Prostatizm semptomları ile başvuran hastalarda reoperatif ve postoperatif artık idrar miktarı ile prostatektomiden yarar görme arasındaki ilişkisi
The relation between preoperative residual urine volume and success of surgical treatment in patients with prostatism symptoms
- Tez No: 196132
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMİH AYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostatizm semptomları, postmiksiyonel artık idrar, cerrahi başarı, prostatism symptoms, post-void residual ürine volume, surgical treatment success
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, prostatizm semptomları ile başvuran hastalarda preoperatif artık idrar miktarı ile postoperatif ölçülen artık idrar miktarlarının cerrahi tedavi başarısı ile ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Kronik idrar retansiyonu, nörojenik mesane, mesane tümörü tanılı ve PSA yüksekliği nedeniyle transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biopsisi yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Prostatizm semptomları nedeni ile başvuran 50 yaş üzerinde toplam 35 erkek hastanın preoperatif artık idrar miktarı, PSA seviyeleri, IPSS semptom skorları, üroflowmetrik ve ürodinamik bulguları kaydedildi. IPSS değeri 20 ve üzeri olanlar ve/veya üroflowmetride Qmax değeri 15 ml/sn altında olanlar opere edildi. Prostatektomiden ortalama 90 gün sonra EAU (Avrupa Üroloji Birliği) tarafından postoperatif değerlendirmede önerilen, IPSS semptom skorlaması ve üroflowmetrik değerlendirmeleri yapıldı. Tüm hastaların histolojik tanıları kaydedildi ve prostat kanseri gelenler çalışma dışı bırakıldı. Postoperatif IPSS ve üroflowmetrideki düzelme ile preoperatif kaydedilen parametreler arasındaki ilişki araştırıldı. Preoperatif artık idrar miktarının cerrahiden sağlanacak yararı öngörmede etkinliği değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde eşleştirilmiş t testi ve Wilcoxon Signed Ranks testleri kullanıldı.
Özet (Çeviri)
This study has been surveyed in order to reveal the surgical treatment success on the patients hospitalized with prostatism symptoms by measuring pre&postoperative post-void residual urine volume. Patients who had chronic urinary retention and prostate biopsies due to highly PSA, diagnosed as having neurogenic bladder and bladder tumor were not included to the study. Preoperative post-void residual urine volume amounts, PSA levels, IPSS symptom scores, uroflowmetric and urodynamic evidences of total 35 patients aged over fifty were recorded hospitalized for prostatism symptoms. Those who had IPSS value of twenty and higher and/or had uroflowmetric Qmax value of below 15 ml/s were operated. Having done IPSS symptom scoring and uroflowmetric assessment recommended by EUA for postoperative evaluation, post void resudual urine volume amounts were measured 90 days after prostatectomy. Histology diagnosis of all patients were recorded, and patients having prostate cancer were excluded. The relation between recorded preoperative parameters and postoperative improvement at IPSS and uroflowmetry was examined. T-test and Wilcoxon Signed Ranks test were used for data analysis.