12-36 aylar arasında çocukları olan annelere verilen grup eğitiminin annelerin anne babalık görevlerinde özyeterliliklerine yönelik katkısının incelenmesi
An İnvestigation over the impact of a group training for mothers of childreen between 12-36 months old on their maternal self efficacy regarding parenthing tasks
  1. Tez No: 195973
  2. Yazar: FATMA ELİBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DUYAN MAĞDEN, PROF. REHA ALPAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özyeterlilik, Anne Baba Egitimi, Bebeklik Dönemi, Self-Efficacy for Parenting Tasks, Parent Education, Toddler
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yapılmıs olan bu arastırma 12-36 aylık çocugu olan annelere verilen grup egitiminin annelerin özyeterliliklerine ve çocuklarının gelisimlerine katkısın incelemek amacıyla planlanmıstır. Arastırma iki asamadan olusmaktadır. Arastırmanın ilk asamasında Ankara ili merkez ilçelerinde bulunan arastırmanın yapıldıgı dönem itibarı ile 12-36 aylık çocuga sahip olan 401 anne ile Anne Babalık Görevlerinde Özyeterlilik Ölçegi' nin geçerlilik güvenilirlik çalısması yapılmıstır. Otuz üç anneye ilk test uygulamasından bir ay sonra tekrar test uygulanmıstır. Anne Babalık Görevlerinde Özyeterlilik Ölçegi (1-3 Yas Skalası) maddeleri, madde analizi ile de incelenmis ve her madenin ölçege katkısı belirlenmeye çalısılmıstır. Buradaki 51 maddenin cronbach alfa katsayısı = 0,9031 olarak bulunmustur. Öntest son test puanları arasındaki test tekrar test güvenilirligi r=0,86 bulunmustur. Arastırmanın ikinci asamasında; ön test son test kontrol gruplu desen kullanılmıstır. Deney ve kontrol grubundaki otuz altı gönüllü anneleye Anne Babalık Görevlerinde Özyeterlilik Ölçegi (1-3 Yas Skalası), Ev Ortamı Degerlendirme Anket Formu, Ankara Gelisim Tarama Envanteri uygulanmıstır. Deney grubundaki annelere ihtiyaçları dogrultusunda belirlenen baslıklara yönelik (çocugunu disipline etme, tuvalet egitimi, çocukla iletisim, çocugun gelisimsel özelliklerini ögrenme ve destekleyebilme gibi konularda) grup egitimi verilmistir. Egitim 6 hafta boyunca haftada iki saatlik periyotlarla sürdürülmüstür. Arastırma sonunda deney ve kontrol grubundaki annelere Anne Babalık Görevlerinde Özyeterlilik Ölçegi (1-3 Yas Skalası), Ev Ortamı Degerlendirme Anket Formu, Ankara Gelisim Tarama Envanteri tekrar uygulanmıstır. Deney ve kontrol grubundaki annelerin Anne Babalık Görevlerinde Özyeterlilik Ölçegi ön test son test sonuçları iki es arasındaki farkın anlamlılık testi ile karsılastırılmıstır. Deney grubunun AGÖÖ sonuçları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadıgı (p>0,05), kontrol grubunun AGÖÖ sonuçları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı oldugu bulunmustur(p0,05).
Özet (Çeviri)
The study conducted was designed to analyze the impact of group training towards mothers of children between 12-36 months old on their self-competence and on the development of children. The study consists of two phases. In the first phase, the study aimed to measure the validity and reliability of the The Self Efficacy for Parenting Tasks İndex-Toddller Scale with 401 mothers that have children between 12 and 36 months old at the time of the research and are living in the central districts of Ankara province. A re-test was conducted one month after the prior test carried out with 50 mothers. The items of Self Efficacy for Parenting Tasks İndex-Toddller Scale were examined through unit analysis to determine the contribution of each item to the scale. The Cronchbach ? coefficient was found ? =0.931 for 51 items here. The test re-test reliability between the prior test and final test points was found r=0.86. In the second phase of the study, prior test, training and final test method was used. 36 volunteer mothers in the experiment and control groups took The Self Efficacy for Parenting Tasks İndex-Toddller Scale, Home Environment Questionare and Ankara Screening Inventory. The mothers in the experiment group also received group training on topics that were determined in line with their needs (on topics such as disciplining their children, toilet training, communication with their children, learning and supporting the developmental trends of their children). The training was given for 6 weeks, two hours in a week. At the end of the study, the mothers in experiment and control groups took the The Self Efficacy for Parenting Tasks İndex- Toddller Scale, Home Environment Questionare and Ankara Screening Inventory again. The results of prior test and final test for The Self Efficacy for Parenting Tasks İndex-Toddller Scale taken by mothers in experiment and control groups were compared with the meaningfulness test for the difference between the two spouses. The difference between the results for The Self Efficacy for Parenting Tasks İndex- Toddller Scale of mothers in experiment and control groups was not found statistically meaningful (p>0.05), control groups was found statistically meaningful (p0.05).