Hentbolun öğretiminde taktik oyun yaklaşımının etkisi
The effect of tactical game approach to the handball teaching.
- Tez No: 195974
- Danışmanlar: PROF.DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hentbol, Taktik Oyun Yaklasımı, Geleneksel Yaklasım, Oyun Performansı, Handball, Tactical Games Approach, Traditional Approach, Game Performance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalısmanın amacı; Hentbol oyununun ögretiminde, taktik oyun yaklasımının etkililiginin incelenmesidir. Arastırma 2006-2007 egitimögretim döneminde Ankara ilinde yer alan iki ilkögretim okulunda yapılmıstır. Çalısmaya, ilkögretim besinci sınıfta okuyan ve yas ortalamaları 11 olan toplam 26 ögrenci katılmıstır (Deney grubu 14, kontrol grubu 12 ögrenci). Arastırmada kontrol gruplu ön test-son test deney deseni kullanılmıstır. Bu amaçla bir gruba (deney grubu) taktik oyun yaklasımı uygulamaları ile hazırlanan program uygulanırken, diger gruba (kontrol grubu) geleneksel yaklasım (teknik agırlıklı yaklasım) ile hazırlanan ve her grup için toplam 18 dersten olusan ders programları uygulanmıstır. Dersler 50 dakikalık sürelerle islenmis olup, haftada her grup için üç ders yapılmıstır. Gruplar; bilissel, antropometrik ve devinissel özellikler açısından denklestirilmistir. Gruplar denklestirildikten sonra bilissel alan, devinissel alan ve oyun performansı ile ilgili ön testler uygulanmıstır. Ön testlerin ardından her grup için hazırlanmıs dersler uygulanmıs ve pesi sıra son testler yapılmıstır. Verilerin analizinde, grup içinde ön test son test karsılastırmalarında bagımlı t testinin parametrik olmayan karsılıgı Wilcoxon testi, gruplar arasındaki farka bakarken bagımsız t testinin parametrik olmayan karsılıgı Mann Whitney U testi, oyun performansının degerlendirilmesinde ise yüzde degisimleri kullanılmıstır. Verilerin analizi sonucunda, deney ve kontrol gruplarının bilissel alan ve devinissel alan ön test ve son testleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunurken, aynı grupların bilissel ve devinissel alan ön test son test farkları karsılastırıldıgında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıstır. Oyun performansının degerlendirilmesinde; karar verme, beceri gelisimi ve destekleme indeksleri açısından deney grubu lehine anlamlı gelismeler bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of the tactical game approach to the handball teaching. The study took place in two primary schools in Ankara during the education year 2006-2007. Twenty six fifth grade students, whose age average were eleven, attended to this study (test group includes 14 people whereas the control group has 12 people). Pre-post test were used as an experimental design. For this aim, a programme which was prepared according to the tactical game approach was applied to one of the groups (experimental group) whereas the other group (control group) which is only used technical skills in training program according to traditional approach. The pragrammes included eighteen lessons for each group. Each lesson was fifty minutes and each group had three lessons per week. Groups were arranged according to cognitive, antropometric and movement properties of the students. After the equalization of the groups, the pre-tests that were related to the cognitive and movement areas and game performance were applied. Then the lessons preapred for each group were applied and this was followed by the final tests. Wilcoxson test was used to compare the differences within the group between the pre-test and post-test. Mann Whitney U test was used to analize the differences betwean the groups. Percentages were used to evaluate the game performance. According to the results of the data analysis, it was observed that there was a significant statistical differences between the cognitive area and movement area during the pre and post tests. However, the were no significant differences were found at pre and post test resuls of cognitive and movement areas. During the evaluation of the game performances; it was found that significant improvements in favor of the experiment group; in terms of giving decisions, skill improvement and support index.