Kistik Ekinokokkozis olgularının irdelenmesi ve histopatolojik incelemede nekrozun tanısal önemi.
The analysis of the patients with Cystic Echinococosis and the evaluation of the diagnostic value of the necrosis found histopathologically.
- Tez No: 196224
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ATAMBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Patoloji, Parasitology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kistik ekinokokkozis, Echinococcus granulosus, Histopatoloji, Nekroz, Cystic echinococcosis, Echinococcus granulosus, Histhopathology, Necrosis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Echinococcus granulosus'un larval formunun sebep oldugu kistik ekinokokkozis (KE) ülkemizde endemik olarak görülen büyük bir halk saglıgı sorunudur. Klinik olarak yerlestigi organda yer kaplayan olusum olarak karsımıza çıkmaktadır. Yerlestigi organda basıya baglı semptomlar gelisebilecegi gibi bazı vakalarda rüptür, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyon gelisimi de görülebilmektedir. Bu çalısmada 91 olgu yas, cinsiyet, lokalizasyon, semptomların sekli ve süresi açısından, olguların eksizyon örnekleri ise makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmis ve konak doku reaksiyonu olarak belirtilen alanda görülen nekrozun KE'daki tanısal degeri ve serolojik bulgularla iliskisi arastırılmıstır. ntraabdominal yerlesimin diger tutulumlara göre daha fazla çoklu organ tutulumu gösterdigi, karaciger ve intraabdominal tutulumlarda daha büyük kistlerle karsılasıldıgı, semptom süresinin uzamasıyla kist büyüklügünün istatistiksel olarak anlamlı olarak arttıgı, ancak zayıf dogrusal iliski gösterdigi, histopatolojik olarak fibrozis, çevresel dokuda eozinofil varlıgı, nötrofil ve dev hücre gözlenmesinin daha sıklıkla nekrozla birlikte görüldügü (MNH, germinatif hücre membranı ve skoleks görülmesi ile karsılastırıldıgında), karaciger ve böbrekte nekrozun daha fazla, diger yerlesim yerlerinde daha az görüldügü, IHA'da yüksek titrasyonlu olguların kistlerinde daha sıklıkla nekroz görüldügü, eozinofillerin daha yüksek titre pozitif IHA sonuçlu olgularda görüldügü ortaya konmustur. Gözlemlenen nekrozun olus mekanizması ve klinik önemi daha ileri çalısmalara gerek duymaktadır. Bu konuda nekrozla ilgili ek verilere gereksinim oldugu kanaatine varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Cystic Echinococcosis (CE) caused by metacestodes of Echinococcus granulosus is an endemic disease presenting general health problem in Turkey. The main clinical manifestation of CE is mass where it is localized. The symptoms are related to whether the pressure of this mass or its rupture, allergic reaction and infection. In this study, 91 patients with CE have been investigated according to their demographic features and also macroscopic and microscopic histopathological examinations. In intermediate host tissue, the diagnostic values of the necrosis and its relationship with serologic findings have been thoroughly discussed. The outcomes of this study could be summarized as follows: CE localized intraabdominally were seen with more multi-organ presentation, CE found in liver and intraabdominally caused bigger cyst formation, the statistically significant relationship with weak correlation were found between the longer symptomatic CE and the bigger cyst sizes, necrosis which was the most relevant histopathologic finding of this study was seen more often with fibrosis, eosinophilia and giant cells at the neighbored tissue than with mononuclear cells, neutrophilia and protoscolex, necrosis was observed in mostly at liver and kidney localization than the other organs, higher titration of IHA was with more often in the cases where their histopathologic examination was marked as necrosis and eosinophil positive. To the best of our knowledge, this is the first study reporting necrosis as a histopathologic finding of CE. Further studies should be realized to reveal the pathologic mechanism and the clinical importance of the necrosis seen in the host tissue of the patients with CE.