Farklı Kavite Derinliğine Sahip Süt Dişlerine Uygulanan Total Pürüzlendirmeli ve Self-Etch Adeziv Sistemlerin Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirilmesi.
Clinical and radiographic evaluation of total-etch and self-etch adhesives in primary molars with different remaining dentine thickness.
  1. Tez No: 195967
  2. Yazar: BÜLENT BÜYÜKGÜRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER CAVİT ÇEHRELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süt Dişleri, İndirekt Pulpa tedavisi, Kalan dentin kalınlığı, Adeziv Sistemler, Klinik Değerlendirme, Radyolojik Değerlendirme, Primary Teeth, Indirect Pulp treatment, Remaining dentine thickness, Adhesive Systems, Clinical Evaluation, Radiological Evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu randomize, kontrollü, tek-kör ve prospektif çalışma, farklı kalan dentin kalınlığına sahip süt azı dişlerine uygulanan üç farklı adeziv restoratif protokol ile kalsiyum hidroksitin 24 aylık klinik ve radyografik başarı düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yürütülmüştür. Dahil edilme kriterlerine uyan 97 çocuğa ait 240 süt azı dişindeki derin çürük lezyonları, pulpa açılımı olmaksızın uzaklaştırılmıştır. Kavite preprasyonunu takiben, dişler kullanılan restoratif protokole bağlı olarak rastgele 4 gruba ayrılmıştır: (1) %36 fosforik asit ile total pürüzlendirme işlemini takiben aseton bazlı adeziv (Prime&Bond NT) uygulaması, (2) self-etch adeziv sistem (Xeno III) uygulaması, (3) Önceden pürüzlendirici ajan kullanılmaksızın uygulanan aseton bazlı adeziv, ve (4) kontrol grubu: kalsiyum hidroksit siman (Dycal). Birinci, ikinci ve üçüncü gruplar poliasitle-modifiye rezin bazlı kompozit ile (Dyract AP), dördüncü grup ise amalgam ile restore edilmiştir. Kalan dentin kalınlığı, dijital hale dönüştürülen radyograflarda açık kaynak kodlu imaj analiz yazılımı (ImageJ) ile hesaplanmıştır. Dişler klinik ve radyografik olarak 24 ay süreyle düzenli takip edilmiştir. Grup 1, 2, 3 ve 4'te 0,5mm'den düşük kalan dentin kalınlığı dağılımlarının sırasıyla %3.3, %8.3, %8,3 ve %10 olduğu tespit edilmiştir. Birinci, ikinci ve üçüncü gruplarda koruyucu bir kaide materyali bulunmadığı halde, çalışma boyunca hiçbir diş anlamlı düzeyde klinik ve radyografik semptom göstermemiştir. 2 yıl sonunda restoratif tedavilerin klinik ve radyografik başarı oranı %100 (eksfoliye olan dişler haricinde kalan 228 dişte) olarak bulunmuştur. Marjinal bütünlük skorlarının klinik ve radyolojik sonuçlarla ilişkili olmadığı gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, süt azı dişlerinde pulpal koruma olmaksızın 24 ay boyunca değerlendirilen adeziv restorasyon protokollerinin kalan dentin kalınlığından bağımsız olarak kalsiyum hidroksit+amalgama benzer klinik ve radyografik sonuç verdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomized, controlled, single-blind and prospective study was to evaluate the clinical and radiographic success rates of three different bonding protocols vs. calcium hydroxide liner for protection of the dentine-pulp complex of primary molars with different remaining dentine thicknesses. 240 primary molar teeth with moderate-to-deep occlusal caries were restored in 97 children who met inclusion criteria. Following cavity preparation, the teeth were randomly assigned into four groups (n=60/group) with respect to the material used for protection of the dentinepulp complex: (1) total-etching with 36% phosphoric acid followed by an acetone-based adhesive (Prime&Bond NT), (2) a self-etch adhesive system (Xeno III), (3) an acetone-based adhesive (Prime&Bond NT) without prior acid conditioning, and (4) Control: calcium hydroxide cement (Dycal). Teeth in groups 1-3 were restored with a polyacid-modified resin-based composite (Dyract AP); and those in group 4 with amalgam. The remaining dentine thickness was calculated using open-source image analysis software (ImageJ) on digitized radiographs. The teeth were evaluated clinically and radiographically for 24 months. The distribution of restored teeth with minimal remaining dentine thickness (?0,5mm) was 3.3%, 8.3%, 8,3% and 10% for groups 1,2,3 and 4, respectively. Despite the absence of pulpal protection in groups 1-3, none of those teeth exhibited any significant clinical or radiographic symptom during the study period. After 2 years, the clinical and radiographic success rate of restorative treatments was 100% (228 teeth, excluding exfoliations). Marginal integrity scores were not compatible with the clinical/radiographic outcome. This study demonstrates that protection of the dentin-pulp complex of primary molars with the tested bonding protocols results in similar clinical and radiographic 24-month outcomes as compared to calcium hydroxide+amalgam when indirect pulp treatment is performed in Class I compomer restorations.