Determination of the effects of actinic keratosis mutations on apoptosis
Aktinik keratozlardaki P53 mutasyonlarının apoptoz üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 195997
  2. Yazar: AYŞE ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZZET HAMDİ ÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biochemistry, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: p53, p53 mutasyonu, Apoptoz, UVB, p53, p53 mutation, Apoptosis, UVB
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ercan A., Aktinik Keratozlardaki p53 Mutasyonlarının Apoptoz Üzerindeki Etkisinin ncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006. Her sene cilt kanseri vakaları artmaktadır ve bu kanserlerin % 95'ni nonmelanoma cilt kanserleri (NMCK) olusturmaktadır. Günes yanıgı hücreleri olarak da bilinen Aktinik Keratozlar (AK), bir NMCK çesitidir. Günes ısıgının önemli kısmını olusturan UV, cilt kanserlerinin etiyolojisine büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. UV, mutasyonlara sebep olan DNA fotoürünlerini olusturmak suretiyle DNA'da hasarlar yaratmaktadır. UV'nin tanımlayıcı isareti Sitozin'in Timin'e degisimidir ve bu isaret tümör baskılayıcı p53'ün üzerinde de tanımlanmıstır. P53 hücre döngüsünü durdurarak ve apoptozu indükleyerek tümör büyümesini engellemektedir. P53'ün kanserlerin % 50'sinden fazlasında mutasyona ugradıgı ve bu mutasyonların büyük kısmının da yanlıs kodlanmıs nokta mutasyonlar oldugu bilinmektedir. Bu çalısmada amacımız AK'lerde bulunan p53'ün farklı mutant allellerinin UV'ye bagımlı apoptoz üzerine etkilerini tespit etmekti. Bunun için bir dizi biyoinformatik çalısma sonucu 11 nokta mutasyonu tespit edilmistir. Bu mutasyonlar ekspresyon vektörü üzerinde bölge yönelimli mutagenezle yaratılmıstır. Mutant ve yabanıl tip vektörler primer fare fibroblastlarına transfekte edilmis ve 1000 J UVB radyasyona maruz bırakılmıstır. Apoptoz yüzdesi flow cytometry'le ölçülmüs, protein ekspresyonunu ölçmek için western blotting uygulanmıstır. Çalısmamızın sonucunda R201C ve L202F mutasyonlarının etkisiz davrandıgı bazılarınınsa yüksek endojen apoptoza sahip olmalarına ragmen UV'ye bagımlı apoptoz yüzdesinin düsük oldugu görülmüstür (S241F, G245S, R248W). P128S UV'ye bagımlı apoptoza direnç gösterirken aynı ekzonda yer alan H178Y ve H179Y'de yabanıl tipe göre % 7.2 ve % 5.2 daha fazla apoptoz görülmüstür. A84V ve P92L artmıs endojen apoptoza ragmen UV'ye bagımlı apoptoz açısından yabanıl tip gibi davranmıslardır. Mutasyonun kazandıgı fiziksel ve kimyasal degisiklik, evrimsel olarak korunmus bölgede yer alması ve/veya DNA'ya baglanma bölgesine yakınlıgı bu mutasyonların apoptoz açısından davranısını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Ercan A., Determination of the Effect of Actinic Keratosis Mutations on Apoptosis, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis in Biochemistry, Ankara 2006. Every year the incidence in skin cancers increases where 95% of these are non melanoma skin cancers (NMSC). Actinic Keratosis (AK) is a NMSC characterized by aberrant proliferation and cell differentiation. Ultraviolet (UV) contributes to the etiology of skin cancers. UV damages DNA by creating DNA photoproducts which in turn generates mutations also seen on the p53 tumor suppressor gene. P53 is mutated in more than 50% of cancers, and most of these are missense mutations. In this research our aim was to determine whether different mutant p53 alleles found in AK have different abilities to confer new properties as a response to UVB-induced apoptosis. After a bioinformatic study 11 point mutations were selected and generated by site directed mutagenesis on an expression vector. The mutated and wild type (WT) vectors were transfected into primary mouse fibroblasts and irradiated with 1000 J UVB. The apoptosis percentage was detected with flow cytometry and protein expression levels were determined by western blotting. We found that mutations R201C and L202F behave like nullmutations, while hotspot mutations S241F, G245S, R248W have high endogenous apoptosis but less response to UV-induced apoptosis. P128S was resistant to UVinduced apoptosis but H178Y and H179Y have 7.2% and 5.2% more UV-induced apoptosis compared to WT scores, respectively. Mutations A84V, P92L have increased endogenous apoptosis but behaved like WT p53 to UV-induced damage. The physical and chemical change the mutation acquires, being on an evolutionarily conserved domain and/or close to the DNA binding region effect the behavior of the mutation.