Testisin germ hücreli neoplazilerinde parvovirus B19'un real-tıme PCR ile saptanması
Real-time PCR detection of parvovirus B19 in testicular germ cell tumors.
- Tez No: 195963
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEMSETTİN USTAÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Parvovirus B19, testis tümörleri, germ hücreli tümörler, real-time PCR, Parvovirus B19, testicular tumors, germ cell tumors, real-time PCR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Germ hücreli testis tümörleri, genç erkeklerde en sık izlenen tümördür. Epidemiyolojik verilere göre germ hücreli testis tümörü insidansında son yıllarda belirgin bir artıs olmustur. Germ hücreli testis tümörlerinin ortaya çıkmasında etkili olan mekanizmalar henüz kesin olarak bilinmemektedir. Zarfsız bir DNA virusu olan ve eritema infeksiyozum (5. hastalık), non-immün hidrops fetalis ve artrit etkeni olarak bilinen Parvovirus B19'un, bu tümörlerle iliskisi saptanmıs ancak kesin olarak ortaya konulmamıstır. Bu çalısmada germ hücreli testis tümörleri, germ hücre aplazileri, testis, karaciger ve dalaktan elde edilen kontrol dokularında kantitatif ticari bir ?Real-time PCR? yöntemiyle Parvovirus B19 arastırılmaktadır. Formalinle fikse parafine gömülmüs, formalinle fikse taze ya da fikse edilmemis 36 germ hücreli tümör, 20 germ hücre aplazisi, 26 normal testis, 20 karaciger ve 20 dalak çalısmada degerlendirilmistir. Viral DNA, 36 germ hücreli tümör dokusunun 3'ünde (%8.3) saptanmıs, diger tüm örnekler ise negatif olarak izlenmistir. Tüm pozitif örnekler diger bir ticari kantitatif ?Real-time PCR? yöntemi ile dogrulanmıstır. Elde edilen tüm viral yük degerleri 20 IU/reaksiyon'un altındadır ve çok düsük düzeyde viral replikasyonu ya da latent infeksiyonu isaret etmektedir. Sonuçlar, Parvovirus B19'un direkt ya da indirekt sekilde testis germ hücreleriyle baglantılı oldugunu kanıtlamaktadır ancak virusun etyolojide rol alabilecek olası etkilerinin netlestirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Testicular germ cell tumors are the most common neoplasia observed in male young adults. Epidemiological data reveal that the incidence of germ cell tumors of the testis is increasing steadily in the last decades. Currently, the etiology of germ cell tumors is unknown and remains to be elucidated. Parvovirus B19, an unenveloped single-strand DNA virus that causes erythema infectiousum (5th disease), non-immune hydrops fetalis and arthritis was suggested as a possible agent responsible for the development of testicular germ cells tumors, but this could not yet be confirmed. In this study, Parvovirus B19 DNA has been investigated by a commercial and standardized quantitative real-time PCR in germ cell tumors, germ cell aplasias and normal controls consisting of testicular, hepatic and splenic tissues. Formaline fixed parafine embedded, formaline fixed fresh or unfixed fresh tissues from 36 germ cell tumors, 20 germ cell aplasia cases, 26 normal testicular tissue, 20 liver and 20 spleen tissues were evaluated. Viral DNA was detected in 3 of 36 (8.3%) germ cell tumors, but not in other study groups. All positive results were further confirmed by another commercial quantitative real-time PCR method. Viral loads detected in all samples were less than 20 IU/reaction, suggesting very low levels of viral replication or latency. These results imply the involvement of Parvovirus B19 with testicular germ cell tumors, either directly or indirectly, which require further investigation.