p=0,053). Conclusion: Intracameral cocktail following phacoemulsification is as safe and effective as topical drops. If there are more than or equal to 3 surgeries in an operating day, then the use of cocktail is more economical compared to topical drops. The issue of compliance is also taken care of with the use of intracameral cocktail