Kabergolin'in farmasötik preparattan spektrofotometrik analizi
Spectrophotometric analysis of cabergoline from pharmaceutical preparation
- Tez No: 195898
- Danışmanlar: PROF.DR. NURSABAH E. BAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kabergolin, spektrofotometri, türev, farmasötik preparat, Cabergoline, spectrophotometry, derivative, pharmaceutical preparation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kabergolin erken ve gelismis dönemlerdeki Parkinson hastalarında ve hiperprolaktinemi olgularında kullanılan, D2 reseptörlerine yüksek afinite gösteren bir sentetik ergolin dopamin agonistidir. Bu çalısmada, farmasötik preparatlardan Kabergolin tayini için basit, hızlı, güvenilir ve valide edilmis UV-GB spektrofotometrisi ve 2.dereceden türev spektrofotometrisi yöntemleri gelistirilmistir. Kabergolin'in tayini UV-GB spektrofotometrisinde 280 nm dalga boyunda, 2.dereceden türev spektrofotometrisinde 227-232 nm aralığında gerçeklestirilmistir. Gelistirilen UV-GB spektrofotometrisi ve 2.dereceden türev spektrofotometrisi ile tayin yöntemleri 1-125 ?g mL-1 Kabergolin derisimi aralığında doğrusaldır. Yöntemlerin gözlenebilme sınırları 0.5 ?g mL-1 (BSS = %0.75, BH = 0.30), tayin alt sınırları ise 1 ?g mL-1 (BSS = %0.67, BH = 0.33)'dir. UV-GB spektrofotometrisi yönteminin gün içi ve günler arası en yüksek bağıl hata ve bağıl standart sapma değerleri sırasıyla %1.10 ve %0.63, 2. dereceden türev spektrofotometrisi yönteminin gün içi ve günler arası en yüksek bağıl hata ve bağıl standart sapma değerleri ise sırasıyla %1.10 ve %0.70'dir. Gelistirilen yöntemler farmasötik preparatlarda Kabergolin tayinine uygulanmıs, sonuçlar karsılastırma yöntemi (HPLC/ECD) bulguları ile karsılastırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıstır. Sonuç olarak, gelistirilen UV-GB ve 2. dereceden türev spektrofotometrisi yöntemleri, doğru, duyarlı, kesin ve tekrarlanabilir, Kabergolin'in farmasötik preparatlardan analizinde doğrudan, hızlı ve kolay bir biçimde uygulanabilecek yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Cabergoline is a synthetic ergoline dopamine agonist which shows high affinity to D2 receptors and used for early and advanced Parkinson?s patients and hyperprolactinemy disorders. In this study, simple, fast, reliable and validated UV-VIS and 2nd derivative spectroscopy methods for determination of cabergoline in pharmaceutical preparations are developed. Determination of cabergoline is carried out by UV-VIS spectrophotometry at 280 nm wavelength and by 2nd derivative spectrophotometry at a range of 227-232 nm. The developed UV-VIS and 2nd derivative spectrophotometry methods were linear over the range of 1-125 +g mL-1 cabergoline concentrations. The limit of detection for the methods was 0.5 +g mL-1 (RSD = 0.75%, Bias = 0.30) and the limits of quantification was 1.0 +g mL-1 (RSD = 0.67%, Bias = 0.33). The highest relative error and relative standard deviation in inter-day and intra-day study for UV-VIS spectrophotometry were 1.10% and 0.63%, respectively. The highest relative error and relative standard deviation in inter-day and intra-day study for 2nd derivative spectrophotometry were 1.10% and 0.70%, respectively. The developed methods were applied to the analysis of cabergoline in pharmaceutical preparations and there was no statistically significant difference when the results were compared with the results of comparison method (HPLC/ECD). In conclusion, the developed UV-VIS and 2nd derivative spectrophotometry methods were accurate, sensitive, precise and repeatable and can be applied to the analysis of cabergoline in pharmaceutical preparations as direct, fast and simple methods.