Fluoksetin ve essitalopram kullanan major depresyonlu hastalarda homositein, vitamin B12 ve folik asit değerleri
Homocystein, vitamin b12 and folic acid levels in major depression patients using fluoxetin or s-citalopram
  1. Tez No: 196120
  2. Yazar: MELEK ZEYNEP SONER SAYGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZAFER GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Psikiyatri, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Major Depresyon, homosistein, folik asit, fluoksetin, essitalopram, major depression, homocystein, folic acid, fluoxetine, s-citalopram
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Beyinde proteinlerin, fosfolipitlerin, DNA ve nörotransmiterlerin metillenme reaksiyonları bir-karbon döngüsü denilen döngüyle saglanmaktadır. Bu döngüde metil saglayıcı olarak Sadenozil metiyonin(SAM) kullanılır. SAM, metiyoninden sentezlenir. Homosisteinin metabolize olmasının bir yolu metiyonine dönüstürülmesidir. Homosisteinin nörotoksik ve aterogenetik oldugu çesitli çalısmalarla gösterilmistir. Folik asit ve B12 vitamini, homosistein metabolizmasında görev aldıklarından eksikliklerinde homosistein artısı olur. Yükselen homosistein, kardiovasküler hastalıklar, demans gibi dejeneratif süreçlere katkıda bulunmaktadır. Depresyon ile homosistein arasındaki iliski halen arastırılmaktadır. Uzun yıllardan beri, folik asit ve B12 vitamininin yetersizliklerinin depresyona yol açabilecegi; tedaviye eklenen folik asit ve B12 vitamininin antidepresan cevabı güçlendirecegi konusunda bildirimler mevcuttur. Homosisteinin metabolitlerinin NMDA reseptörleri üzerine toksik etkisi ve metillenme reaksiyonlarında yaptıkları bozulmalar, homosisteinin tek basına da depresyonla iliskisi olabilecegini düsündürmüstür. Bu çalısmada, Major Depresyon ve tedavisi ile homosistein, folik asit, B12 vitamini arasındaki iliskinin arastırılması amaçlanmıstır. Çalısmaya, gönüllü 31 kadın major depresyon hastası ile 16 saglıklı kontrol kadın vaka dahil edilmistir. Hastaların 17 tanesi 10 mg/gün essitalopram, 14 tanesi 20 mg/gün fluoksetin ile tedavi edilmistir. Tüm vakalara ilk görüsmede Hamilton depresyon ölçegi, Beck intihar niyet ölçegi uygulanmıs ve homosistein, B12 vitamini, folik asit düzeylerinin saptanması için kanları alınmıstır. Hastalara median 11 gün sonra bu ölçümler tekrar edilmistir. Hastalar ile saglam kontrollerin plasma homosistein düzeyleri arasında anlamlı farklılık çıkmasına ragmen bu farklılık folik asit ve B12 vitamini düzeyleri için görülememistir. Ayrıca, iki hasta grubu arasında ne tedavi öncesinde, ne de tedavi sonrasında herhangi bir farklılık saptanmamıstır. Bulgularımız homosisteinin folik asit veB12 vitamininden bagımsız olarak depresyonla iliskisi olabilecegini düsündürmekle beraber daha çok denekle, uzun dönem takiplerin yapıldıgı çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The methylation of neurotransmitters, DNA, phospholipids and proteins is bound to onecarbon cycle in the brain. S- adenosylmethionine (SAM) is the methyl donor in this cycle. Methionine is the immediate precursor of SAM. Homocysteine is involved in de novo synthesis of methionine. Homocysteine is a neurotoxic and atherogenic product. Elevated blood levels of homocystein have been observed in patients with folate or vitamine B12 deficiency. The increase in homocystein can lead degenerative processes such as demantia or cardiovascular disease. The relationship of depression and homocystein is stil under investigation. A number of studies suggests that folate or vitamine B12 deficiency may lead to depression that addition of folate or vitamine B12 will augment antidepressant treatment. The metabolites of homocystein can be neurotoxic truogh acting on NMDA receptors and they distort the methylation reactions. This excitotoxicity of homocystein may lead to depression. In this current study, we aimed to investigate the relationship between homcystein, folic acid and Vitamin B12 levels in major depression and pharmacological treatments. Thirty one depressed volunteers women and 16 healthy women subjects were included in the study. Seventeen patients used s-citalopram at a dose of 10 mg/day, 14 patients received fluoxetine 20 mg/day. Hamilton depression and Beck Suicide Inventory scales were applied to all patients on the first visit. Basal blood samples were also collected for homocystein, Vitamin B12, folic acid analyses, where these analyses were repeated at day 11. although significant difference was observed between plasma homocystein levels, no difference was observed in VitB12 and folic acid levels in depressed patients and healthy controls. The levels were not found to be different before and after treatment measurements in patients. Our results may indicate that homocystein is involved in depression apart from folic acid and Vitamin B12 and further detailed studies are required to delineate the relation between major depression and homocystein.