Diyabetik hastalarda tedavi profilinin belirlenmesi ve topikal insülin uygulamasının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Treatment profiles of type 2 diabetic patients and assessment of the effects of topical insulin on wound healing
  1. Tez No: 196006
  2. Yazar: ŞULE APİKOĞLU RABUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET VEHBİ İZZETTİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, yaşam kalitesi, bakım kalitesi, yara iyileşmesi, topikal insülin, diabetes, quality of life, quality of care, wound healing, topical insulin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Diyabet Polikliniği'nden ve Haydarpaşa Numune Hastanesi Diyabet Polikliniği'nden toplam 253 tip 2 diyabet hastasında yürütülmüş olan tezin birinci kısmında, diyabetik hastaların tedavi profilleri kapsamında aldıkları tedavi türünün yanı sıra bakım kalitesinin ve hastaların sağlıklailişkili yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi, ayrıca, yaşam kalitesine etkiyen parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde, ?HbA1c, kan basıncı, lipid profili ve serum kreatinin düzeyi ölçüm sayıları ve ayak muayenesi sayısı? açısından incelendiğinde, süreç ölçütleri yönünden diyabet bakım kalitesinin genel olarak yüksek olduğu bulunmuştur. ?Mikroalbuminüri ve dilate göz muayenesi sayısı? açısından incelendiğinde, süreç ölçütleri yönünden; ?HbA1c, kan basıncı ve LDL düzeyleri? açısından değerlendirildiğinde ise sonuç ölçütleri yönünden diyabet bakım kalitesinin yeterince iyi olmadığı saptanmıştır. Nottingham Sağlık Profili kullanılarak belirlenen yaşam kalitesi değerlendirmesinde, değişkenlerin birbirleriyle etkileşimleri için düzeltme yapılmış olan çok değişkenli analizde sadece ?diyabet yaşı ve doktor kontrolü sayısı?nın tüm boyutlarıyla yaşam kalitesiyle ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Tezin ikinci kısmında topikal insülin uygulamasının diyabetik ve diyabetikolmayan sıçanlarda yara iyileşmesi üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, topikal insülin tedavisi alan diyabetik sıçanlar (n=7); topikal `injeksiyonluk su' uygulanan diyabetik sıçanlar (n=7); topikal insülin tedavisi alan sağlıklı sıçanlar (n=7) ve topikal `injeksiyonluk su' uygulanan sağlıklı sıçanlar (n=7) olmak üzere dört grup üzerinde yürütülmüştür. Yara iyileşmesi, ?yara iyileşme (kontraksiyon) hızı? ve ?tam epitelizasyon süresi? ölçümleri ile değerlendirilmiş olup; yara kontraksiyonu, yara alanının planimetrik olarak ölçümüyle izlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda topikal insülin uygulamasının diyabetik ve diyabetik olmayan sıçanlarda yara iyileşmesini hızlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The first part of this study that was conducted on 253 patients from outpatient diabetes clinics of a university and a states hospital, aimed to determine the elements of treatment, the quality of diabetes care and the quality of life of the diabetics in the context of treatment profile assessment. The findings revealed that, the quality of care reflected by process measures was high, when assessed through ?number of annual HbA1c, blood pressure and serum creatinine measurements and number of annual foot examinations?. The quality of care reflected by process measures of ?number of annual microalbuminuria testing and number of annual retinal examinations?; and the quality of care reflected by outcome measures of ?HbA1c, blood pressure and LDL levels? were failed to be high enough. The results of quality of life assessment by Nottingham Health Profile revealed that the parameters affecting the quality of life were ?diabetes age and number of annual physician visits?, when tested by multivariate analysis. The second part of the study aimed to assess the effects of topical insulin application on wound healing, in both diabetic and non-diabetic rats. The study was carried on these four groups: diabetic rats receiving topical insulin (n=7); diabetic rats receiving topical water for injection (n=7); non-diabetic rats receiving topical insulin (n=7); non-diabetic rats receiving topical water for injection (n=7). As the result of the study, topical insulin application was found to accelerate the wound healing process through provision of a shorter time for complete epithelization in both diabetic and non-diabetic rats.