Migrenli vakalarda akut atak sırasında matriks metalloproteinaz-3 ve 9 enzim aktivitelerinin incelenmesi
The evaluation of enzyme activity of matrix metalloproteinases in acute migraine attack
  1. Tez No: 196133
  2. Yazar: NİHAL DURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL TOPALKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Kortikal Yayılan Depresyon, MMP-9, MMP-3, Migraine, Cortical Spreading Depression, MMP-9, MMP-3
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Kortikal yayılan depresyonun trigeminovasküler afferentleri aktive edebildiği ve dura materde plazma protein sızıntısına yol açtığını gösteren deneysel çalışmalar migren patogenezinde kortikal yayılan depresyonun rol oynayabileceği hipotezini desteklemektedir. Rodentlerde deneysel olarak oluşturulan kortikal yayılan depresyonun beyin dokusunda matriks metalloproteazları (özellikle MMP-9) aktive edebildiği gösterilmiştir. Bu deneysel gözlemler ışığında migrenli bireylerde ağrısız döneme kıyasla akut atak sırasında MMP-3 ve MMP-9 enzim aktivasyonlarında değişiklik olup olmadığını araştırdık. Yöntem: Auralı migrenli 22 ve aurasız migrenli 13 bireyde interiktal dönemde ve akut atağın 6, 12 ve 24. saatlerinde alınan plazma örneklerinde ELISA yöntemi ile MMP-3 ve MMP-9 düzeyleri değerlendirildi. Sonuçlar: Tüm migrenli bireyler birlikte değerlendirildiğinde MMP-3 plazma düzeyi ortalamaları ağrısız dönem (7.68±6.6 ng/ml) ile ağrının 6. (6.81±5.5 ng/ml), 12. (7.41±5.6 ng/ml) ve 24.saatleri (6.54±4.7 ng/ml) arasında anlamlı farklılık göstermezken, MMP-9 plazma düzeyi ortalamaları ağrısız döneme (207.7±88.9 ng/ml) kıyasla ağrının 6. (187.4±92.8 ng/ml) ve 12.saatlerinde (164.8±84.9 ng/ml) anlamlı farklılık göstermeyip 24.saatte (137.5±58.9 ng/ml) anlamlı azalmış bulundu (p=0.02). Yorum: Rodentlerde deneysel migren modeli olarak kullanılabilecek kortikal yayılan depresyon tetiklenmesi ile beyin dokusunda MMP-9 aktivasyonunda artış gösterilmesine rağmen çalışmamızda migrenli bireylerde benzer şekilde bir bulgu saptayamadık. Metodolojik bir hata olasılığını ekarte edebilmek amacı ile hem örneklerimizde hem de yeni çalışmalarda alınan örneklerde farklı analiz yöntemleri kullanarak sonuçlarımızın güvenilirliğinin test edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Some experimental studies indicate that cortical spreading depression might activate trigeminovascular afferents and causes leakage of plasma proteins in dura mater, suggesting that cortical spreading depression might take role in the pathogenesis of migraine. It has been shown that experimentally induced CSD in rodents can activates MMPs (especially MMP-9) in brain tissue. In the light of this experimental findings, we tried to search if the enzymatic activities of MMP-3 and 9 showed any change during an acute attack in comparison to interictal period in migraineneurs. Methods: In 22 patients with migraine with aura and 13 patients with migraine without aura, MMP-3 and 9 levels were evaluated in the plasma samples obtained both in the interictal period and at 6th, 12th and 24th hours of an acute attack. Results: When the results of all migraine cases evaluated together, mean plasma levels of MMP-3 showed no significant difference between the interictal period (7.68±6.6 ng/ml) and the 6th (6.81±5.5 ng/ml), 12th (7.41±5.6 ng/ml), 24th (6.54±4.7 ng/ml) hours of the acute attack. Mean plasma levels of MMP-9 showed no difference at the 6th (187.4±92.8 ng/ml) and 12th (164.8±84.9 ng/ml) hours of the acute attack in comparison to interictal period (207.7±88.9 ng/ml), but the mean level of MMP-9 at the 24th (137.5±58.9 ng/ml) hours of the acute attack has significantly decreased in comparison to interictal period (207.7±88.9 ng/ml) (p=0.02). Conclusion: Although an increase of MMP-9 activation in brain tissue, by using the induced CSD in rodents, which might be used as an experimental model of migraine, has been shown, we could not show similar findings in plasma samples of migraine patients. We believe that our results should be repeatedly tested by using different analyses methods in both our samples and the samples of new studies in order to exclude methodological bias.