Gazi üniversitesi tıp fakültesi yoğun bakım ünitelerinde ventilatör günü ilişkili pnömoni sıklığı, etkenleri ve antibiyotiklere duyarlılıkları
Ventilator-associated pneumonia incidances by ventilator days, caused microorganisms and antibiotic susceptibilities in gazi univecity hospital's intensive care units
  1. Tez No: 196183
  2. Yazar: YAVUZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Surveillance, Ventilator-Associated Pneumonia, Device Utilisation Ratio, Device-Associated İnfection Rate
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETBu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde 2006 yılında ventilatör kullanım oranları ve ventilatör gün ilişkili pnömoni (VİP) oranları araştırılmıştır. Hasta günü ile ilişkili ventilatör kullanımı ve 1000 ventilatör gününde gerçekleşen VİP oranı sırasıyla anestezi ve reanimasyon YBÜ'de 0.79 ve 32.38, iç hastalıkları YBÜ'de 0.32 ve 44.72, genel cerrahi YBÜ'de 0.79 ve 38.14, beyin cerrahisi YBÜ'de 0.36 ve 46.79, kardiyovasküler cerrahi YBÜ'de 0.11 ve 12.50, nöroloji YBÜ'de 0.37 ve 13.37, göğüs hastalıkları YBÜ'de ise 0.73 ve 15.30 olarak bulunmuştur. Genel olarak tüm yoğun bakım ünitelerinde hasta günü ile orantılı ventilatör kullanımı ve 1000 ventilatör gününde gerçekleşen VİP oranı sırasıyla 0,39 ve 32,36 olarak saptanmıştır.Hastalarda gelişen 146 VİP atağının 134'ünde alınan kültürlerde üreme saptanırken 12 atağın kültürlerinde üreme tespit edilmemiştir. 119 atakta tek mikroorganizma sorumlu bulunurken 15 atak polimikrobiyal olarak kaydedilmiştir. VİP olgularında sıklık sırasına göre; Acinetobacter baumannii, S. aureus, Pseudomonas spp. E.coli, Stenotrophomonas maltophilia, Klebsiella spp. Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae ve Citrobacter freundii izole edilmiştir. Klinik uygulamada sorun oluşturabilecek bazı antibiyotik direnç profilleri elde edilmiştir. Pseudomonas aeruginosa suşlarında imipenem direnci %34, siprofloksasin direnci %37, Staphylococcus aureus metisilin direnci %93, E. coli üçüncü kuşak sefalosporin direnci %38, Acinetobacter baumannii imipenem direnci %62 olarak saptanmıştır. İzlenen yoğun bakım ünitelerinde yüksek bulunan VİP oranını azaltmak için hedefe yönelik sürveyansın devamı, ventilatör kullanımı yüksek bulunan yoğun bakımlarda uygulamanın standardizasyonu, standart izolasyon önlemlerine ve el hijyenine uyumun arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study ventilator utilisation ratios and ventilator-days-associated pneumonia (VAP) rates had been investigated in Gazi University Hospital?s intensive care units (ICU) in 2006 year. Ventilator utilisations associated by patiend days and VAP per 1.000 ventilator days were developed fallowed by 0.79 and 32.38 in anestesiology and reanimation ICU, 0.32 and 44.72 in medical ICU, 0.79 and 38.14 in general surgical ICU, 0.36 and 46.79 in neurosurgical ICU, 0.11 and 12.50 in cardiotorasic ICU, 0.37 and 13..37 in neurological ICU, 0.73 and 15.30 in respiratory ICU. All of ICUs ventilator utilisation and patiend-days- associated VAP per 1.000 ventilator days was dedicated overal fallowed by 0.39 and 32.36 by generally.134 of obtained cultures had been established to grow in occured 146 VAP attacks in patiends. It had?nt been established in 12 atacks. Single microorganism was suspected in 119 attacks and was polimicrobials in 15 attacks. In the VAP cases most common isolated was Acinetobacter baumannii and fallowed by S. aureus, Pseudomonas spp. E. coli, Stenotrophomons maltophilia, Klebsiella spp. Proteus mirabilis, Enterobacter cloacae and Citrobacter freundi were isolated. Same antibiotic resistant pathogens was particually difficulty on clinical practition were obtained. The resitance of imipenem Pseudomonas spp.?s %34, ciprofloxacin %37, methicilin resistance for S. aureus %93, 3.th generation cefalosporine resistance for E. coli %38, imipenem resistance for Acinetobacter baumannii %62 were dedicated.In order to reduce elevated VAP rates must continue targeted surveillance and mecanic ventilation must be standardised at the ICUs were high VAP rates and adjustmend of standard isolation precautios and hand hygyene must be increased