Serebral paralizili ve sağlıklı çocuklarda yazı yazma yeteneğini etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation on the factors which affect handwriting ability of healthy children and children with cerebral palsy
  1. Tez No: 195899
  2. Yazar: ŞERMİN TÜKEL KAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GONCA BUMİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: hemiplejik serebral paralizi, yazı yazma, duyu, motor, kognitif, ergonomik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalısmamızın amacı; ilköğretim okullarına devam eden hemiplejik serebral paralizili ve sağlıklı çocuklarda duyu, algı, motor ve kognitif fonksiyonlar ile farklı tipte masaların yazı yazma yeteneğine olan etkisini arastırmaktır. Çalısmaya; dominant tarafı sağ olan, 8- 12 yas arasındaki 26 serebral paralizili ve 32 sağlıklı çocuk katılmıstır. Tüm çocuklara Minnesota Yazı Yazma Testi, Bruininks ?Oseretsky Motor Yeterlilik Testi, Lowenstein ?s ve Uğrası Tedavisi Kognitif Değerlendirmesi ve Ayres Güney Kaliforniya Duyu Bütünlüğü Testleri uygulanmıstır. Yazma fonksiyonu için kullanılan masaların etkisini değerlendirmek amacıyla 4 farklı masa tipi tasarlanmıstır. Tüm çocuklar 4 farklı masa tipinde Minnesota Yazı Yazma Testi kullanılarak değerlendirilmistir. Serebral paralizili ve sağlıklı çocuklar arasında duyu, algı, motor ve kognitif fonksiyonlar ile yazı yazma yeteneği arasında anlamlı fark bulunmustur (p? 0,05). Serebral paralizili çocuklarda, duyu, algı motor ve kognitif yetersizliklerin yazı yazma yeteneğini olumsuz yönde etkilediği görülmüstür. Sağlıklı çocuklarda ise, üst ekstremite koordinasyonu, cevap hızı, üst ekstremite hız ve becerisi ve görsel motor organizasyon fonksiyonlarının yazı yazma yeteneği ile iliskili olduğu saptanmıstır (p? 0,05) . Kavrama pozisyonlarının her iki grupta da yazı yazma yeteneği ile iliskili olmadığı, U-seklindeki masanın serebral paralizili grupta hız ve yazı aralığı parametrelerini, sağlıklı grupta ise 20 derece eğimli masanın yazım hızını olumlu yönde etkilediği görülmüstür. Devlet okullarına devam eden ve sağlıklı yasıtları ile aynı müfredatı takip eden hemiplejik serebral paralizili çocukların etkilenmemis üst ekstremitede; duyu, algı, motor ve kognitif fonksiyonları sağlıklı çocuklara göre daha zayıftır ve bu durum yazı yazma performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Hemiplejik serebral paralizili çocuklarda, en erken dönemde yapılacak detaylı değerlendirme ile duyu-algı-motor ve kognitif fonksiyon bozukluklarını tespit etmek ve buna yönelik ergoterapi yaklasımlarını planlamak, çocukların basta yazı yazma olmak üzere akademik basarılarını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of sensory, perceptual, motor and cognitive functions and ergonomic factors on handwriting ability of healthy children and children with cerebral palsy who are being educated in elementary school. In this study, 26 children with cerebral palsy and 32 healthy children between ages 8-12, with dominant right hand were included. Minnesota Handwriting Assessment, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency, Lowenstein Occupational Therapy Cognitive Assessment and Ayres Southern California Sensory Integration Tests were used. Four different specifically designed adjustable desks were used to analyse the effects of ergonomic factors to handwriting ability.