İntravasküler kateterizasyon metodlarına temel teşkil etmek üzere abdominal aorta ve dallarının çap ve kesit alanlarının çeşitli parametrelerle kıyaslanarak doppler ultrasonografi ve anatomik diseksiyon destekli analizi
The analysis of the diameters and the cross-sectional areas of the abdominal aorta and its branches by comparing with various parameters supported via Doppler ultrasonography and anatomical disection to constitute a base for intravascular catheteriza
  1. Tez No: 196007
  2. Yazar: AHMET KOCAKUŞAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYMELEK YALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: aort, ateroskleroz, endotelyum, kateter, mezenterik iskemi, aorta, atherosclerosis, catheter, endothelium, mesenteric ischemia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ntravasküler kateterizasyon metodlarına temel teskil etmek üzere aorta abdominalis ve dallarının internal çap, kesit alanlarının çesitli parametrelerle kıyaslanarak; eriskinde Doppler ultrasonografide in vivo ölçümü ve yenidogan kadavralarında anatomik diseksiyonla in vitro erken ateroskleroz olusumunun oil-red-O boyasıyla histolojik olarak gösterilmesi, internal çap ve kesit alanlarının morfometrik yöntemlerle ölçülmesi amaçlandı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi A.D. Laboratuvarı'nda 22 yenidogan kadavrası (15 erkek, 7 kız) diseke edildi.Morfometrik ölçümler ve varyasyonlar kaydedildikten sonra; truncus coeliacus'un (TC) ve bu dala ait 3 ana dalın proksimal bölgelerinden (a.gastrica sinistra, a.hepatica communis (AHC), a.lienalis), ayrıca a.mesenterica superior (AMS), a.mesenterica inferior'un (AM), aortanın da 5 seviyeden; A1: TC'nin hemen üzeri, A2: TC ile AMS arası, A3: AMS'nin hemen altı, A4: AM'nin hemen üzeri, A5: AM'nin hemen altı olmak üzere, kesitleri alındı. Kriyomikrotom (frozen seksiyon) ile 10 mikrometrelik kesitler alınıp yag boyası oil-red-O ile boyandı. Kesitler, oküler mikrometre ile ısık mikroskobunda ölçüldü. Sisli Etfal Egitim ve Arastırma Hastanesi Radyoloji Departmanı Doppler Ultrasonografi (USG) Ünitesi'ne ardısık randomize basvuran 24 eriskin gönüllü (20 kadın, 4 erkek) üzerinde aynı radyoloji uzmanı tarafından yapılan aynı damarların ölçümleri degerlendirildi. statistiksel analizler, GraphPad Prisma V.3 paket programı ile yapılmıstır. kili grupların karsılastırmasında Mann-Whitney-U, nitel verilerin karsılastırmalarında ki-kare testi kullanılmıstır. Yenidoganın büyüklügü ile tüm aorta internal çaplarında, AMS ve AM'de istatistiksel anlam farkı mevcut olup aorta internal çapı, USG sonuçlarında da oldugu gibi distale dogru daralmaktaydı. Kadavra ve USG sonuçlarında cinsiyet, istatistiksel anlamlı sonuç vermese de, USG'de vücut kitle indeksi ve yasın internal çaplarla istatistiksel anlamlı sonuç verdigi görülmüstür. Ateroskleroz, 9 kadavrada (9/22,%41) mevcuttu. A.lienalis, lipid tespit edilen kadavralarda, küçük damarlar içinde en fazla oranda tutulmustu (3/9). ncelenen damarlarda, kadavraların %46'sında varyasyon mevcuttu. AHC, lipid birikimiyle varyasyonun istatistiksel anlam farkının gösterildigi tek damardı. Sonuç olarak, ateroskleroz yenidogan döneminde baslamaktadır. ntravasküler girisimler için uygun kateter seçimi; uygun ve güvenilir parametreler rehberliginde, varyasyon zenginligi de göz önünde tutularak, güvenle yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The analysis of the internal diameters and the cross-sectional areas of aorta abdominalis and its branches by comparing with various parameters supported via Doppler ultrasonography in living adults in vivo and anatomical disection in newborn cadavers in vitro, to constitute a base for intravascular catheterization methods and the histological demonstration of early atherosclerosis by oil-red-O lipid staining of those vessels with concomitant morphometric measurements was aimed. Twenty-two newborn cadavers (15 males, 7 females) were disected in the laboratory of the Anatomy department of the medical faculty of Marmara University. The proximal cross-sections of truncus coeliacus (TC) with its 3 main branches (a. gastrica sinistra, a. hepatica communis (AHC), a.lienalis), and a.mesenterica superior (AMS) in addition to a.mesenterica inferior (AMI), besides 5 aorta levels, namely A1: just superior to TC, A2: between TC and AMS, A3: just inferior to AMS, A4: just superior to AMI and A5: just inferior to AMI were taken following the enlistment of the morphometric measurements and variations. Ten micrometer thick sections were obtained with frozen section using cryomicrotome which were stained by oil-red-O lipid dye afterwards. The cross-sections were measured with ocular micrometer with light microscope. The measurements of the analogous vessels of 24 adults (20 females, 4 males) volunteers, who applied randomly and consecutively to the Duplex Doppler ultrasonography unit of the Radiology Department of Sisli Etfal Teaching and Research Hospital, obtained always by the same radiologist, were evaluated. The statistical analysis were made by GraphPad Prisma V.3 package program. Mann-Whitney-U and chi-square tests were used in the comparisons of the doubled groups and qualitative data, respectively. There was statistical significance in the comparison of the tallness of the neonate and all internal diameters of the aorta, AMS, AMI and; aortic internal diameter was narrowing caudally, supported by the similar results gained by ultrasonography. There was statistical significance in the ultrasonographic results between the internal diameters when compared both with body mass index and age, although not supported by gender both in cadavers and ultrasonographic results. Atherosclerosis was present in 9 cadavers (9/22,41%). A.lienalis was the most commonly encountered small vessel among the cadavers with lipid deposition (3/9). Variation, in regard to the documented vessels only, was present in 46% (10/22) of the cadavers. AHC was the only vessel where statistical significance was demonstrated in regard to variation versus lipid deposition. As a conclusion, atherosclerosis begins in the neonatal period. The choice of the appropriate catheter for intravascular interventions can be safely undertaken by the guidance of appropriate and reliable parameters with richness of variations kept in view.