Cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin taburculuk sürecindeki rolleri ve bunu etkileyen faktörler
The roles of nurses working in surgical clinics in discharge process and the factors affecting their roles
- Tez No: 195900
- Danışmanlar: PROF.DR. NURHAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Taburculuk Planlaması Süreci, Taburculuk Planı, Hemsirelik, Hemsirenin Rolleri, Hasta Egitimi, Discharge Planning Process, Discharge Plan, Nursing, Roles of Nurses, Patient Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Arastırma; cerrahi kliniklerinde çalısan hemsirelerin taburculuk sürecindeki rollerini ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıstır. Arastırmanın örneklemini, Hacettepe Üniversitesi Eriskin Hastanesi'nde ve Ankara Numune Egitim ve Arastırma Hastanesi'nde çalısmakta olan toplam 164 hemsire olusturmustur. Veri toplama aracı olarak, arastırmacı tarafından ilgili literatüre ve gözlemlere dayalı olarak gelistirilen soru kagıdı kullanılmıstır. Veriler arastırmacı tarafından hemsirelerle yüzyüze görüsülerek toplanmıstır. Verilerin degerlendirilmesinde; yüzde hesaplamaları, Pearson ki-kare ve Fisher'in kesin ki-kare testi kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen sonuçlara göre; cerrahi kliniklerinde çalısan hemsirelerin taburculuk planlaması sürecinde kısmen yer aldıkları belirlenmistir. Hemsirelerin; is yogunlugu, personel sayısındaki ve ekip isbirligindeki yetersizlik, hasta sirkülasyonunun fazlalıgı ve hastaların kısa süre yatmaları, mevcut saglık politikasının yapısı, uygun egitim materyallerinin ve fiziksel ortamın olmaması, egitim düzeylerindeki farklılıklar ve deneyim yetersizligi gibi nedenlerle süreç içerisinde etkin yer almadıkları belirlenmistir. Arastırmadan elde edilen sonuçlar dogrultusunda, hemsirelere yönelik taburculuk planlaması süreci ile ilgili hizmet içi egitim programlarının düzenlenmesi, taburculuk planlaması sürecine engel olan faktörlerin giderilmesi ve sürecin uygulanabilmesi için gerekli kurumsal ve yasal düzenlemelerin yapılmasına iliskin önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the roles of nurses working in surgical clinics in discharge process, and the factors affecting the roles as a descriptive study. The sampling comprised of total 164 nurses, working in Hacettepe University Adult Hospital and in Ankara Numune Training and Research Hospital. A questionnaire developed by the researcher on basis of literature data and observations was used as the data collection instrument. Data were collected through face to face interviews with the nurses by researcher. Percentage values, Pearson Chi-Square and Fisher?s Exact Test were used to evaluate the data. The obtained results revealed that the nurses working in surgical clinics were partly participated in discharge planning process. It?s determined that nurses weren?t active participated in discharge process because of workload, inadequate personnel and team cooperation, excess patient circulation, short time hospitalization of patients, structure of current health policy, not having suitable education material and physical environment, differences in education levels and lack of experience. According to study results, it is recommended to organize in-service training programs about discharge planning process for nurses, and to make institutional and legal arrangements for eliminating the factors impeding discharge planning process and for carring out the process.