Gebelik döneminde stres üriner inkontinansı (SÜİ) önlemeye yönelik uygulanan pelvik taban kas egzersizlerinin doğum sonrası etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the postpartum efficacy of pelvic floor muscle exercises in preventing stress urinary incontinence (SUI)during pregnancy
- Tez No: 195956
- Danışmanlar: PROF. DR. KAFİYE EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, gebelik, doğum sonu dönem, pelvik taban egzersizleri, ped test, stress urinary incontinence, pregnancy, postpartum period, pelvic floor exercises, pad test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Arastırma; gebeliğin 14-20. haftasından itibaren stres üriner inkontinansı önlenmeye yönelik uygulanan pelvik taban kas egzersizlerinin doğum sonrası 12. haftadaki etkinliğini incelemek yapılmıs olan prospektif bir müdahale çalısmasıdır. Arastırmanın örneklemine, 22 Mayıs-27 Ekim 2006 tarihleri arasında arastırmanın yapıldığı hastanenin erken gebelik bölümüne basvuran, örneklem seçim kriterlerine uygun özellikleri tasıyan, arastırmaya katılmaya kabul eden ve eslestirme değiskenlerine göre rastgele olarak seçilen 136 kadın alınmıstır. Arastırma, 52 müdahale ve 50 kontrol olmak üzere toplam 102 kisiyle tamamlanmıstır. Arastırmanın verileri, 5 adet veri toplama aracıyla toplanmıstır. Arastırmada bes izlem yapılmıstır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı değiskenler için yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, ölçümle belirtilen değiskenlerin karsılastırılmasında bağımsız örneklemlerde t testi, sayımla belirtilen değiskenler için Ki-kare testi veya Fisher's Kesin Ki-kare testi kullanılmıstır. Arastırmanın hipotezine göre yapılan istatistiksel değerlendirmede; müdahale grubundaki kadınların %5.8'inin gebeliğin 28.±1 haftasında, %17.3'ünün gebeliğin 32.±1 haftasında ve %1.9'unun doğum sonu 12.±1 haftada süi gelistiği saptanırken, bu durum kontrol grubunda sırasıyla %30, %48 ve %18'dir. Müdahale ve kontrol grupları arasında gebeliğin 28.±1 ve 32.±1 haftasında ve doğum sonu 12.±1 haftada süi varlığı açısından istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmustur. Arastırmada pelvik taban kas egzersizlerinin gebelik ve doğum sonu dönemdeki stres üriner inkontinansın önlenmesinde etkili olduğu sonucuna yönelik olarak, hem sağlık çalısanlarına hem de kadınlara pelvik taban kas egzersizleri ve üriner inkontinans konusunda eğitim verilmesi ve konunun doğum öncesi eğitim programının içerisinde bütünlestirilerek verilmesi önerilmistir.
Özet (Çeviri)
This prospective intervention study aims to investigate of in 12 weeks the postpartum efficacy of pelvic floor muscle exercises in preventing stress urinary incontinence from 14-20 weeks during pregnancy. The sample of the study included 136 women randomly chosen who referred to early pregnancy department of T.C. Ministry of Health, Ankara Etlik Women?s Training and Investigation Hospital and meeting the criteria of the study and consenting to participate between 22 May and 27 October 2006. The study was totally completed with 102 pregnant women (intervention:52, control:50). The data of the investigation was collected with five data collection tools. In the evaluation of data, descriptive variables of the investigation were presented using percentage, arithmetic means and standard deviation. In the comparison of the measured variables in study and control groups, t test was used in independent samples and Chi-square test or Fisher?s exact Chi-square test (with Yates correction) was used for numerical variables. In the statistical evaluation made with regard to the hypothesis of the study, it was established that in intervention group incontinence developed at the 28.±1 weeks of the pregnancy in 5.8%, at 32.±1 weeks in 17.3% and at postpartum 12.±1 weeks in 1.9%. The corresponding figures were respectively 30%, 48% and 18% in the control group. There was, statistically significant difference was found between the intervention and control groups in terms of stress urinary incontinence at 28.±1 and 32.±1 weeks of the pregnancy and 12.±1 week postpartum. It has been concluded that pelvic floor muscle exercises were effective in preventing urinary stress incontinence during pregnancy and after delivery and recommended that both health workers and patients undergo training on pelvic floor muscle exercises and urinary incontinence and that this subject should be integrated into training programs before delivery.